Ψηφίστηκε η τροπολογία του Αν. Λοβέρδου για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας – Έντονοι διάλογοι στη Βουλή

Το θέμα του ΤΕΙ Στερεάς ήταν για μια φορά ακόμη στο κέντρο αντιπαραθέσεων  στην χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής.   Στο στόχαστρο ήταν η  τροπολογία   του Υπουργού Παιδείας για αντικατάσταση του προέδρου του Ντίνου Αναστασίου ενέργεια που  όπως αναφέρθηκε καταλύει  το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των  Ανωτάτων Ιδρυμάτων.  Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του  πρώην προέδρου της Βουλής και  πρώην υπουργού Παιδείας Απόστολου Κακλαμάνη που   επιτέθηκε στον κ. Λοβέρδο,   για τους άδικους χαρακτηρισμούς του απέναντι στον Πρόεδρο του ΤΕΙ δείχνοντας ως υπεύθυνο των  μεγάλων προβλημάτων   που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση το σχέδιο  «Αθηνά».

 Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Κακλαμάνη: Και σχηματίζετε γνώμη ότι είναι και ανίκανος, έπειτα από τριάντα χρόνια που διοικεί, που έφτιαξε αυτό το ΤΕΙ. Και ήρθαμε με την «ΑΘΗΝΑ» -που σωστά είπατε ότι καταψηφίσατε και εσείς- κι ενώ το μνημόνιο δεν προέβλεπε περικοπές ούτε για την Άμυνα ούτε για την Παιδεία –ο λαός δεν τα ξέρει αυτά- και πετσοκόψαμε από πανεπιστήμια, μέχρι ΕΠΑΣ, μέχρι ΤΕΙ. Και ερχόμαστε από πάνω τώρα στα θύματα όλων αυτών των αναστατώσεων και τους λέμε ότι είστε και ανίκανοι. Ε, εγώ αυτά δεν χωνεύω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του Τάσου Κουράκη Συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας καλεί τον υπουργό Παιδείας «να αποσύρει τη βαθειά αντιδημοκρατική τροπολογία του, να προκηρυχθούν άμεσα οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρων στα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, και να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα (πιστώσεις, διορισμοί διδακτικού και διοικητικού προσωπικού) ώστε να πάψουν να υποβαθμίζονται άλλο οι σπουδές. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για τη δημόσια εκπαίδευση και το αίσθημα των χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους – που υπομένουν τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών – προκαλείται βάναυσα όταν αυτοί που εφήρμοσαν αυτές τις πολιτικές συνεχίζουν να ψαρεύουν στα νερά που οι ίδιοι ΄΄θόλωσαν΄΄, με νέες προσωπικές τακτικές».

Παρεμβάσεις  για το θέμα στη Βουλή έκαναν επίσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης  Αποστόλου και Βασίλης Κυριακάκης.

 Τελικά ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, η τροπολογία με την οποία δίνεται προθεσμία στη διοίκηση μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, για να μην γίνει χρήση της τροπολογίας και αντικατασταθεί ο νυν πρόεδρος.Έχουμε κάνει πολλές συνεδριάσεις για το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας. Αν το Ίδρυμα ως τις 15 Οκτωβρίου δεν κάνει εκλογές, θα εφαρμοστεί ο νόμος” δήλωσε ο κ. Λοβέρδος χωρίς να δεσμευτεί ότι από την μεριά του Υπουργείου θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες  ώστε να  αρχίσει η διαδικασία των εκλογών στο ΤΕΙ Στερεάς.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ  ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον νυν πρόεδρο δεν τον κατηγορούμε για διαφθορά αλλά για πλήρη ανικανότητα και για παραβίαση κάθε λογικής διοίκησης.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Όταν, κύριε Υπουργέ, ο προκάτοχός σας διόρισε το καλοκαίρι του 2013 τον Πρόεδρο που εσείς θέλετε να αποπέμψετε σήμερα, δεν υπήρχε τότε εκλεγμένο όργανο στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Όμως, από την άνοιξη του 2014 υπάρχει και είναι το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Οφείλατε, λοιπόν, να κάνετε μια εισήγηση στο Συμβούλιο, να επικαλεστείτε τους λόγους σας και να ζητήσετε από το Συμβούλιο να σας προτείνει λύση. Όχι μόνο δεν το επιθυμείτε αυτό, αλλά και η παρέμβασή σας την ύστατη στιγμή -μόλις πριν λίγο μας τη διανείματε- και επειδή υπάρχει καθολική αντίδραση αφαιρέσατε, λοιπόν, από την πρότασή σας τη λέξη «μέλος» αυτού που θέλετε να διορίσετε «διδακτικού». Και τι σημαίνει πολύ απλά; Ότι θα βάλετε κάποιον ο οποίος θα είναι έξω από το Ίδρυμα. Βεβαίως, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι ένας νέος εκλεκτός σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): …δεν θα κάνει εκλογές και δεν θα βάλουμε κανέναν…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Αυτό θέλω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Θα απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, αργότερα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Θα ακούσετε τη δική μας πρόταση. Εμείς λέμε ότι οφείλατε

