Το όραμα του αρχιτέκτονα-ζωγράφου Ευθ. Βαρλάμη για την ανάπτυξη της Λαμίας και το «Μουσείο Θεοδωράκη»

Την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων  o διεθνούς φήμης οραματιστής αρχιτέκτονας – ζωγράφος  Ευθύμιος Βαρλάμης, έδωσε  διάλεξη με θέμα «ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ- ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς,  οι βουλευτές του Νομού Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος και Ελένη Μακρή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Απόστολος Καραναστάσης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας  Γοργοποτάμου Π. Σπαθούλας, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και φορέων της πόλης και πολλοί συμπολίτες μας.

 Όπως τόνισε στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς, «Κανείς δεν ξέρει αν ύστερα από  χρόνια η σημερινή ημέρα καταγραφεί σαν η αφετηρία της υλοποίηση ενός μεγάλου επιτεύγματος-γιατί όλοι συνειδητοποιούμε  το μέγεθος του στόχου  -ή αν απλά θα καταγραφεί   σαν μιας ιδέα   κατάθεσης ενός  μεγαλεπίβολου ονείρου. Είμαι όμως βέβαιος ότι για όλους εμάς που είμαστε σήμερα εδώ είναι μια μέρα έμπνευσης  για την ανάπτυξη του τόπου μας. Καπετάνιος  ο καθηγητής Βαρλάμης, σκάφος το έργο του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και πλήρωμα όλοι εμείς που εμπνεόμαστε, πιστεύουμε στην  επιτυχία μας. Είμαστε μια δύναμη, ένα κύμα θέλησης, ένα κύμα   που θα σαρώσει όλα τα υπόλοιπα και θα δείξει   έμπρακτα  ότι η κρίση μπορεί να γίνει εργαλείο ανάπτυξης  και προόδου»

 Στην εκδήλωση ο καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης  μίλησε για  το όραμα του,  και παρουσίασε ένα   δείγμα από  τις ιδέες του  για το «Μουσείο Θεοδωράκη»  και την  έκθεση  «ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ» που θα παρουσιασθεί το Σεπτέμβριο του 2012 σε κτίριο της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας. Πρόκειται για ένα  πολυθέαμα όπου συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερο τρόπο η μουσική του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με τους πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησε ο γνωστός ζωγράφος στους οποίους απεικονίζει    τον Μίκη Θεοδωράκη με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. .

Η  Έκθεση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την δημιουργία στην περιοχή των Θερμοπυλών του Μουσείου «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», μια ιδέα του Ευθύμιου Βαρλάμη η οποία πέραν της Πολιτιστικής υπόστασης,  μπορεί να  βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο   ίδιος ο καλλιτέχνης, μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους νέους και να φέρουμε συναλλαγμα «μέσα από τον ενεργητικό πολιτισμό η Ελλάδα μπορεί πάλι να βρεθεί με περηφάνια στη διεθνή αγορά. Και η  καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που σήμερα μας χλευάζουν  είναι όταν  εμφανιζόμαστε με ιδέες για  αντικείμενα που πηγάζουν από τον πολιτισμό μας, που είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς στον κόσμο με βαθιές ρίζες». Το Μουσείο όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση μπορεί να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και συνεισφορές πολιτών και μπορεί να γίνει ένα μουσείο που θα μπορεί πέρα από την πολιτιστική του σημασία να είναι κερδοφόρο. Οπως ανέφερε ο καλλιτέχνης  στη Βιέννη υπάρχει «Μουσείο Ευθύμιου Βαρλάμη» με έργα του  στο οποίο μαθητες κατασκευάζουν αντικείμενα που πωλούνται και αποφέρουν σημαντικό εισόδημα.

 Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης  σε επιστολή του (1/7/12) που έστειλε προς το Δήμαρχο και τους κατοίκους της Λαμίας δηλώνει «ευτυχής που χάρη στον υπέροχο Βαρλάμη θα είναι για πάντα κοντά μας». Όπως αναφέρει στην επιστολή του,    ένα στοιχείο που ενώνει τον ίδιο με τον ζωγράφο Βαρλάμη   είναι η κυριαρχία της «ελληνικότητας», που χαρακτηρίζει όχι μόνο το έργο αλλά και τις σκέψεις, τον χαρακτήρα, την ψυχή , με μια λέξη το «είναι» μας. Αναφερόμενος στην έκθεση ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει: «Το Ωραίο και το Αληθινό είναι τα  δυο στοιχεία που από τον ΄Ομηρο ως τον Ελύτη σημαδεύουν την πορεία του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες.  Και ήταν θέλημα θεού αυτό το Έργο να σταθεί φρουρός του  Ωραίου και του Αληθινού , στις Θερμοπύλες, για να τσακισθούν πάλι οι νεοβάρβαροι που μας απειλούν. Κι από δω να ξεκινήσει ξανά το Μήνυμα Ελπίδας σε όλη την Οικουμένη για τον  Άνθρωπο που σήμερα στενάζει και να του πει «Εσύ είσαι η  ωραιότερη δημιουργία του ωραιότερου  γνωστού μας Κόσμου που υπάρχει στο Σύμπαν. Από τις Θερμοπύλες και πάλι σου προσφέρουμε το όπλο να βγεις νικητής: Την ομορφιά!»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.