Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Φθιώτιδας για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς

«επί της ουσίας»: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ επέλεξαν τους πλειστηριασμούς.

Η κοινωνία πληρώνει σήμερα της πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η πρώτη επιλογή της Ν.Δ αφορούσε την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό της νόμο, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 καταργώντας οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι το κύμα πλειστηριασμών, κατά των πρώτων λαϊκών κατοικιών.

Η δεύτερη επιλογή της ΝΔ αφορούσε τον εξωδικαστικό μηχανισμό της, δηλαδή τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο δεν δεσμεύει ούτε τις τράπεζες ούτε τα funds να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να δεχτούν μία ρύθμιση. Κατ’ ουσία δεν μπορούν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους και οδηγούνται σε fast track πλειστηριασμούς χωρίς καμία προστασία.

H τρίτη επιλογή της ΝΔ ήταν να μεταβιβάζονται τα δάνεια στα funds με νόμο του 2003, όπου δεν υπάρχει υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη με αποτέλεσμα ξαφνικά ο δανειολήπτης να βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πλειστηριασμό χωρίς καν να έχει τη δυνατότητα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα:

· προσφέρει στα funds αφορολόγητες τις όποιες πράξεις τους πραγματοποιούν.

· Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. λόγω της επιλογής της ΝΔ να είναι αφορολόγητες οι πράξεις των funds.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει συνολική πρόταση για να μπορούν να ρυθμίζονται τα δάνεια, οι πολίτες να εξυπηρετούν τις δόσεις τους και προφανώς να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας με νόμο.

Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία.

· Δεν το κάνει όμως, γιατί η συνειδητή πολιτική επιλογή του είναι η ρευστοποίηση των περιουσιών. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισε εξαρχής το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

· Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.