Ιράν: Λαϊκή εξέγερση μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν, μετά  το θάνατο 22χρονης Μαχσά Αμινί Κουρδικής καταγωγής μέσα στο τμήμα Ηθών, που συνελήφθη, για παραβίαση του αυστηρά εφαρμοζόμενου ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας επειδή δε φορούσε «σωστά» τη χιτζάμπ της.

«Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες»

Η Μαχσά Αμινί άφησε λίγα μαλλιά της να φανούν έξω από το χιτζάμπ της και το πλήρωσε με την ίδια της την ζωή. Βρισκόταν με την οικογένειά της για επίσκεψη στην Τεχεράνη, όταν η ίδια συνελήφθη από την ειδική αστυνομία.  Η 22χρονη μετά την σύλληψή της έπεσε σε κώμα και κατέληξε τρεις ημέρες αργότερα.

Η ιρανική αστυνομία αρκέστηκε να πει πως επρόκειτο για ένα «ατυχές συμβάν», ωστόσο οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της.

Έκτοτε οι γυναίκες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Τεχεράνης και ολόκληρου του Ιράν καίνε μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως φαίνεται σε βίντεο  που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν πραγματοποιηθεί και στον Λίβανο, την Τουρκία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων  πολλές διαδηλώσεις στο βορειοδυτικό Ιράν και προχώρησαν σε  συλλήψεις.

Ο θάνατος της  Μαχσά Αμινί ήρθε σε μια στιγμή που το θεοκρατικό καθεστώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας λαϊκής εξέγερσης. Ηδη έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για επτά νεκρούς κατά τις τελευταίες πορείες.

#MahsaAmini

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Ιράν σε μια προσπάθειά της να περιορίσει τον αναβρασμό αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp.


We are killed for the sin of being a woman

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.