ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Πολιτών για τη Λαμία: Το πρόγραμμα μας για Παιδεία -Αθλητισμό-Πολιτισμό

Δημοσιεύουμε σήμερα το 4ο μέρος του Προγράμματός μας.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η δημόσια δωρεάν Παιδεία είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση, ανεξάρτητα από τη φυλή και την κοινωνική προέλευση.

· Προτεραιότητα η ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Οι πανεπιστημιακές σχολές για μας πρέπει να συγκροτούν Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Να συνδέονται με την τοπική κοινωνία μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης, να λειτουργούν ως κύτταρα πολιτισμού και ελεύθερα κέντρα παραγωγής, διακίνησης και διάχυσης ιδεών. Ο Δήμος αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ τοπικής κοινωνίας και του πανεπιστημίου. Η Λαμία λόγω της γεωγραφικής θέσης, της ιστορίας της και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος θα διεκδικήσουμε, σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους, να γίνει η έδρα αυτόνομου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, που θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων της περιφέρειάς μας.

· Γενίκευση της διετούς προσχολικής αγωγής και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

· Προτεραιότητα στη σχολική στέγη. Κατασκευή νέων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων στο νότιο και ανατολικό τμήμα της πόλης , ώστε να γίνει αποσυμφόρηση των υπαρχόντων μονάδων.

· Μεταστέγαση νηπιαγωγείων από τα ισόγεια πολυκατοικιών σε σύγχρονα κτίρια με φως , καλό αερισμό , παιδότοπο και πράσινο.

· Προσωρινή μεταστέγαση του ΕΕΕΚ και άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία του δικού του σχολείου στο χώρο που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

· Μητρώο συντηρήσεων των σχολικών μονάδων ανοιχτό στους πολίτες και τους Συλλόγους Γονέων – κηδεμόνων για κοινωνικό έλεγχο.

· Έλεγχος στατικότητας, αντισεισμική θωράκιση , αντικεραυνική προστασία, κατασκευή ραμπών και ενεργητική πυρασφάλεια στα σχολικά κτίρια. Είναι ανεπίτρεπτο τα σχολεία μας να μην διαθέτουν προστασία από κεραυνούς.

· Μελέτη και σχεδιασμός αντιμετώπισης σεισμών και εκτάκτων αναγκών από τις υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εξοπλισμός των σχολικών μονάδων με όλα τα απαραίτητα υλικά που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την αντιμετώπισή τους.

· Συντήρηση των διδακτηρίων πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση ( εισροή νερών, σάπια κουφώματα, πεσμένοι σοβάδες, σκουριασμένα μεταλλικά μέρη, σπασμένα κεραμίδια, απουσία ελαιοχρωματισμών επί δεκαετίες , έλλειψη στεγάστρων σε προαύλιους χώρους κ.ά.).

· Ανακατασκευή των προαυλίων με μείωση της ασφάλτου, δημιουργία ελεύθερων χώρων πράσινου και δενδροφυτεύσεις. Αξιοποίησή τους, εκτός ωραρίου λειτουργίας, για μαζική άθληση και ψυχαγωγία.

· Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών ψύξης-θέρμανσης.

· Εξασφάλιση προγραμμάτων σίτισης ειδικών ομάδων μαθητών υποχρεωτικού και ολοήμερου προγράμματος.

· Υλοποίηση προγραμμάτων εικαστικών παρεμβάσεων στα διδακτήρια (εσωτερικά και εξωτερικά) για να έχουν τα παιδιά ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης.

· Σύνδεση των κυλικείων των σχολείων και των δημοτικών αναψυκτηρίων με τους τοπικούς παραγωγούς, προώθηση της μεσογειακής διατροφής και αυστηρός έλεγχος για την ποιότητα των τροφίμων.

· Διεκδίκηση από την πολιτεία αύξησης της χρηματοδότησης των σχολείων.

· Αλλαγή του τρόπου κατανομής των κονδυλίων λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων τα πάγια έξοδα και τα έσοδα από άλλες πηγές σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών.

· Επιπλέον ενίσχυση του Σχολείου Ειδικής Αγωγής, του Μουσικού Σχολείου και των μικρών σχολικών μονάδων.

· Συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών με συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων (την τελευταία πενταετία απαξιώθηκαν πλήρως). Στα θέματα της παιδείας οι άμεσα εμπλεκόμενοι (εκπαιδευτικοί- γονείς- μαθητές ) γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των σχολείων τους και δικαιούνται να έχουν κυρίαρχο λόγο.

· Προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τα σχολεία μαζικά, ώστε να συμπιεστεί το κόστος.

· Αναβάθμιση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με λειτουργία πολλών τμημάτων σε διαφορετικά σχολεία. ‘Ενταξη του θεσμού σε προγράμματα αλληλεγγύης.

· Ένταξη της τοπικής ιστορίας στο δημοτικό μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα ενταχθούν το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος, ο μαρτυρικός τόπος της Υπάτης, οι ιστορικοί περίπατοι στην πόλη και η ιστορία κάθε περιοχής του Δήμου.

· Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υλοποίηση, από το Δήμο, Προγραμμάτων Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για μαθητές με βιωματική προσέγγιση σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και από ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Δήμου.

· Καθιέρωση Μαθητικών Φεστιβάλ Τέχνης ( θεάτρου, κουκλοθεάτρου, χορωδιών, ζωγραφικής, γλυπτικής κ.ά).

· Θεσμοθέτηση ετήσιων βραβείων για τα σχολεία που αναλαμβάνουν δράσεις για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος, την υιοθεσία δημοτικών χώρων και την αισθητική αναβάθμιση των σχολείων και της συνοικίας.

· Σύνδεση συνοικίας-σχολείου με ποδηλατοδρόμους με στόχο την αλλαγή συνηθειών, τη διαμόρφωση στάσης ζωής και την άμεση μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για τις καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών

· Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στον δήμο με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων, των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και δημοτών

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σκεφτόμαστε στη λογική της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών και στον αθλητισμό και προγραμματική μας κατεύθυνση είναι:

· Αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη

· Στην αντίληψη της Δημοτικής Κίνησής μας οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται ως αθλητικοί πελάτες – καταναλωτές και ο Δήμος μας δεν πρέπει να έχει ως στόχο την εξασφάλιση μέρους από τα κέρδη της » βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου” Απορρίπτουμε το σημερινό μοντέλο εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και τοποθετούμε στο κέντρο της προσοχής μας τον αθλούμενο πολίτη και αθλητή στοχεύοντας στην ανάδειξη των κοινωνικών και θετικών λειτουργιών του αθλητισμού.

· Αξιοποίηση των αθλητικών κέντρων, των ελεύθερων δημοτικών και δημόσιων χώρων για την άθληση των πολιτών. Άσκηση και άθληση για όλους.

· Δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών στις γειτονιές.

· Εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας των αθλητικών χώρων χωρίς πελατειακές λογικές.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής επηρεάζεται σημαντικά από την πνευματική δημιουργία στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ανάδειξη της τέχνης είναι απαραίτητο εργαλείο ευαισθητοποίησης, διαμόρφωσης ενεργών πολιτών και αλλαγής πολιτισμικών προτύπων. Αυτό απαιτεί την καθιέρωση θεσμών και συνεργασιών με φορείς , καλλιτέχνες, επιστήμονες και ανοιχτές παρεμβάσεις για όλες τις ηλικίες.

Ο Δήμος μπορεί να είναι ένα δίκτυο πολιτισμού δημιουργώντας και υποστηρίζοντας τις απαραίτητες υποδομές. Μέσα από τους φορείς πολιτισμού ( αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικά μνημεία, θέατρα, βιβλιοθήκες , σχολεία , συλλόγους κλπ.) μπορούν

να ανθίσουν οι γνωστές μορφές τέχνες αλλά και άλλες πειραματικές.

· Την προβολή και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής δημιουργίας . Την ανάδειξη των τοπικών εθίμων και της δημιουργικότητας των δημοτών περιορίζοντας τις δαπανηρές απομιμήσεις εκδηλώσεων Καρναβαλιού.

· Την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τα πολιτιστικά δρώμενα.

