Oμιλία του καθηγητή Οικονομίας Στέργιου Σκαμπέρδα στη Λαμία

» Που βρισκόμαστε και τι έπεται. Συνέπειες του 2ου Μνημονίου»

» Το μήνυμα που έχω δεν είναι καθόλου αισιόδοξο, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον«.

Αυτό τόνισε χωρίς περιστροφές ένας Λαμιώτης που διαπρέπει στο εξωτερικό, ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Στέργιος Σκαμπέρδας.   Και ο  κόσμος που είχε κατακλύσει την αίθουσα του ΤΕΕ  Αν. Στερεάς για να ακούσει την διάλεξη του  έφυγε  αρκετά προβληματισμένος…

Η ουσία του προβλήματος

Στην αρχή της κρίσης είχαμε  300 δις ευρώ  χρέος υπό ελληνικό δίκαιο. – Μετά το RSI έχουμε 330 δις ευρώ χρέος, με εθνικό εισόδημα 15% μικρότερο και συνεχώς συρρικνούμενο και μάλιστα όχι προς ιδιώτες αλλά  κατά 80% προς  τους εταίρους μας και το ΔΝΤ και υπό Αγγλικό δίκαιο.

Αυτό σημαίνει ότι  το πρόβλημα του ελληνικού χρεους (120% του ΑΕΠ το 2020)  είναι μη βιώσιμο και πιο δύσκολο από πριν να αθετηθεί ή να μετατραπεί σε  εθνικό νόμισμα.
Κι ενώ ‘»μας δέσαν χειροπόδαρα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και  «γίναμε προτεκτοράτο « όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε κανένας δημόσιος διάλογος για το πώς φτάσαμε ως εδώ και για το τι έπεται. Αντίθετα υπήρξε έντονη  κινδυνολογία για χρεωκοπία της χώρας και παραπληροφόρηση  για τις συνέπειες της εξόδου μας από την ευρωζώνη.
Η διαφθορά και τα άλλα προβλήματα του κράτους  έπαιξαν ρόλο για την κατάσταση αυτή αλλά όχι πρωτίστως τόνισε ο.κ καθηγητής. Το βασικό πρόβλημα είναι  το ευρώ. Δηλαδή, 17 κράτη με 1 νόμισμα  με πολλά δομικά προβλήματα ( ανυπαρξία κοινής δημοσιονομικής ή άλλης οικονομικης  πολιτικής,  περιορισμένη δικαιοδοσία της ΕΚΤ, κατακερματισμός ρύθμισης του τραπεζικου συστήματος κλπ). Η Ευρωπαϊκή Ενωση όπως έχει  δομηθεί δεν προχωρά, ή θα ακολουθήσει πολιτική ενοποίησης ή θα διαλυθεί.
 Υπήρχε εναλλακτική λύση για τη χώρα μας; 
Στο σημείο αυτό ο κ. Σκαμπέρδας ήταν κατηγορηματικός, προτείνοντας αθέτηση πληρωμών και έξοδο της Ελλάδας  από την ευρωζώνη. Για κάποιο μικρό  χρονικό διάστημα θα είχαμε βέβαια προβλήματα  κατά την άποψη του κ. καθηγητή, αλλά σύντομα θα υπήρχε ρευστότητα στην αγορά, ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω εξωτερικής υποτίμησης, ανάκτηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων σαν πολίτες και εθνική κυριαρχία που τώρα δεν έχουμε.
 Στη συνεχεια,  υπογράμμισε ότι μετά την υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης η έξοδος από το ευρώ και η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους  για τη χωρα μας έγινε πιο δύσκολη και πιό επώδυνη. Δεν υπάρχει πιθανότητα με τις ασκουμενες πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και φορολεηλασίας  να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της  ύφεσης και της  ανεργίας. Στο πολιτικό επίπεδο, είπε πως  θα έχουμε   αδύναμες κυβερνήσεις  και κοινωνικές εντάσεις και δεν απέκλεισε   να οδηγηθεί η Ελλάδα σε αναγκαστική πτώχευση, σε σύγκρουση με τους εταιρους μας και απομόνωση.
Η αμφισβήτηση των δανειακών συμβάσεων από μια άλλη κυβερνηση που θα εκπροσωπεί τα ελληνικά συφέροντα παραμένει ίσως το μόνο μας όπλο, είπε συμπερασματικά, καλώντας όλους μας να  μετατραπούμε από ιδιώτες σε πολίτες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.