Ενας ακόμα νεκρός εργάτης στην απέραντη λίστα των θυμάτων στη ΛΑΡΚΟ

Διαρκές το έγκλημα των μνημονιακών κυβερνώντων, της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ κατά των εργαζομένων. Ένας ακόμα εργάτης έχασε σήμερα τη ζωή του την ώρα που έβγαζε το μεροκάματο στη ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τον εργάτη  Παναγιώτη Σέτο 47 χρονών, πατέρα τεσσάρων παιδιών ο οποίος σκοτώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε σε σιλό τροφοδοσίας μεταλλεύματος.

Το θύμα καταγόταν από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας κι εργαζόταν με καθεστώς εργολαβίας τους τελευταίους έξι μήνες στη βιομηχανία.
Η αριστερές παρατάξεις  των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (Ανεξάρτητοι, ΠΑΜΕ) απαίτησαν από το ΔΣ του σωματείου να κηρυχθεί για αύριο 24ωρη απεργία με επαναλαμβανόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες με αίτημα να παραιτηθεί η διοίκηση της εταιρείας.
Η πλειοψηφία του ΔΣ έχει προτείνει μόνο 4ωρες στάσεις εργασίας μέχρι να δεχτεί η διοίκηση της εταιρείας το σωματείο. Όμως αυτη τη στιγμή το σωματείο ήδη συνομιλεί με τη διοίκηση της εταιρείας γεγονός που καθιστά τη πρότασή τους υπεκφυγή για τη νέα δολοφονία του εργαζόμενου και την απόδοση των ευθυνών

larkikanea.blogspot.gr

Δήλωση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Βασίλη Κυριακάκη για τον  θάνατο εργάτη στη ΛΑΡΚΟ

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγοι μήνες από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν  ένας νέος εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Χτες ένας ακόμα εργάτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, προστέθηκε στην μακριά λίστα των εργατών της ΛΑΡΚΟ που έδωσαν την ζωή τους για το μεροκάματο και το δικαίωμα στην ζωή.

Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης και απαξίωσης, του μη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της ΛΑΡΚΟ, που τώρα αποτελεί και το άλλοθι για την προώθηση του ξεπουλήματος της επιχείρησης, τις απολύσεις εργαζομένων και το χάρισμά της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε ξένα και ντόπια οικονομικά συμφέροντα που η κυβέρνηση προωθεί κάτω από τις εντολές της τρόικα.

Είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που εντάθηκε κατά τη διάρκεια του τροϊκανού καθεστώτος, της καταπάτησης των κανόνων ασφαλείας, της ελαστικής, κακοπληρωμένης και χωρίς ασφαλείς συνθήκες εργασίας μέσω εργολαβιών. Ανήκει στην σκοτεινή πλευρά του κυβερνητικού “success story”.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη.

Είναι επιτακτικό να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα.

Είναι επιτακτικό να σταματήσει το εργολαβικό καθεστώς προσλήψεων.

Είναι επιτακτικό να αποτραπεί ο διαμελισμός και η εκποίηση της εταιρείας που θα οδηγήσει σε απολύσεις και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών

ΠΑΜΕ Γραμματεία Φθιώτιδας-ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

 Ένας ακόμα νεκρός εργάτης  στη ΛΑΡΚΟ! Είναι το δεύτερο εργατικό έγκλημα μέσα σε πέντε μήνες. Ο 47χρονος εργάτης πατέρας τεσσάρων παιδιών δούλευε στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ.

Το τραγικό αυτό γεγονός είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς και  των άθλιων συνθηκών εργασίας. Της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού της επιχείρησης.

Δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Οι δεκάδες σκοτωμένοι εργάτες και οι πολλοί περισσότεροι σακατεμένοι συνάδελφοί τους όλα αυτά τα χρόνια από τα πολλά εργατικά ατυχήματα στο χώρο του εργοστασίου αποδείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι αναμφισβήτητες. Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος του εργοστασίου, δεν λαμβάνονται, γιατί θεωρούνται κόστος από τα αφεντικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνένοχος βέβαια είναι και ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός, που συνεχώς βάζει πλάτη για να περάσει η πολιτική του κεφαλαίου και στο εργοστάσιο και γενικότερα στους εργαζόμενους.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Φθιώτιδας καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και όλου του νομού σε αγωνιστική ετοιμότητα και δράση. Σε συσπείρωση και αγώνα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

 Για να αποκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος στη ΛΑΡΚΟ και να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Μ-Λ ΚΚΕ
Η ΛΑΡΚΟ εξακολουθεί και ματώνει
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το προηγούμενο αίμα εργάτη που πότισε το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και άλλο ένα παιδί της εργατικής τάξης άφησε την τελευταία του πνοή στον αγώνα για το μεροκάματο και την προκοπή.
Αυτό είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα – έγκλημα στο εργοστάσιο, μέσα σε μόλις πέντε μήνες, με θύμα έναν 47χρονο εργάτη πατέρα τεσσάρων παιδιών, που δούλευε στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ.
Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από το 2009 όταν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θρήνησαν άλλους τρεις συναδέλφους τους. Ο τραγικός αυτός απολογισμός μόνο τυχαίος δεν είναι. Είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στο όνομα της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της «σωτηρίας» της χώρας, στα πλαίσια της «ανάπτυξης και της σταθερότητας» της κυβέρνησης Σαμαρά, δολοφονεί εργάτες.
Είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής απαξίωσης και εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, των εργολαβιών, που αποτελούν και το άλλοθι για την προώθηση του ξεπουλήματος της επιχείρησης, τις απολύσεις εργαζομένων και το χάρισμά της σε ξένα και ντόπια μονοπώλια, που η κυβέρνηση προωθεί κάτω από τις εντολές της τρόικα.
Την ώρα που η εργατική τάξη θρηνεί εκατοντάδες θύματα στην Τουρκία, που θάφτηκαν στο ορυχείο – κάτεργο της Σόμα, το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ επιβεβαιώνει τον κοινό αγώνα που πρέπει να διεξάγει η εργατική τάξη, ανεξάρτητα από εθνικότητα, ενάντια στις συνθήκες άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και στα εγκλήματα της εργοδοσίας και του κράτους.
Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη. Καλεί το Φθιωτικό λαό να καταδικάσει την δολοφονική αντεργατική πολιτική και να σταθεί αλληλέγγυος στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.
 
 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.