Ένταση και πολεμικές κραυγές για το θέμα των ρομά της Ανθήλης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τα προβλήματα μεταξύ κατοίκων και ρομά στο ΔΔ  Ανθήλης  τα οποία ήρθαν δραματικά στην επιφάνεια  με την  τελευταία επεισοδιακή λαϊκή συνέλευση των κατοίκων απασχόλησαν προ  ημερήσιας διάταξης το χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο  Λαμίας.

 Στόχος από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης   αλλά  και  ‘οργισμένους’ κατοίκους της Ανθήλης  που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση έγινε ο Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς  στον οποίο επιρρίφθηκαν ευθύνες για  τους μέχρι τώρα  χειρισμούς του, την ανεκτικότητα  που έδειξε και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να  λύσει το στεγαστικό πρόβλημα των  άστεγων ρομά του δήμου. Απόντες από τη συνεδρίαση του ΔΣ στην οποία συζητούνταν  σοβαρά  θέματα που αφορούν τους ίδιους  ήταν οι εκπρόσωποι των ρομά που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή. Μετά τον αυθαίρετο  αποκλεισμό τους από τη λαϊκή συνέλευση, ούτε και η δημοτική αρχή  δεν ενδιαφέρθηκε να ακούσει την άποψη τους..

Οι  εκπρόσωποι των κατοίκων της Ανθήλης περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα  τη συμβίωση τους με του ρομά . Οι πιέσεις  και οι απειλές   για άμεσα μέτρα απομάκρυνσης των τσιγγάνων  ήταν έντονες παρά την πρόσφατη επίσκεψη  του Δημάρχου στον Εισαγγελέα και την διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοσθεί η νομιμότητα με πολεοδομικούς και υγειονομικούς ελέγχους. Το κλίμα συνεχίζει να είναι τεταμένο, και οι πολεμικές κραυγές κυριαρχούν  της νηφαλιότητας (βίντεο). Το οργισμένο πλήθος ζητεί την ολοκληρωτική εξόντωση του «εχθρού» . Ξεχνώντας φυσικά ότι  υπάρχουν  ρομά  που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ανθήλης σε  δικά τους σπίτια  των οποίων τα δικαιώματα όπως να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο πρέπει να τα σεβαστούν όπως απαιτούν να γίνουν σεβαστά τα δικά τουσς.   Ξεχνώντας επίσης, ότι  κάποιοι  ρομά οι οποίοι   έχουν στήσει αυθαίρετα σε οικόπεδα – που οι ίδιοι οι Ανθηλιώτες τους πούλησαν  πολύ πάνω από την αξία τους- είχαν εγκεκριμένα δάνεια στα χέρια τους και δεν  τα πήραν γιατί οι ίδιοι πίεσαν  να μην χρηματοδοτηθούν. Ότι μόλις πριν 15 ημέρες όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος κατήγγειλε στη συνεδρίαση, πουλήθηκε χωράφι μη οικοδομήσιμο στην Ανθήλη αντί του ποσού των 25.000 ευρώ!

Η επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης  κ. Τζένη Οικονόμου τόνισε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί   που  όσοι βρεθήκαμε  στη συνέλευση το ζήσαμε. Κατηγόρησε το Δήμαρχο δεν έχει κάνει τίποτα, διευκόλυνε τους ρομά  σε παράνομες πράξεις και χρησιμοποιούσε  την Καμηλόβρυση  σαν πρόσχημα.  Τώρα, δήλωσε , πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα και κάλεσε το Δήμαρχο  όλα αυτά που υποσχέθηκε  για  εφαρμογή της νομιμότητας και  των συνθηκών υγιεινής να γίνουν πράξη. Τέλος, αναφέρθηκε σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης  των ρομά που υλοποίησε ο Δήμος Λαμίας και αναρωτήθηκε τι  αποτελέσματα είχαν και τι έγιναν αυτές οι χρηματοδοτήσεις.

 Ο κ. Κοτσάνος  από την πλευρά του μίλησε για ανοχή της πολιτείας του Δημάρχου προσωπικά κατά την προσφιλή του  τακτική να λέει  «ναι σε όλους» που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση. Τόνισε ότι  όταν  οι αθίγγανοι έχουν ήδη εγκατασταθεί   σε οικόπεδο που οι κάτοικοι τους πούλησαν χωρίς να τηρούνται οι όροι υγιεινής και η νομιμότητα στις προϋποθέσεις δόμησης αποκτούν δικαιώματα. Τώρα που τους απειλείται με έξωση και υπάρχουν στην κατοχή τους ακόμα και όπλα, ανέφερε  μια πιθανή σύγκρουση με τους κατοίκους δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη.