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): …δεν διοικεί και δεν κάνει εκλογές …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, έχω επιστολές εδώ και του Συμβουλίου του Ιδρύματος, που σας λένε ότι πρέπει να αποσύρετε άμεσα τη συγκεκριμένη ρύθμιση και σε συνεννόηση με το Συμβούλιο του Ιδρύματος, μπορείτε σε μία εβδομάδα να προχωρήσετε σε εκλογές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν χρειάζεται καμία συνεννόηση με εμάς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, θα μιλήσετε μετά την ολοκλήρωση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Θα τοποθετηθείτε μετά, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι επιχειρείτε με την συγκεκριμένη παρέμβασή σας να μετατοπίσετε τα προβλήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που δεν είναι βεβαίως μόνο …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σας δίνω το λόγο μου, δεν θα το εφαρμόσουμε. Να κάνει εκλογές. Ούτε διοικεί ούτε κάνει εκλογές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, μην διακόπτετε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Σας καταθέτουμε πρόταση. Να δεσμευθούν ότι σε μία εβδομάδα –κρατήστε το, έστω μία εβδομάδα- να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες των εκλογών.

ΑΝΔΡΕΑΣΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν δεσμεύονται, κύριε συνάδελφε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Έχω κάτω επιστολή και θα σας τη δώσω που έχει σταλεί και σε εσάς που αναφέρεται …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Συνεχίστε, κύριε Αποστόλου και αφήστε τη διαλογική συζήτηση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, κύριε Υπουργέ. Υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο λειτουργίας, προβλήματα προστασίας δημόσιας υγείας, προβλήματα προστασίας δημόσιας περιουσίας που πραγματικά αγγίζουν και τα όρια των ποινικών ευθυνών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έτσι μπράβο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Βεβαίως, επιχειρείτε εσείς με αυτή τη διαδικασία να τις φορτώσετε στις πλάτες ενός ανθρώπου που για μας έχει και αυτός ευθύνες –για να είμαστε ξεκάθαροι- αλλά οι βασικότερες ευθύνες είναι της πολιτείας. Είναι δικές σας οι βασικότερες ευθύνες, γιατί τόσα χρόνια παρακολουθείτε ένα χάλι -όχι μόνο εσείς, αλλά ιδιαίτερα οι προκάτοχοί σας- που επικρατεί στο ΤΕΙ Χαλκίδας. Ακούστε, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουν βουλιάξει τα δικαστήρια της Χαλκίδας από τις δίκες του ΤΕΙ. Έχει επικρατήσει να λέγεται πως ό,τι πρωτοκολλείται στα ΤΕΙ, επιζητείται ταυτόχρονα και ποινική αξιολόγηση. (AS) AB Σας διαβάζω έγγραφο που εστάλη από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στις 2 Ιουνίου 2014, το οποίο λέει: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Πότε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΌΛΟΥ: Στις 2 Ιουνίου 2014, το 3208. «Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε παραλάβει έως σήμερα περισσότερα από τετρακόσια και πλέον έγγραφα που αφορούν δικόγραφα, καταγγελίες, ενστάσεις, επιστολές…». Και αναρωτιούνται: Ένα επαρχιακό ειρηνοδικείο έχει λιγότερες από διακόσιες πενήντα τέτοιες υποθέσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και πρέπει να τα κοιτάμε αυτά, κύριε συνάδελφε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΌΛΟΥ: Όχι, αυτά τα παρακολουθούσατε σαν θεατές. Όχι εσείς, οι προκάτοχοί σας, διότι η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλιά. Δεν είναι δυνατόν –ιδιαίτερα την προηγούμενη περίοδο- οι διδάσκοντες, αντί να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας, να βρίσκονται διαρκώς στα δικαστήρια είτε ως μηνυτές, είτε ως κατηγορούμενοι, είτε ως μάρτυρες. Δεν πάει άλλο. Και ξέρετε πού έχει καταλήξει όλη αυτή η ιστορία, κύριε Υπουργέ; Εγώ θα σας καταθέσω φωτογραφίες από επίσκεψη μου στις 19 όπου πραγματικά θα δείτε αυτό το χάλι που υπάρχει. Και είναι μια κατάσταση για την οποία όλοι μας έχουμε ευθύνες. Είναι αδιανόητο. Υπάρχει φοβερό πρόβλημα για την υγεία των παιδιών, για την υγεία των διδασκόντων, για την υγεία ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας.

