Τέσσερα νεκρά παιδιά και μια 20χρονη σε προσφυγικό ναυάγιο στη Λέρο

To Αιγαίο για άλλη μια φορά έγινε υγρό νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη μέρα κυνηγημένοι από τους πολέμους και τη φτώχεια.

Περίπου 40 επιβαίνοντες μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν σε πλοιάριο ανοικτά της Λέρου το οποίο ανετράπη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Aκόμα ένα παιδί κατέληξε από τα επτά συνολικά που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λέρου και είχαν διασωθεί από το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Πρόκειται για τρία αγόρια και ένα κορίτσι, ηλικίας όλα περίπου πέντε ετών, ενώ νωρίς το πρωί είχε ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή η σορός μίας γυναίκας περίπου 20 ετών.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου βρίσκονται και φιλοξενούνται 17 άνδρες και 17 γυναίκες ενώ τρία ακόμα παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Διασώθηκαν συνολικά 41 άτομα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι διασωθέντες, η βάρκα στην οποία επέβαιναν, είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, μέσα σε αυτή υπήρχε κι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, γυναίκες, βρέφη και παιδιά και η βάρκα βρέθηκε μισοβυθισμένη στα ανοιχτά της περιοχής «Παντέλι».

Η λέμβος ανετράπη σε βραχώδη ακτή του νησιού λόγω των 11 μποφόρ που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι πρώτιστο μέλημα τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, διασώζοντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, 41 συνανθρώπους μας, που τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών, που εκκινούν από την Τουρκία, με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών, εγκατέλειψαν αβοήθητους ανοικτά της Λέρου. Θέλω να συγχαρώ επίσης τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τους ιδιώτες που έσπευσαν στο σημείο για να συνδράμουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε αθώα θύματα, που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής στάσης των διακινητών».

Ο υπουργός ρίχνοντας  την αποκλειστική ευθύνη στους διακινητες,  δεν βρίσκει  για μια ακόμη φορά καμία  ευθύνη στην απαράδεκτη  Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που οδηγεί σε πολύνεκρα ναυάγια και στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις εστίες τους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.