Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια και πολικό ψύχος σε όλη τη Στερεά- Ανοιχτοί οι δρόμοι στη Φθιώτιδα

Η κακοκαιρία “Ελπίς” είναι σε εξέλιξη σε όλη τη Στερεά Ελλάδα. Ο χιονιάς πλήττει ιδιαίτερα την Εύβοια, Βοιωτία, Ευρυτανία και Φωκίδα. Στη Φθιώτιδα, οι  χιονοπτώσεις να περιορίζονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

΄Έξω  από τη Λαμία τα χιόνια έφτασαν μέχρι την Καμηλόβρυση ενώ επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Οι δρόμοι  στη Φθιώτιδα είναι  ανοιχτοί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με την κυκλοφορία να γίνεται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Στερεάς

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη, την οποία προκάλεσε σήμερα, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης για την αντιμετώπιση του επερχόμενου καιρικού φαινομένου «Ελπίς».

Στη σύσκεψη έλαβαν, επίσης, μέρος συναρμόδιοι Υπουργοί, Περιφερειάρχες, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα με χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, από το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα σήμερα, με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμπέτσο, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Πολύζο Ζώη, ενώ παραμένει ανοιχτή η επικοινωνία με τους δήμους της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Επισημαίνεται ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί 44 σημεία αποθήκευσης και διάθεσης αλατιού με επαρκείς ποσότητες (5.430 τόνοι άμεσης διαθεσιμότητας), ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα 353 εκχιονιστικά μηχανήματα, γκρέιντερ, αλατιέρες, μπουλντόζες και πολυμηχανήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν, όπου παραστεί ανάγκη.

Πού χρειάζονται  αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης και παγετού

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων επιβάλλεται:

Νομός Ευρυτανίας

· Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).

· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.

· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».

· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Νομός Φωκίδας

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η έως την 18η χ/θ.

Νομός Βοιωτίας

· Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

· Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

· Στην Επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Άμφισσας, από την 24η χ/θ (θέση Ζεμενός), έως την 32η χ/θ.

· Δημοτική οδός Αναλήψεως – Κυριακίου.

Νομός Ευβοίας

· Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.

· Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.

· Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνω

Η πρόγνωση για το επόμενο 24ωρο

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα Σάββατο 22/01 αναμένουμε αρχικά τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω απο τα ~600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω απο τα ~300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής 23/01 είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω απο τα ~300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου

Πηγή: meteo.gr – https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2101

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.