Τρόικα: Πτώχευση και απολύσεις χωρις αποζημίωση σε ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ!- Δηλώσεις συμπαράστασης

ΜΕ e-mail  ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ  ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ  ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ  – ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ  ΕΘΝΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ! ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΠΙ 3,5 ΜΗΝΕΣ !

Την επίσπευση ενός προαναγγελθέντος εθνικού και βαθιά αντεργατικού και αντιπαραγωγικού εγκλήματος σχεδιάζουν από κοινού η κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου και η Τρόικα, με τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) και της  στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας  ΛΑΡΚΟ, ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε «λουκέτα» και μαζικές απολύσεις των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, όσον αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), προκρίνει ένα σχέδιο «διάσπασης» της επιχείρησης σε πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πολιτικό τμήμα της επιχείρησης σχεδιάζεται να καταργηθεί, κίνηση η οποία θα οδηγήσει στην απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Για την ΕΛΒΟ, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί άμεσα «εκκαθαριστής«, ώστε να ξεκινήσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών της στοιχείων-φιλέτων.

Από την πλευρά της, η τρόικα, όπως ανέφερε την Τρίτη 3/9 η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, απαιτεί την άμεση υπαγωγή των αμυντικών βιομηχανιών σε καθεστώς πτώχευσης και το οριστικό «λουκέτο» των περισσότερων εργοστασίων, πράγμα που θα οδηγήσει στην απόλυση 2.200 εργαζομένων, η πλειονότητα των οποίων παραμένει απλήρωτη εδώ και πάνω 3 μήνες, ενώ ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να μην λάβουν καν τις αποζημιώσεις απόλυσης!

Οι παραπάνω κυβερνητικές μεθοδεύσεις, οι οποίες ήδη επιχειρείται να παρουσιασθούν ως «προτάσεις» τις οποίες η Τρόικα απορρίπτει, θα έχουν ακριβώς την ίδια κατάληξη με τις τροϊκανές απαιτήσεις,  δηλαδή τη διάλυση και το ξεπούλημα  της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας καθώς και μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση των λουκέτων και της φτωχοποίησης, με τις αποφάσεις της, αφενός μεν έδωσε συγχωροχάρτι στις διοικήσεις που διορίζονταν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στην κακοδιαχείριση που υπήρχε σε αυτές. Αφετέρου, όσον αφορά αυτές τις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία οδηγούνται σε «αναδιάρθρωση», καθώς και την ΕΛΒΟ, η οποία οδηγείται σε «ειδική εκκαθάριση», τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν είναι, καταρχάς, η συρρίκνωση του παραγωγικού τους έργου με πολλαπλά επακόλουθα στην εθνική οικονομία ,δεύτερον απολύσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν και να ξεπεράσουν το 60% του προσωπικού.

Οι μόνες που επωφελούνται από την διάλυση και τον τεμαχισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, γερμανικές, γαλλικές και αμερικάνικες, που δεσπόζουν στις προμήθειες εξοπλιστικών, αμυντικών και άλλων συστημάτων τέτοιου είδους και τέτοιου χαρακτήρα που αγοράζει και η χώρα μας. Επιπλέον, ωφελούνται οι μεσάζοντες και, κατ’ επέκταση, ορισμένοι θύλακες του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, καθώς οι «γκρίζες» προμήθειες δεν γίνονται κατά τεκμήριο για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά κάτω από τις πιέσεις και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ καθώς και για ιδιοτελείς σκοπούς και μίζες, οι οποίες διακινούνται όχι μόνο στο πολιτικό προσωπικό αλλά και σε άλλους διεφθαρμένους θύλακες του δημόσιου τομέα.

Η διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας οδηγεί τη χώρα στο να μετατραπεί ακόμα ταχύτερα σε παραγωγική και κοινωνική έρημο, με διαλυμένο τον παραγωγικό της ιστό, τους εργαζόμενους στην ανεργία και τις ένοπλες δυνάμεις να αναγκάζονται να προμηθεύονται αμυντικό εξοπλισμό από ξένες εταιρείες με ανυπολόγιστες ζημίες για την εθνική άμυνα αλλά και την εθνική κυριαρχία της χώρας.

 

Μετά από 3,5 χρόνια άγριας «μνημονιακής» λιτότητας η κοινωνία και η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφική πορεία.  Τελικός στόχος της μνημονιακής κυβέρνησης είναι ένας λαός χωρίς δικαιώματα, ένας λαός φτωχός και «φθηνός», ένας λαός χωρίς δημόσια αγαθά, ένας λαός γονατισμένος προς όφελος των οικονομικών ελίτ και των δανειστών.

 

Έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, δεν υπάρχει τήρηση του συντάγματος, δεν υπάρχει όριο στο πού μπορούν να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό. ΄Εχουν μετατρέψει τη χώρα του απέραντου γαλάζιου σε απέραντο μαύρο .

 

Ιδιωτικοποιήσεις με συνοπτικές διαδικασίες, και με ξεδιάντροπες επεμβάσεις της τρόϊκας, ιδιαίτερα οργανισμών κερδοφόρων π.χ. Ο.Π.Α.Π. (ουσιαστικά ξεπουλήθηκε) ή οργανισμών με μεγάλη στρατηγική ή κοινωνική σημασία, όπως η ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΑΣ και η ΛΑΡΚΟ.

 

Ιδιαίτερα για τη ΛΑΡΚΟ, το μόνο που φαίνεται να μην απασχολεί την κυβέρνηση είναι η επιβίωση και ανάπτυξη της εταιρείας προς όφελος της οικονομίας. Αντίθετα το κύριο ενδιαφέρον της κυβέρνησης προσανατολίζεται στη παράδοση της σε ιδιώτες με τους καλύτερους όρους για τους αγοραστές.

