Υφυπουργός Παιδείας: Να εφαρμοστεί η απόφαση της συστέγασης- Αδιέξοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων

Την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης,  που έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων για την μεταφορά του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από το Κωσταλέξι στο 9ο Γυμνάσιο Λαμίας, ζήτησε η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Την ίδια στιγμή το θέμα απασχόλησε επί μακρόν  τη συνεδρίαση του  νέου Δημοτικού  Συμβουλίου Λαμίας χωρίς όμως να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

 Στη  σύσκεψη που  έγινε  στο γραφείο της κ. Ζαχαράκη  στην Αθήνα συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της εκπαίδευσης , οι Σύλλογοι γονέων  και κηδεμόνων των δυο σχολικών μονάδων και εκπρόσωποι του Δήμου Λαμιας. Η κ. Ζαχαράκη κάλεσε να πρυτανεύσει η λογική  απ΄όλους και να εφαρμοστεί η απόφαση για την τρέχουσα σχολική χρονιά και  να αλλάξει εφ΄όσον   βρεθεί μόνιμη λύση στο θέμα.

 Το θέμα  της συστέγασης των δυο σχολείων απασχόλησε  για μια ακόμη φορά  προ ημερήσιας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων.   Στη συνεδρίαση στην οποία  παρευρίσκονταν  πολλοί μαθητές του 9ου Γυμνασιου Λμιας κρατώντας  πλακάτ τοποθετήθηκαν  για το θέμα  εκπρόσωποι των Συλλόγων γονέων  & Κηδεμόνων και από τα δυο σχολεία προβάλλοντας τα επιχειρήματα τους καθώς  και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και οι επικεφαλής των  δημοτικών παρατάξεων.

 Ο κ. Καλοδήμος και η κα Καστάνη εκπροσωπώντας  τους γονείς του 9ου Γυμνασίου Λαμιας ζήτησαν  την αναστολή της απόφασης συστέγασης του 9ου γυμνασίου με το ΕΕΕΚ ξεκαθαρίζοντας  ωστόσο ότι δεν είναι αντίπαλοι με τους γονείς  και μαθητες του ΕΕΕΚ και ότι ο αγώνας τους αποσκοπεί στη σωστή λειτουργία του σχολείου. » Δημιούργησαν σαρδελοκουτια για τις παιδικές ψυχές… Δεν επιτρέπουμε  σε κανένα  να ρίχνει το βάρος της  ευθύνη σ εμάς» υπογράμμισαν.

Ομιλίες  εκπροσώπων Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των δυο σχολείων

 Από την πλευρά του ο κ. Λάππας εκπροσωπώντας τους Γονεις των μαθητών του Ειδικού σχολείου εξέφρασε την απογοήτευσή του  που «35 μαθητές  δεν χωρούν πουθενά» και ζήτησε  να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση  του σχολείου καλώντας να ληφθεί υπ όψιν «…η ταλαιπωρία αυτών  των παιδιών τόσα χρόνια  στα «κουτιά» στο Κωσταλέξι… Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να φύγουν από τις άθλιες συνθήκες που ζουν τόσα χρόνια αλλά κανείς δεν τα θέλει σε άλλο σχολείο μαζί με τα παιδιά του» πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση διαβάστηκε πρόταση της Διευθύντριας Περιφερειακής εκπαίδευσης  κ. Μπενιάτα να  παρθεί απόφαση για την τρέχουσα σχολική χρονιά 100τμ του 6ου λυκείου Λαμίας  να διαμορφωθούν σε 2 αίθουσες διδασκαλίας και είτε να τις χρησιμοποιήσει το ΕΕΚΚ είτε το 9ο γυμνάσιο. Στο χώρο αυτό υπάρχει αποθήκη βιβλίων που μπορεί να μεταφερθούν αλλού. Η  πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Θύμιου Καραίσκου, που τόνισε ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για να συζητηθεί κάτι τέτοιο και έκανε λόγο για αιφνιδιασμό από την κυρία Μπενιάτα εν αναμονή και της απόγασης της σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας.  Οι επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου που πήραν το λόγο, ζήτησαν να ενημερωθούν διεξοδικά για όλα τα δεδομένα, πριν βιαστούν να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Τοποθετήσεις Δημάρχου Λαμιέων και επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων

Σταθμίζοντας τα δεδομένα ο Δήμαρχος Λαμίας Ε.Καραΐσκος τόνισε πως είναι μια δύσκολη απόφαση  και κάλεσε την Διεύθυνση Εκπαίδευσης να φέρει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για άρση του διεξόδου. «Συμφωνούμε ότι το υπάρχων ΕΕΚΚ πρέπει να μεταστεγαστεί. Συμφωνούμε επίσης ότι η Εκπαίδευση έχει την αρμοδιότητα να βρει λύση και να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση άρσης του αδιεξόδου.  Δεν μπορούμε όμως ως Δημοτική αρχή να κλείσουμε τα μάτια, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε την Εκπαίδευση να μας φέρει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση ….αν δεν βρεθεί λύση στη σημερινή συνάντηση της Αθήνας με την υφυπουργό!»

Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Σταυρογιάννης  τόνισε ότι τα Δημοτικά συμβούλια δεν μπορούν να αλλάζουν τις αποφάσεις τους όταν δεν υπάρχει διαφορετική πρόταση από την Εκπαίδευση…Το ζήτημα δεν λύνεται με αποφάσεις τελευταίας στιγμής ούτε βέβαια να στρέφουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας απέναντι σε κάποιο άλλο…Δεν είχαμε ποτέ μια νέα εισήγηση από την Εκπαίδευση . Τα  δημοτικά συμβούλια που έχουν  συνέχεια, δεν  μπορεί να αλλάζουν τις αποφάσεις όταν  δεν υπάρχει διαφορετική πρόταση από την Εκπαίδευση. Η καλύτερη λύση  θα ήταν η μόνιμη στέγαση για τα παιδια  αυτά σε νέο κτίριο  και μάλιστα σαν δημοτική αρχή είχαμε προτείνει και το χώρο, υπογράμμισε ο κ. Σταυρογιάννης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος  και επικεφαλής του Λαμία στο Κέντρο Παναγιώτης Στασινός τόνισε πως «Αποσύραμε τη ψήφο μας στην τότε απόφαση όταν διαπιστώσαμε πως είχαμε παραπλανηθεί…Το ΔΣ πρέπει να ενώνει δεν πρέπει να χωρίζει.Το θέμα  πρέπει να έρθει στην Επιτροπή παιδείας και μετά να έρθουμε στο ΔΣ με τη λύση που θα έχει συναποφασιστεί ενώ  ζήτησε Συγνώμη από τους παρευρισκομένους γονείς και μαθητές για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Ο επικεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Πολιτών για τη Λαμία  Βασίλης Κυριακάκης στην ομιλία του αναφερθηκε στα συνολικά  προβλήματα της εκπαίδευσης  και τόνισε πως άλλη εφαρμόσιμη λύση εκτός από τη συστέγαση αυτή  τη στιγμή δεν υπάρχει. Γιαυτό ζήτησε  να  υλοποιηθεί προσωρινά η συστέγαση  και παράλληλα να  βρεθεί μόνιμη λύση και υπενθυμισε πως  η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είχε  έγκαιρα  ζητήσει την εξεύρεση  μόνιμης λύσης για τη στέγαση των μαθητων του ΕΕΕΚ .

Ο Θωμάς  Στάικος στη ομιλία του τόνισε  ότι οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν για την καλύτερη λύση του προβλήματος και με την ήδη απόφαση κινδυνεύουνε να καταστραφούν δυο σχολεία.

Τέλος ο  εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δελιχάς  στην ομιλία του τόνισε  πως καταλαβαίνουμε τους  γονείς που αντιδρούνε αλλά δεν συμμεριζόμαστε τη συμπεριφορά τους. Είμαστε  υπερ της εξεύρεσης μόνιμης λύσης και οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να αρχίζουν αύριο ενώ κατήγγειλε  την παρέμβαση Εισαγγελέα στις αντιδράσεις των μαθητών.

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.