Άρα, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας για αυτήν την κατάσταση. (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Αποστόλου καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες φωτογραφίες, οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) Αντιδράσατε. Αργήσατε να αντιδράσετε. Όμως, η αντίδραση σας, κύριε Υπουργέ, μόνο και μόνο με τη σκέψη ότι ενδέχεται να δημιουργήσει κακό προηγούμενο στην εκπαιδευτική κοινότητα αντιλαμβάνεστε ότι άμεσα πρέπει να αποσυρθεί. Ξανασυζητήστε το με το Συμβούλιο του Ιδρύματος –υπάρχει η πρόταση τους- να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα σε εκλογές. Από εκεί και πέρα, επιτέλους, υπάρχει περιφερειακή αυτοδιοίκηση, υπάρχετε εσείς, βρείτε μια λύση να καθαριστεί ο τόπος…..

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Χθες στην ομιλία μου επί της αρχής, κύριε Αποστόλου, για το σχέδιο νόμου περί οργάνωσης θρησκευτικών κοινοτήτων, αντί να μπω στο 100% του θέματος, αναγκάστηκα –γιατί ο κ. Κουράκης αγόρευε πριν από μένα- να αναφερθώ και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ακόμη μια φορά. Πέρα από την ένταση του λόγου, τελικά πιστεύω ότι δεν διαφωνούμε. Και πρέπει να μπείτε και λιγάκι στον κόπο μας, γιατί δεν είναι δυνατόν να θέλει ένας Υπουργός Παιδείας να αναμειγνύεται στα Ιδρύματα. Αν το κάνει αυτό μια φορά, κατ’ ουσίαν αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τη διοίκηση του ιδρύματος τις επόμενες μέρες. Είναι ανόητο.

Όμως, εδώ υπάρχει ένα πραγματικό αδιέξοδο. Με τον άνθρωπο αυτό –είμαι τρεις μήνες εκεί- έχουμε κάνει για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δέκα συσκέψεις, έχουμε πάει στο Υπουργείο Οικονομικών, έχουμε βγάλει χρήματα εκτός για να μπορέσουμε να το ενισχύσουμε και το μόνο που κάνουμε είναι να έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο που να λέει «δεν μπορώ να διοικήσω, αλλά ούτε εκλογές κάνω» και να καταθέτει διάφορα αιτήματα αναβλητικού περιεχομένου του τύπου «ζήτησέ μου εσύ ως Υπουργείο, να ζητήσω από το νομικό μου σύμβουλο, να ζητήσει, να μου πει, το οποίο, τι ώρα είναι, άστο αύριο» κι έτσι περνάνε οι μήνες. Ακούστε, λοιπόν.

Είχε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία διοριστεί με προθεσμία να τα καταφέρει το τέλος Νοεμβρίου 2011 ο εν λόγω Πρόεδρος, Πρόεδρος του ΤΕΙ της Λαμίας που αναλάμβανε και το ΤΕΙ της Χαλκίδας. Έληξε η προθεσμία αυτή, κύριε Πρόεδρε, και δεν είχαμε τίποτα. Ο Γενικός Γραμματέας, παίζοντας με το νομολογιακό τρίμηνο της παράλειψης, τον άφησε ακόμη τρεις μήνες. Παρήλθαν και αυτοί οι τρεις μήνες, παρέλαβα εγώ τον Ιούνιο που ανέλαβα το θέμα να έρχεται από πίσω.