· Την έμπρακτη υποστήριξη των πολιτιστικών ομάδων και των νέων δημιουργών.

· Την ενίσχυση των καλλιτεχνικών, μουσικών και θεατρικών ερασιτεχνικών και μη σχημάτων της πόλης και την αξιοποίησή τους στις εκδηλώσεις του Δήμου.

· Την ανάπλαση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση.

· Την αναβάθμιση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

· Την προβολή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του μνημείου του Γοργοποτάμου με δημιουργία χώρου για έκθεση φωτογραφίας, και προβολή αρχειακού υλικού.

· Τον εμπλουτισμό, την πλήρη στελέχωση και την ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου.

· Την ίδρυση Μουσείου Οργάνων Παραδοσιακής Μουσικής.

· Την ίδρυση Αθλητικού Μουσείου.

· Τη διοργάνωση Καλλιτεχνικών Φεστιβάλ– Εκθέσεων ( Μαθητικών, Πολιτιστικών κ.ά.) στον δήμο μας. Μεταξύ αυτών και φεστιβάλ πολυπολιτισμικής κουλτούρας με σκοπό την ομαλή ένταξη των μεταναστών-προσφύγων στην τοπική κοινωνία, τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και την καταπολέμηση του ρατσισμού.

· Τη μελέτη κατάλληλων χώρων αναψυχής για παιδιά και τη δημιουργία ενός γραφικού «Χωριού του Άι-Βασίλη» σε φυσικό περιβάλλον με δωρεάν μετακίνηση των δημοτών μας.

· Την ενίσχυση και ανανέωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και τη στήριξη όλων των πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Τη λειτουργία Κινητής Βιβλιοθήκης για παιδιά και ενήλικες που θα διέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα τοπικά διαμερίσματα.

· Την ενίσχυση και επέκταση του Δικτύου Ανταλλακτικών Βιβλιοθηκών σε γειτονιές, συνοικίες και χωριά.

· Την καθιέρωση συχνών ιστορικών περιπάτων και ξεναγήσεων στα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής με στόχο να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο εμείς, τα παιδιά μας και οι επισκέπτες τον τόπο μας.

· Τη δημιουργία εικαστικών και άλλων εργαστηρίων στις συνοικίες (Δημοτικά Σχολεία).

· Τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών δρώμενων στις συνοικίες με σκοπό την πολιτιστική αποκέντρωση.

· Καθιέρωση καλλιτεχνικού φεστιβάλ δρόμου με μουσικούς , θεατρικές ομάδες καθώς και καλλιτέχνες του δρόμου με στόχο την επαναδιαμόρφωση των γειτονιών μας και την καθημερινή αξιοποίηση δημόσιων χώρων.

· Τη διάδοση και τη στήριξη της ιδέας « υιοθεσίας» ανοιχτών χώρων από μαθητές για την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της συμμετοχής και της συλλογικής προσπάθειας.

· Τη στήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τη στελέχωσή του με καλλιτεχνικό διευθυντή και τη λειτουργία του με κανόνες διαφάνειας και ελέγχου. Την παροχή θεατρικής παιδείας μέσω της λειτουργίας των θεατρικών εργαστηρίων ενηλίκων και παιδιών και την ουσιαστική στήριξη όλων των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων του Δήμου,

· Την αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου με δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας και ενίσχυση της Δημοτικής Χορωδίας. Άνοιγμα στην κοινωνία με μουσικές εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά .

· Την καθιέρωση μόνιμου Χορωδιακού Φεστιβάλ στη Λαμία.

· Τη διαρκή λειτουργία ανοιχτού Δημοτικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με τοπικές συλλογικότητες.

· Τη δημιουργία Καλλιτεχνικού Καφενείου με διαμόρφωση ανάλογου χώρου με στόχο την ατομική και συλλογική έκφραση.

· Διάχυση της τέχνης στα ΚΑΠΗ μέσω εργαστηρίων μουσικής, μουσικοθεραπείας, εικαστικών, θεάτρου και δραματοθεραπείας.

· Την απασχόληση των ΑμεΑ σε τομείς πολιτισμού του Δήμου.

Όχι άλλα χαμένα χρόνια για τον Δήμο μας!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙA

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.