Τρεις (!) εκδηλώσεις μπροστά στο άγαλμα του ΑΡΗ για την επέτειο Απελευθέρωσης της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ (φωτο)

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ!

Τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015 στην πλατεία Λαού, μπροστά στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ.
Κοινό σημείο αναφοράς των τριών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά σειρά από τη ΤΕ Φθιώτιδας του  ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ, το ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και τη δημοτική κίνηση ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ήταν η έμφαση στη συμβολή  του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Λαμίας σε αντιδιαστολή με το «διπλό» γιορτασμό -εθνικό και θρησκευτικό με έμφαση στο θρησκευτικό στοιχείο- που οργανώνει η δημοτική αρχή με την Μητρόπολη Φθιώτιδας, εορτασμός που συσκοτίζει την ιστορική μνήμη αποδίδοντας την απελευθέρωση της πόλης στην «θεία» επέμβαση του Αγίου Λουκά . Κοινά ήταν και τα αντιφασιστικά μηνύματα της επετείου με έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης ενός μαζικού κινήματος που θα αντιπαλέψει κάθε λογής σύγχρονους φασισμούς και θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των νέο-ναζιστικών ιδεών της «Χρυσής Αυγής».
Σαφές σημείο διαφοροποίησης των τριών εκδηλώσεων ήταν η έντονη κριτική που ασκήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ και την εκπρόσωπο της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν και στηρίζουν τα μνημόνια καλώντας στο λαό σε συνεχή πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές.

Εκδήλωση  από το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ
DSC00902Η αρχή έγινε με την εκδήλωση που οργάνωσε στις 11 το πρωί η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος του ΚΚΕ Τάσος Χρονάς ενώ στεφάνι στο άγαλμα του ΑΡΗ Βελουχιώτη κατέθεσαν το μέλος της ΚΕ Κώστας Μπασδέκης, εκπρόσωπος της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ.
«Η 18ηΟκτωβρίου είναι μια μεγάλη μέρα για τη Λαμία, συμβολή του ΕΑΜ στην παγκόσμια πάλη των λαών ενάντια στο φασιστικό–ναζιστικό τέρας , ημέρα τιμής απέναντι στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης» τόνισε ο Τάσος Χρονάς ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και της διαχρονικά μηνύματα της επετείου καλώντας το λαό να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζουν τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.DSC00901

DSC00904

Εκδήλωση από τη ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
DSC00906Η επικεφαλής της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» δημοτική σύμβουλος Μαρία Αντωνίου- Σιούτα ήταν η ομιλήτρια της δεύτερης κατα σειρά εκδήλωσης που οργάνωσε η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ μπροστά στο άγαλμα του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι πρώην βουλευτές Φθιώτιδας Βασίλης Κυριακάκης και Βασω Λέβα.
«71 χρόνια μετά, το καπιταλιστικό αδιέξοδο της οικονομικής-κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης, άμεσα συνδεδεμένο με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών τους, στρώνει το δρόμο και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εκκόλαψη και γιγάντωση νεοναζιστικών μορφωμάτων. Είναι ιστορικό μας χρέος να κρατήσουμε τη δημοκρατία ζωντανή. Είναι ιστορική αναγκαιότητα ο φασισμός να ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα» τόνισε η κ. Αντωνίου ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο εορτασμοί οφείλουν να διαχωρίζονται τόσο για την διασφάλιση της ιστορικής αλήθειας αναφορικά με το ρόλο των μαχητών του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της πόλης μας όσο και για τη διασφάλιση του σεβασμού στο θρησκευτικό συναίσθημα. Αίσθηση προκάλεσε η κριτική που ασκήθηκε από την εκπρόσωπο της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης η οποία υπογράμμισε ότι «τα μνημόνια γεννούν φασισμούς». «Ο αγώνας συνεχίζεται»,  δήλωσε χαρακτηριστικά η κ Αντωνίου κλείνοντας την ομιλία της με τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη :
Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ
Δεν παραδέχτηκα την ήττα. Ἔβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

DSC00907

DSC00910

Εκδήλωση  από το ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

DSC00918Ακολούθησε η  εκδήλωση τιμής και μνήμης με κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ που οργάνωσαν η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και η οργάνωση  ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΜΊΑΣ.  Χαιρετισμό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ  απεύθυνε ο ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής Θανάσης Μιχαηλίδης ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό κ.κ. Καραναστάσης, Βεττας, Μιχελής και Σαρακιώτης.
«Την ημέρα της επετείου, θυμόμαστε και τιμούμε τον απελευθερωτικό και αντιφασιστικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αλλά και κάθε μέρα, οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης, όσων πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. ….Στα χρόνια μας, η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, με τρανταχτό παράδειγμα τη Χρυσή Αυγή στον τόπο μας, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει, κάτι το οποίο οφείλουμε να πολεμάμε. Η απάντηση στους νοσταλγούς του ναζισμού δεν μπορεί παρά να δοθεί από ένα μαζικό, αντιφασιστικό κίνημα», τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  είχαν παρευρεθεί και στον επίσημο  εορτασμό της επετείου που οργάνωσε ο Δήμος Λαμίας και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και εκπροσώπησαν την κυβέρνηση στην κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (έναντι ΚΕΥΠ).

DSC00915DSC00914

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ο ΑΡΗΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, όμως ο έφιππος ανδριάντας του Πρωτοκαπετάνιου χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση ( φωτο). Και αυτό είναι χρέος και της δημοτικής αρχης και όλων μας !

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.