Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη σκανδαλώδη αθώωση όλων για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων στην υπόθεση του σκανδάλου Siemens, που προκαλεί πολιτικές και όχι μόνο αντιδράσεις, παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται επί λέξει στην παραγγελία Ντογιάκου που απευθύνεται σε εισαγγελικό λειτουργό, αντικείμενο της προκατακτικής έρευνας  είναι όπως «διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων»

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών που έχουν διαχειριστεί το σκάνδαλο Siemens είναι και ο Ισ. Ντογιάκος με εντολή της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Τότε η κ. Δημητρίου είχε δώσει παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο να διαβιβάσει το βούλευμα της Siemens στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση, ενώ ταυτόχρονα διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής έρευνας αναφορικά με το πώς οδηγήθηκε η δίκη της SIEMENS σε επ’ αόριστον αναβολή.

Τίτλοι τέλους και  για τη Siemens: Όλοι αθώοι!

Γράφτηκε χθες, 20 χρόνια μετά, ο επίλογος των 15χρονων δικαστικών διαδικασιών για τα μαύρα ταμεία της SIEMENS, που ξέβαψαν με τον καιρό όπως ξεβάφουν όλα τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στο ελληνικό κράτος δίκαιου.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, την αθώωση των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 λόγω παραγραφής.

Και να σκεφτεί κανείς ότι μόνο το ποσό που είχε υπολογιστεί σε μίζες στην Ελλάδα έφτανε τα 130 εκατ. γερμανικά μάρκα, ενώ η εταιρεία «καθάρισε» το 2012 με διακανονισμό μόλις 13 εκατ. ευρω σε χορηγίες και εξοπλισμό για τα νοσοκομεία. Η περίπτωση του Χρ. Καράβελα, που διέφυγε όπως ο Χριστοφοράκος ανενόχλητος στο εξωτερικό, δεν εξετάστηκε. Αναμεσα στους αθώους οι: Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, 8 αλλοδαποί –κυρίως Γερμανοί υπήκοοι–, Γιώργος Σκαρπέλης, Νικόλαος ΝΙΝΤΟ, Γιώργος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Κουβάτσος, Παναγιώτης Νικάκης, Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, εκτός από τις παραγραφές δεν αποδείχτηκαν ή δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την παράνομη αύξηση της περιουσίας των τότε στελεχών του ΟΤΕ.

Η περίπτωση του Χρ. Καράβελα, που διέφυγε όπως ο Χριστοφοράκος ανενόχλητος στο εξωτερικό, δεν εξετάστηκε. Ανάμεσα στους αθώους οι: Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, 8 αλλοδαποί –κυρίως Γερμανοί υπήκοοι–, Γιώργος Σκαρπέλης, Νικόλαος ΝΙΝΤΟ, Γιώργος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Κουβάτσος, Παναγιώτης Νικάκης, Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, εκτός από τις παραγραφές δεν αποδείχτηκαν ή δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την παράνομη αύξηση της περιουσίας των τότε στελεχών του ΟΤΕ

https://www.efsyn.gr/ellada/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.