Φωκίδα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 40χρονος μηχανικός – Ερωτηματικά για την ασφάλεια στο μεταλλείο

Φριχτό  θάνατο βρήκε ο 40χρονος Λαμιώτης Κωστής Αργύρης  στο μεταλλείο της «Imerys», που καταπλακώθηκε από αποκόλληση βράχου μέσα στη στοά στα μεταλλεία της Βάργιανης στη Φωκίδα όπου εργάζονταν σαν μηχανοδηγός.

Η είδηση του θανάτου του γέμισε θλίψη τους συναδέλφους του και την κοινωνία της Λαμίας. Ο Κώστας Αργύρης είχε πρόσφατα παντρευτεί και ήταν πατέρας ενός παιδιού. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και εργαζόταν στον τομέα υπόγειας εκμετάλλευσης βωξίτη.

Αύριο στις 5:00΄ το απόγευμα η κηδεία του στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας.

Ο εργαζόμενος που σκοτώθηκε είχε μπει μέσα στη στοά με ένα τετρακίνητο όχημα για την επίβλεψή της. Ωστόσο, ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε και τον καταπλάκωσε. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 1 χιλιόμετρο από την είσοδο της στοάς στην οποία βρισκόντουσαν κι άλλα δύο άτομα που δεν κινδύνευσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάρρευση σημειώθηκε σε στοά βάσης, στην κεντρική είσοδο 617 (υποδηλώνει το ύψος) που οδηγεί σε άλλες στοές, που πρέπει να είναι η πιο ασφαλής απ ‘όλες τις στοές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην στοά βάσης 617 υπήρχαν προβλήματα τα οποία δεν λύθηκαν.

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια στις στοές και αν και πως αυτές συντηρούνται.

Σημειώνεται ότι στο μεταλλείο απασχολούνται περίπου 200 εργαζόμενοι εκτός αυτών που απασχολούνται σε εργολάβους.

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας μεταξύ άλλων απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, να παρθούν άμεσα, πλήρη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στις στοές, και να τους αποδοθούν μέσα προστασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Παράλληλα καλεί το Σωματείο Εργαζομένων της «Imerys» να κηρύξει στάση εργασίας.

Σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι, «ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού και ανάσυρσης άνδρα χωρίς αισθήσεις, από όχημα καταπλακωμένο από βράχια, εντός στοάς ορυχείου στην περιοχή Βάργιανη Φωκίδας και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Την αναστολή των δραστηριοτήτων της μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε η εταιρία Imerys, στο μεταλλείο μετά το εργατικό ατύχημα που κόστισε ανθρώπινη ζωή.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΤΕΕ Αν. Στερεάς

Το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς με μεγάλη θλίψη και οδύνη αποχαιρετά τον συνάδελφο μας Μεταλλειολόγο Μηχανικό Κωνσταντίνο Αργύρη που έχασε άδικα και πρόωρα τη ζωή του, κατά την ώρα εργασίας, στα μεταλλεία βωξίτη στη Βάριανη Φωκίδας.

Ο Κωστής ήταν αξιαγάπητος στην κοινωνία της Λαμίας, χαμογελαστός και αισιόδοξος στηρίζοντας πάντα την οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τους δικούς του ανθρώπους. Αγωνιστής από μικρός, με εμπειρία στο μεταλλευτικό κλάδο, είχε την εκτίμηση των εργαζομένων, των συναδέλφων του και ολόκληρης της κοινωνίας μας.

Η πλήρης και διεξοδική έρευνα, από όλους τους αρμόδιους φορείς των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, που είχε σαν συνέπεια την απώλεια της ζωής του, αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια και στους οικείους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.