Ο άνθρωπος είναι εκεί, όλες οι πράξεις του είναι προσβλητέες, όλη η Χαλκίδα φωνάζει και το πρόβλημα δεν λύνεται. Αν έκανε εκλογές, θα είχε αναληφθεί η ευθύνη από το ΤΕΙ από αιρετή διοίκηση και όλα θα είχαν ένα δρόμο, καλό ή κακό. Δεν τις κάνει. Εγώ σας δίνω το λόγο μου ότι αυτή είναι μια διάταξη απειλής. Δεν πρόκειται να την εφαρμόσω. Δεν μου κάνει καλό. Ποιον θα βάλω; Όποιον και θα βάλω μετά έχω ευθύνη εγώ για τις πράξεις του.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Συμφωνούμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θέλουν να κάνουν εκλογές. Δεν θα τις κάνουν, κύριε συνάδελφε. Θα το δείτε. Και ναι μεν τα πράγματα τα κοιτάει κανείς ανετότερα από τη Λαμία, αλλά από τη Χαλκίδα δεν τα κοιτάει καθόλου άνετα, ειδικά αν του οφείλουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και είναι μεσαίος καταστρεφόμενος επιχειρηματίας. Σας παρακαλώ πολύ έτσι να το δείτε, γιατί έτσι το βλέπουμε.

Μην το δείτε ανάποδα ότι θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση. Είναι ασύμφορη η παρέμβαση. Είναι λάθος. Υπάρχει κι άλλο ΤΕΙ που έχει εκλογική εκκρεμότητα. Δεν παρεμβαίνουμε.

Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι αυτοδιοίκητοι.

Άλλο θέμα είναι αν μια πράξη του καθυστερούντος προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από έναν έχοντα έννομο συμφέρον για το τι θα γίνει εκεί. Εκεί δεν έχουμε εμείς ευθύνη. Αλλά εδώ είναι μία ιστορία που θα σκάσει, συνάδελφε, και δεν θέλω να σκάσει στα δικά μας χέρια. Σε τελευταία ανάλυση, να έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας. Αυτή είναι η ratio, ας πούμε, ο αιτιολογικός παράγων της συγκεκριμένης τροπολογίας που μας φέρνει εδώ. Δεχτείτε το έτσι σας παρακαλώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Συζητήσαμε πάρα πολύ και χθες και σήμερα για το ΤΕΙ της Στερεάς Ελλάδας. Επειδή η αξιοπιστία του καθενός συγκροτείται στο στίβο της πραγματικότητας, εξήγησα στη Βουλή ότι η παρέμβασή μας έχει το χαρακτήρα να επισπευσθούν οι εκλογές και όχι να παρέμβουμε εμείς να διορίσουμε πρόσωπο, που σε τελευταία ανάλυση θα είμαστε και υπεύθυνοι για τις πράξεις του.