 

 Η Λάρκο είναι μια εμβληματική βιομηχανία. Φυσικά με προβλήματα εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, για την οποία ευθύνονται αυτοί που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά με τρομακτικές, τεράστιες δυνατότητες. Είναι μια ιστορική βιομηχανία. Έχει συνδέσει την παρουσία της με τις όποιες δυνατότητες και πρωτοβουλίες-παρεμβάσεις παραγωγικής και βιομηχανικής ανασυγκρότησης. Κυρίως γιατί είναι μια μεταλλευτική βιομηχανία που παράγει αξιοποιώντας δική της πρώτη ύλη. Εθνική πρώτη ύλη, εθνικό πλούτο.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Θέση μας είναι πως η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να συμβάλλει στην σημαντική  παραγωγική της  δραστηριότητα , στην απασχόληση και λόγω της εξαγωγικής της φύσης στην ενίσχυση του ισοζυγίου συναλλαγών. Η επίκληση προβλημάτων δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια   για  την παράδοσή της στους ιδιώτες.

Ο αγώνας των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ στους οποίους συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις δεν μπορεί μα μείνει μόνο μέσα στα στενά όρια του εργοστασίου. Μπορεί και πρέπει συνενωθεί με τους αγώνες των εργαζομένων σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ( παιδεία , Υγεία , Τοπική αυτοδιοίκηση κλπ) . Μπορεί να γίνει αγώνας όλων των σωματείων , των φορέων του Νομού μας, όλων των τοπικών κοινωνιών και κινημάτων της περιοχής μας, με στόχο την ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης, για να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφική πολιτική της και να οργανώσουμε όλοι μαζί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος των εργαζομένων και του λαού μας.

 Σήμερα το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» εκφράζει τον αγώνα για ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να καταδικάσουν την κοινωνία στην καταστροφή, την ανεργία, τα λουκέτα και την φτώχεια. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να στερήσουν την πρόσβαση των παιδιών μας στην γνώση και του λαού στην υγεία. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να πάρουν τα σπίτια μας, να πουλήσουν το νερό, να ζουν οι πολίτες χωρίς πρόσβαση στα βασικά αγαθά. 

Δήλωση του βουλευτή Φθιώτιδας Βασίλη Κυριακάκη για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις μας περί «ξαφνικού θανάτου» της ΛΑΡΚΟ στα πρότυπα της ΕΡΤ με στόχο το ξεπούλημα της εταιρείας, όπως εκφράστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Τι και αν η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να δείξει ένα πρόσωπο σκληρού και αποτελεσματικού διαπραγματευτή και υπερασπιστή των θέσεων εργασίας; Στο τέλος φάνηκε ποιος πραγματικά κυβερνά τον τόπο. Η τρόικα με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα απαιτεί την εκκαθάριση και πώληση της εταιρείας, απολύσεις και υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο αγώνας των εργαζόμενων και των τοπικών κοινωνιών περνάει αναγκαστικά σε νέα φάση. Είναι ανάγκη να ευθυγραμμιστεί ο αγώνας σε ΕΑΣ-ΕΑΒ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ με αυτούς των υγειονομικών και εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας που πλήττεται, θέτοντας ως κεντρικό πλέον σύνθημα και πρωταρχικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης των εθελόδουλων εκποιητών της χώρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ

          Οι εργαζόμενοι στις Αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, πρέπει να αντιπαλέψουν τα σχέδια κλεισίματος και απόλυσης όλου του προσωπικού τους, να μην παγιδευτούν σε άλλα σενάρια, όπως η εκκαθάριση εν λειτουργία. Όλα αυτά μέσα από μαζικές απολύσεις εργαζομένων, δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση, υπηρετούν τον κοινό στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις για την ίδια την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου, τον οποίον υπηρετούν η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Το παράδειγμα ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αναδεικνύει τις σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας  που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλά. Απαιτείται γι’ αυτό ρήξη με την πολιτική που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, προωθώντας τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από μονοπωλιακούς ομίλους και απαξιώνοντας σημαντικές μονάδες του ορυκτού μας πλούτου, πάντα με γνώμονα τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Λαμιέων εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων  της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται να ακυρώσουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, για την κατάργηση των κρατικών βιομηχανιών  που οδηγούν απευθείας σε απολύσεις εργαζομένων. Οι Κυβερνήσεις, από την ψήφιση των μνημονίων και μετά, έχουν συμφωνήσει και δεσμευτεί, απέναντι στην Τρόικα και στους τοκογλύφους δανειστές, για χιλιάδες απολύσεις Υπαλλήλων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προωθούν την κατάργηση της βιομηχανίας μας και την εκχώρηση του αντικειμένου εργασίας τους σε ιδιώτες.

Η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ αποτελεί την συνέχεια .  Την αρχή την βιώσαμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και η συνέχεια θα είναι από ότι φαίνεται τραγική και θα αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους των Δήμων, της ΕΡΤ, των Κρατικών Βιομηχανιών  αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό που θα υφίσταται, εκτός των άλλων, την υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών , την αύξηση του κόστους διαβίωσης προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιβληθείσες από την Κυβέρνηση-Τροικα  υποχρεώσεις τους.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ποιοι υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ποιοι αυξάνουν τα κέρδη τους από αυτήν. Τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων εκμηδενίζονται, η ανεργία αυξάνεται και οι θέσεις εργασίας χάνονται συνεχώς.

Αντιθέτως εργοδότες που έχουν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες με χρήματα του ελληνικού λαού για τις επιχειρήσεις τους, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, απολύουν εργαζόμενους και οι ίδιοι ανταμείβονται για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η αντίσταση όλων μας δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση.

Ο αγώνας των εργαζομένων του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         ΤΑΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                                                ΜΙΧΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΠΗΓΗ: www.iskra.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.