Τομεάρχες ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Εκπρόσωποι των Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών

Αλ. Χαρίτσης, Στ. Αραχωβίτης, Γ. Σαρακιώτης, Χ. Μαμουλάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της φυσιογνωμίας των Λαϊκών Αγορών από τη Κυβέρνηση της ΝΔ»

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, οι Αν. Τομεάρχες Ανάπτυξης Γιάννης Σαρακιώτης και Χάρης Μαμουλάκης και ο Συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Φάνης Κουρεμπές, είχαν την Τετάρτη 31 Μαρτίου τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών από όλη τη Χώρα.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών, από την πανελλαδική ομοσπονδία Μόσχος Παντελής, από τη Μακεδονία τη Θράκη και τη Θεσσαλία, κ. Δερετζής Αγγελος, κ. Μακρίδης Βασίλειος, κ. Τσακανίκας Απόστολος, από τη Πελοπόννησο ο κ. Λιακάκος Σταύρος, από την Εύβοια ο κ. Κονταράς Σταύρος και η κα. Μπαγορδάκη από τον Σύλλογο Παραγωγών Λασιθίου, αλλά και πωλητών βιομηχανικών ειδών που προσυπογράφουν, διατύπωσαν την αντίθεσή τους με τη βασική φιλοσοφία της πρότασης νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, καθώς όπως τόνισαν αυτή αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών – αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή.

Επιπροσθέτως, επεσήμαναν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης &Επενδύσεων εισάγει τη διαδικασία προκήρυξης για τη λήψη των σχετικών αδειών για τις θέσεις. Με αυτό τον τρόπο εξοβελίζουν τους παραγωγούς αλλά και τους επαγγελματίες αφού, ακόμη κι αν όλοι καταλήξουν, όπως επιχειρείται, σε επαγγελματίες, στην ουσία αργά η γρήγορα θα μετατραπούν σε δέσμιους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μέσω της θεσμοθέτησης της πλειοδοσίας.

Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα σε ετεροεπαγγελματίες που απλώς δηλώνουν ότι κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, ακόμα και να μην καλλιεργούν οι ίδιοι, να διεκδικούν άδειες λαϊκής με υψηλότερα μόρια από παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές. Προστίθεται δε και το αδιανόητο κριτήριο της πρόσθετης μοριοδότησης για τους κατόχους πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (!!!) έναντι των υπολοίπων που δρα ενισχυτικά στο να αποκτήσει άδεια ακόμη κι αν παράγει λιγότερο από το μη κάτοχο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η πρόταση νόμου που συζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό και το δήθεν μέλημα για τη πάταξη των φαινομένων μαύρης διακίνησης -που όμως δεν προκύπτει από πουθενά στις διατάξεις του Νομοσχεδίου- οδηγεί στην εξόντωση των αγροτών, την καταφανή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων, πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δημιουργία περιορισμένων ολιγοπωλίων που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τους με κοινωνικά κριτήρια δραστηριοποιούμενους στις λαϊκές αγορές και τον μόχθο της πραγματικής παραγωγής. Οι συνέπειες του Σχεδίου της Κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι πολύ σοβαρές και στην ποιότητα αλλά και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει των αγώνα των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών, για την απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές. Ταυτόχρονα στηρίζει το δικαίωμα των καταναλωτών στην άμεση πρόσβαση σε προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά και σε χαμηλές τιμές. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.