Το θέμα του σχεδιαζόμενου Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Δημοτικό Συμβούλιο Στυλίδας

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Στυλίδας την Πέμπτη 28/7 ο Δήμαρχος Απ. Γκλέτσος ενημέρωσε προ  ημερήσιας διάταξης το σώμα  και τους παρευρισκόμενους πολίτες  για το  θέμα του σχεδιαζόμενου Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων  στο πρώην στρατόπεδο « Ανδρόπουλου».

Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο 3 χλμ ανατολικά της Στυλίδας, στην παλιά εθνική οδό  συνολικής έκτασης 17 στρ. Ο σχεδιασμός είναι να φιλοξενηθούν συνολικά 500 πρόσφυγες, περίπου 400 από τη Συρία και 100 από το Ιράκ κυρίως ηλικιωμένοι και γυναίκες με μικρά παιδιά.

΄Όπως είπε ο κ. Γκλέτσος  την εξεύρεση χώρου για φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο Στυλίδας του ζήτησε τηλεφωνικά ο Υφυπουργός ΄Αμυνας κ. Βίτσας. Ο ίδιος  έχει έρθει σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ   που σε συνεργασία με το Δήμο θα έχει την εποπτεία της δομής.

Η Ύπατη Αρμοστεία, έχει δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει για την αναμόρφωση του χώρου ώστε να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων και θα   εγκαταστήσει προκατασκευασμένα σπιτάκια iso box που το κάθε ένα θα περιλαμβάνει δική του τουαλέτα και δική του μικρή κουζίνα, όπου η κάθε οικογένεια θα μπορεί να φτιάχνει το δικό της φαγητό.. Οι εργασίες ανακατασκευής στο χώρο του στρατοπέδου θα γίνουν από την Υπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του στρατού (ΜΟΜΑ) και τους μηχανικούς του Δήμου.     Θα γίνουν τουαλέτες – χημικές ή με βόθρο – και θα ηλεκτροδοτηθεί ο χώρος.  Επίσης,  στους πρόσφυγες θα χορηγηθούν ειδικά κουπόνια με τα οποία θα μπορούν να  αγοράζουν μόνοι τους διάφορα πράγματα που χρειάζονται από καταστήματα της Στυλίδας.
Το θέμα ,  όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος συζήτησε  και με μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας  σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης μετά από αίτημα τους. Στη συνάντηση  σύμφωνα με πληροφορίες παρευρέθηκαν και μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τη Λάρισα ενώ όλοι μαζί στη συνέχεια επισκέφτηκαν το στρατόπεδο για να δουν επιτόπου το χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προβληματισμός για την καταλληλότητα του  χώρου ο οποίος είναι αποκομμένος από την πόλη και  χρειάζεται αρκετές επεμβάσεις ενώ  οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα πάρουν τουλάχιστον  ένα 6μηνο για  να ολοκληρωθούν.

Όπως ενημέρωσε  ο κ. Γκλέτσος το Δημοτικό Συμβούλιο,  στις 3 Αυγούστου  θα μεταβεί στην Αθήνα όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με  εκπροσώπους  της Ύπατης Αρμοστείας και με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα και στη συνέχεια το θέμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση.

 Σε κάθε περίπτωση όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία μιας ακόμη «αποθήκης ψυχών»  μιας  κλειστής δομή φιλοξενίας  ή ο εγκλεισμός των προσφύγων σε στρατόπεδα.  Το  στοίχημα είναι πως   οι πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σύμφωνα με τις αρχές ανθρωπισμού και τις Διεθνείς συμβάσεις  σε ανοιχτές δομές μέσα στον ιστό της πόλης, που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις  να πάνε τα παιδιά στο σχολείο και  οι πρόσφυγες  να ενσωματωθούν   στην τοπική κοινωνία με σεβασμό πάντα στις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες τους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.