Επίσης, είπαμε επανειλημμένα ότι αυτά τα οποία ισχυρίζεται ο σημερινός Προεδρεύων είναι στρεψόδικα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αφού δημιουργείται στην Εθνική Αντιπροσωπία κοινός τόπος να γίνουν εκλογές σε λίγες μέρες, εμείς στην τροπολογία μας δίνουμε μια προθεσμία. Όλη η Βουλή νομίζω καταλήγει σε αυτό: Αν κάνουν εκλογές, δεν χρειάζεται η δική μας παρέμβαση. Αν, λοιπόν, το Ίδρυμα κάνει εκλογές μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, έχει καλώς. Ειδάλλως θα εφαρμοστεί ο νόμος, θα εφαρμοστεί η τροπολογία. Νομίζω ότι αυτό είναι μια σολομώντεια λύση…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Νομοτεχνική βελτίωση είναι αυτή;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μάλιστα. Μπαίνουν τρεις λέξεις, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Είναι νομοτεχνική βελτίωση και όχι τροπολογία, για να μην μπλέκουμε με τροπολογίες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ναι, κύριε Πρόεδρε, αυτό είπα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σαν νομοτεχνική βελτίωση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Στην τροπολογία. Την καταθέτω για τα Πρακτικά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν θα επανέλθω στα όσα είπα για το ΤΕΙ της Στερεάς Ελλάδος, διότι μίλησα και χθες πάρα πολλή ώρα και σήμερα δύο ή τρεις φορές. Νομίζω ότι ο συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί είναι κατάλληλος. Δεν συμφέρει, κύριε Πρόεδρε, κύριε Κακλαμάνη, έναν Υπουργό Παιδείας να ορίζει προεδρεύοντα. Θα «λουστεί» -εντός εισαγωγικών η λέξη- όλες τις επιλογές του. Αφήστε που το πρωτεύον επιχείρημα είναι η διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων αυτών…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Υπάρχει διάταξη του νόμου που σας δίνει αυτό το δικαίωμα; Δεν υπάρχει!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μπορώ να πω;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει διάταξη του νόμου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αφήστε με να πω.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν πρόκειται…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ήχο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Μα, μιλάει ο κύριος Υπουργός, κύριε Πρόεδρε. Μετά, να τελειώσει πρώτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το θέμα δεν είναι μόνο να τελειώνουμε, κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Δηλαδή, τι να κάνουμε; Να διακόπτουμε;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή τέσσερα χρόνια τώρα συνιστά ντροπή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Το λέτε εσείς, να διακόπτουμε τον κύριο Υπουργό;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι ντροπή, σας λέω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ποιο πράγμα;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Διέκοψα τον Υπουργό λογικά και εσείς δημιουργείτε ένταση χωρίς λόγο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Εγώ;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Λέω στον Υπουργό: Έχει εκ του νόμου δικαίωμα να αποκεφαλίζει έναν πρύτανη, έναν πρόεδρο ΤΕΙ; Όχι. Γι’ αυτό φέρνει νόμο. Πώς το λένε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τα εξήγησα αυτά, όπως είπα και πριν από λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, νομίζω ότι ως προς τον συμβιβασμό να γίνουν οι εκλογές, κατά τις διατάξεις του νόμου και κατά τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες, δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόσει κανένας καμμία τέτοιου είδους διάταξη. Όμως, να γίνουν και όχι να μη γίνουν, όπως δεν γίνονται επί τόσους μήνες.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Θα τα αποσύρετε μετά;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όχι, μένει εκεί που είναι, αλλά έχω εγγυηθεί και τηρώ το λόγο μου. Στο μέτρο που γίνουν οι εκλογές δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να αξιοποιηθεί αυτή η ρύθμιση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά δεχθείτε ότι κάνουμε μία πράξη άμυνας απέναντι σε ερμηνείες δολιοφθοράς (σ.σ. ο υπουργός αναφέρεται σε άσχετη τροπολογία με το ΤΕΙ). Δεν ζημίωσες από δόλο ή από λάθος και παράλειψη, αλλά δημιούργησες έλλειμμα. Αυτό δεν τελειώνει ποτέ, όποιος κι αν κυβερνάει, είτε είναι δήμαρχος είτε περιφερειάρχης είτε Υπουργός.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είτε είναι Πρόεδρος ΤΕΙ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Άλλο λέτε τώρα εσείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τον αποκεφαλίζεις γιατί έχει έλλειμμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έπρεπε να ακούσετε τι έχω πει επί δύο μέρες, κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλω να τα επαναλαμβάνω.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Του φορτώσατε…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε! Δύο μέρες τα λέω αυτά και τρεις μήνες είμαι εκεί και βασικό μας εβδομαδιαίο θέμα είναι αυτός. Είναι άλλη περίπτωση. Άλλωστε, εμείς αυτόν δεν τον μεμφόμεθα για διαφθορά. Τον κατηγορούμε για πλήρη ανικανότητα και για παραβίαση κάθε λογικής διοίκησης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τι ανικανότητα;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ως προσωπικό και μόνο δεν υπερασπίστηκα ποτέ σ’ αυτή την Αίθουσα κανέναν τενεκέ. Και ξέρω πολλούς που υπερασπίστηκαν τέτοιους μέχρι σήμερα.

