1942-2014: 72 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο

Ο επίσημος γιορτασμός της επετείου ανατίναξης της γέφυρας στο  Γοργοπόταμο (25 Νοεμβριου 1942)  72 χρόνια μετά την κορυφαία αντιστασιακή πράξη πραγματοποιήθηκε  στο χώρο της ιστορικής γέφυρας  το πρωί της Κυριακής 23 Νοεμβρίου.

Το διαχρονικό  μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας τονίσθηκε  από όλους τους ομιλητές  λόγω του συμβολισμού της επετείου  μιας και  για την  όλη επιχείρηση   καταστροφής της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών -Θεσ/νίκης στη γέφυρα του Γοργοποτάμου απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός δυνάμεων, ο οποίος προήλθε από τη σύμπραξη των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ – ΕΔΕΣ. Η επιχείρηση οργανώθηκε από Βρετανούς σαμποτέρ και για την επιτυχή εκτέλεση της συνεργάστηκαν οι αντάρτικες ομάδες του  Άρη Βελουχιώτη και ο Ναπολέοντα Ζέρβα.   Η ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο κατά γενική ομολογία συνέβαλε  σημαντικά στην συμμαχική νίκη κατά του Ναζισμού καθώς  οι στρατιές του Ρόμελ στην Β. Αφρική  έμειναν χωρίς εφόδια για 6 βδομάδες σε μια κρίσιμη περίοδο για την έκβαση του πολέμου. Δίκαια  η   ορίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν η ημέρα της ενωμένης  Εθνικής Αντίστασης(1941-44).

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αν. Υπ. Οικονομίας Χ. Σταϊκούρας, τη Βουλή ο Βουλευτής της ΝΔ Κ. Κουτσογιαννακόπουλος και την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Καραϊσκος.  Το παρόν έδωσαν θρησκευτικές και στρατιωτικές ηγεσίες, όπως επίσης ο Δήμαρχος Λαμίας Ν. Σταυρογιάννης, ο βουλευτής Φθ/δας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κυριακάκης, ο Ανεξάρτητος ευρωβουλετής Ν. Μαριάς, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών , της ΔΗΜΑΡ αλλά και των αντιστασιακών οργανώσεων με τη συγκινητική παρουσία επιζώντων αντιστασιακών. 

Από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης αλλά και των αντιστασιακών οργανώσεων δεν έλειψαν και οι αναφορές  στους κοινωνικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του σήμερα  στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει  λόγω του μνημονίου η Ελλάδα  αλλά  και στην ανάγκη  διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

DSC_1465 DSC_1482 DSC_1544 DSC_1553 DSC_1573 DSC_1583 DSC_1601 DSC_1625 γοργοποταμος (2)

Τέλος,  να σημειωθεί ότι πριν την επίσημη εκδήλωση στην ιστορική γέφυρα στο Γοργοπόταμο η  ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στη Πλατεία Λαού της Λαμίας

DSC_1448DSC_1449DSC_1450

 

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.