 Ο εκπρόσωπος της  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ κ. Κυριακάκης  ζήτησε νηφαλιότητα, δημόσιο διάλογο από όλες τις πλευρές τονίζοντας  ότι ο έλεγχος της  παραβατικότητας είναι στην αρμοδιότητα του κράτους και της Αστυνομίας  και κανένας αυτόκλητος σωτήρας δεν  μπορεί να την επιβάλει.  Αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόβλημα των ρομά είπε ότι ευθύνη δεν έχει μόνο η ΤΑ αλλά και η κεντρική εξουσία. Όμως όπως ανέφερε χαρακτηριστικά , ο Δήμος Λαμίας 14 χρόνια διοικείται από την ίδια δημοτική αρχή  και για το θέμα της στέγασης  είναι υπεύθυνος  προσωπικά ο Δήμαρχος.  Η έλλειψη πολιτικής βούλησης να λύσει πραγματικά το  στεγαστικό πρόβλημα των ρομά  έχει δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση.  «Πήρατε μέτρα  να τους απομακρύνετε χωρίς να πάρετε κανένα  μέτρο πού θα στεγαστούν», ανέφερε.  Κατήγγειλε επίσης, ότι η λύση  της Καμηλόβρυσης την οποία  σε τόσα δημοτικά συμβούλια  επικαλέστηκε ο Δήμαρχος για την μετεγκατάσταση των άστεγων τσιγγάνων στην πραγματικότητα είναι απάτη όπως η Παρέμβαση απέδειξε με το φωτογραφικό υλικό και την τεχνική έκθεση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος, είπε ότι η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  συμφωνεί  με την μετεγκατάσταση  κάποιων άστεγων οικογενειών ρομά  στην Καμηλόβρυση  με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί πρώτα ένας χώρος  ανθρώπινης διαβίωσης  εκεί  με τις απαραίτητες υποδομές και ζήτησε το όλο θέμα να συζητηθεί αναλυτικά σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μπασδέκης μίλησε για κερδοσκοπικές διαδικασίες  που επικράτησαν στη διαδικασία εγκατάστασης των ρομά στην Ανθήλη  και ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση  του δημοτικού συμβουλίου σύντομα όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τη δημοτική αρχή. Καταδίκασε την παρουσία της ρατσιστικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και ζήτησε να φύγει  από όλες τις πλευρές οποιαδήποτε  επιθετικότητα.  Όπως τόνισε  χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδέκης τα προβλήματα δεν θα   λυθούν ποτέ  αν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι ρομά που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ανθήλη δεν βρουν  «κοινή  γλώσσα».

Ο Παναγιώτης Στασινός  από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών τοποθετήθηκε λέγοντας πως ο δήμαρχος βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού η πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια απέτυχε και προσδιόρισε τα αίτια της κρίσης στο γενικότερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα της εποχής.

 Ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Κοτρωνιάς  ‘στριμωγμένος’ στην ομιλία του προσπάθησε να δικαιολογήσει τη μέχρι τώρα  στάση του.  Εξήγησε ότι υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις  ρομά που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα. Οι μόνιμοι κάτοικοι που έφτιαξαν τα σπίτια τους με δάνεια που πήραν  από προγράμματα της ΕΕ και εκείνοι που αγόρασαν χωράφια που οι ίδιοι οι ντόπιοι τους πούλησαν σε υπερβολικές τιμές και έχουν μέσα αυθαίρετα χτίσματα. Όπως ισχυρίστηκε πρέπει να επανέλθει η νομιμότητα και όσοι ρομά είναι νόμιμοι να προσαρμοστούν στο περιβάλλον μέσα στο οποίο εντάσσονται και  όσα  κτίσματα δεν πληρούν συνθήκες υγιεινής και τους πολεοδομικούς όρους θα κατεδαφιστούν. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη με επιτροπή των κατοίκων ζητήσει  την παρέμβαση του εισαγγελέα στον οποίο έχει στείλει και σχετικούς φακέλλους με τις παραβάσεις.  Για το θέμα των άστεγων ρομά του Ξηριά που απομάκρυνε πρόσφατα χωρίς να  τους εξασφαλίσει που θα πάνε  τόνισε πως την κύρια ευθύνη για τη στέγαση τους έχει η πολιτεία και αρμοδιότητα των δήμων είναι να δημιουργούν καταυλισμούς προσωρινής διαμονής σαν αυτόν της Καμηλόβρυσης. Αποφεύγοντας να εξηγήσει με ποιο τρόπο  και πότε θα ξεπεράσει τα προβλήματα νομιμότητας και την απουσία στοιχειωδών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Καμηλόβρυσης  επέρριψε την ευθύνη στους ίδιους τους Τσιγγάνους που αρνούνται να μετακινηθούν.  Τέλος δήλωσε  πως περιμένει από όλους όταν συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα, να προτείνουν λύσεις και να μην μένουν στα λόγια.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.