Εξηγημένα πράγματα! Όταν, λοιπόν, μιλάμε για έναν Πρόεδρο ΤΕΙ που από το 1983 έχει κάνει ουσιαστικά αυτό το ΤΕΙ, θα συνιστούσα στον κύριο Υπουργό στην περίπτωση που επισκεφθεί και κάποιο ΤΕΙ εκτός από τα πανεπιστήμια, να πάει στη Λαμία. Εκεί θα δει τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, όπως και ποιο είναι τώρα, ενώ ξεκίνησε από ένα κακής ποιότητας ιδιωτικό κτήριο. Τι σημαίνει, λοιπόν, ανικανότητα, όταν ο άνθρωπος αυτός εκλέγεται έξι φορές συνεχώς και την τελευταία φορά με το 70% του εκλεκτορικού σώματος;

Ο κ. Αρβανιτόπουλος του φορτώνει με την «Αθηνά» το ΤΕΙ Χαλκίδας, ένα από τα χειρότερα ΤΕΙ. Είχα πάει το 1991 και δεν είχαν ανοίξει ακόμα τα κιβώτια με εξοπλισμό που τους είχα εξασφαλίσει από το 1987. Του φορτώνουν, λοιπόν, αυτό το ΤΕΙ που είναι γνωστό σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ως το «ΤΕΙ μπάχαλο» και εδώ ερχόμαστε και τον αποκεφαλίζουμε ως ανίκανο. Κύριε Υπουργέ, κάνεις λάθος. Και το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην παραδέχεσαι όταν κάνεις ένα λάθος. Αυτό το δεύτερο λάθος είναι θανατηφόρο. Άκουσέ με, μια και σου ρίχνω περίπου είκοσι χρόνια. Εσύ είσαι νέος ακόμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Λιγότερα!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι λάθος! Να είσαι γενναίος και να πεις εφόσον το συμβούλιο είναι αρμόδιο για τις εκλογές, στο συμβούλιο να ασκήσουμε δίωξη. Έτσι λέει ο ν. 4009. Δεν είναι αρμόδιος ο πρύτανης ή ο Πρόεδρος του ΤΕΙ. Το συμβούλιο είναι αρμόδιο. Άρα, στο συμβούλιο να ασκήσουμε την οποιαδήποτε δίωξη. (SS) (KO) Ε, όχι! Επειδή ένας εκλεκτός συνάδελφος -το είπε ο συνάδελφος από το Βήμα- εκ Χαλκίδος σας ζητάει κάτι, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να σύρεται το Τμήμα εδώ να ψηφίσει το ρουσφέτι του κυρίου συναδέλφου εκ Χαλκίδος. Καθαρές κουβέντες, μιας και φτάσατε στο σημείο για έναν άνδρα που δεν τον έχετε δει ούτε κατ’ όψιν. Πείτε στο Τμήμα: αυτόν που αποκαλέσατε ανίκανο… ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τον έχουμε κάθε μέρα…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τον έχετε δει εσείς;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Βεβαίως!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εσείς προσωπικά;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όχι, θέλει προσωπικά ραντεβού. Αυτά δεν τα δίνω.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τον είδατε, κύριε Υπουργέ; Τον είδατε σε μια ομάδα και τον ίδιο προσωπικά δεν τον δεχθήκατε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κατ’ ιδίαν όχι. Όχι, δεν θέλω να τον δω.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι. Και σχηματίζετε γνώμη ότι είναι και ανίκανος, έπειτα από τριάντα χρόνια που διοικεί, που έφτιαξε αυτό το ΤΕΙ. Και ήρθαμε με την «ΑΘΗΝΑ» -που σωστά είπατε ότι καταψηφίσατε και εσείς- κι ενώ το μνημόνιο δεν προέβλεπε περικοπές ούτε για την Άμυνα ούτε για την Παιδεία –ο λαός δεν τα ξέρει αυτά- και πετσοκόψαμε από πανεπιστήμια, μέχρι ΕΠΑΣ, μέχρι ΤΕΙ. Και ερχόμαστε από πάνω τώρα στα θύματα όλων αυτών των αναστατώσεων και τους λέμε ότι είστε και ανίκανοι. Ε, εγώ αυτά δεν χωνεύω.

ΠΗΓΗ

http://www.esos.gr/

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.