Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας συγκέντρωσε η παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Τουριστική Ανάπτυξη και τα Ιαματικά (video)

Τις προτάσεις τους «Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και την τουριστική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών» παρουσίασαν  την Πέμπτη 23-5-2013 στη Λαμία η Ν.Ε Φθιώτιδας και το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσίαση-συνέντευξη τύπου  προσέλκυσε το  ιδιαίτερο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας γιατί  έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί προς  πώληση   δέσμης ιαματικών πηγών  και ξενοδοχειακών  εγκαταστάσεων  τουριστικής υποδομής στη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα. Είχαν προσκληθεί και κατέθεσαν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους,   εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τ.Α,  τοπικών φορέων όπως  το ΤΕΕ, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας και εκπρόσωποι επαγγελματικών και συνδικαλιστικών  φορέων  που ασχολούνται με τον τουρισμό και τα Ιαματικά  στην περιοχή.  Ιδιαίτερη ήταν η αγωνία των παρευρισκομένων αν  μετά την πώληση των Ιαματικών σε ιδιώτες επενδυτές θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο νερό σε όλους ή μόνο σε λίγους επιχειρηματίες για εκμετάλλευση που θα το πουλούν  σε πελάτες που μπορούν να πληρώσουν  πολυτελείς υπηρεσίες . Βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσαν έγκαιρα ερώτηση στη Βουλή για τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ  στο θέμα της εκποίησης  των Ιαματικών πηγών και των Τουριστικών υποδομών,  η απάντηση όμως που πήραν από τα αρμόδια  Υπουργεία είναι όπως ειπώθηκε  ένα «μνημείο αοριστίας».

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Μιχάλης  Κριτσωτάκης, υπεύθυνος Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπ. Τουρισμού και μέλος του τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο  Βασίλης Κυριακάκης, βουλευτή Φθιώτιδας  και ο Απόστολος Αλεξόπουλος, βουλευτής Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και καθηγητής  υδρογεωλογίας στο Παν/μιο Αθηνών.

Όπως τονίστηκε από τους εισηγητές,  το εναλλακτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την τουριστική Ανάπτυξη που έχει επεξεργαστεί το τμήμα Τουρισμού δεν είναι «κλειστό» αλλά υπό διαμόρφωση  και οι προτάσεις  μπαίνουν σε δημόσια διαβούλευση  με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους  φορείς . Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ερωτήσεις, οι προτάσεις  των παρευρισκομένων εκπροσώπων τοπικών φορέων   που κατέθεσαν την εμπειρία αλλά την αγωνία τους για τις προθέσεις  του ΤΑΙΠΕΔ και την  δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού. Τις απόψεις αυτές , όπως τονίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τις ακούσει απλά, αλλά θα προσπαθήσει να τις συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του  για τον Τουρισμό.

Ο  βουλευτής Μ. Κριτσιωτάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει δυναμικά στο θέμα του Τουρισμού με ένα διαφορετικό τρόπο για να είναι σημαντική η συνεισφορά του σε ένα μοντέλο τουριστικό που είναι σημαντικό για τη χώρα αλλά με μεγάλα δομικά προβλήματα.  Έδωσε έμφαση είναι ότι απουσιάζει η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, αλλά και περιφερειακά προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα είναι κοινωνικά ανταποδοτικά. Με αδιάψευστα στοιχεία απέδειξε ότι  τα μνημόνια που έχουν  προκαλέσει κοινωνική καταστροφή δεν έχουν μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας που είναι μη βιώσιμο αλλά εξυπηρετούν τις ανάγκες των δανειστών και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κεντρική θέση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχουν  η ίδρυση ενός Τουριστικού Επιμελητηρίου,    η ίδρυση ενός Ειδικού Ταμείου Τουριστικής Ανάπτυξης ή Τράπεζας Ειδικού Σκοπού,    η αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου στον τομέα των αερομεταφορών,  η ενίσχυση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς προορισμούς (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα),  ενίσχυση και διεύρυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και η  ενίσχυση συνεργατικών – συνεταιριστικών επιχειρηματικών σχημάτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βασική προϋπόθεση για     την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, η άρση του εκτεταμένου σχεδίου αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας και ξεπουλήματος των φυσικών πόρων και η οργανική ένταξη του κλάδου του κλάδου της τουριστικής οικονομίας στο συνολικό  σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Είναι ανάγκη να γίνει στροφή, να «πάρουμε αλλιώς» το τιμόνι της χώρας  και  να φύγουμε από την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ,  τόνισε χαρακτηριστικά. Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστασης από την ίδια την κοινωνία που θα εναντιώνεται στις πολιτικές απαξίωσης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των φυσικών πόρων όπως είναι τα ιαματικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής  και καθηγητής  Απόστολος Αλεξόπουλος  τόνισε: Είμαστε μια χώρα  που ο φυσικός και ορυκτός της πλούτος είναι τεράστιος και ανεκμετάλλευτος  που έχει όμως καταλεηλατηθεί από επιχειρηματικά τραστ που άφησαν πίσω τους καμένη γη.  Σε αυτούς τους φυσικούς πόρους συμπεριλαμβάνεται και το κοινωνικό   αγαθό του νερού και των ιαματικών πηγών που είτε έχει παραμεληθεί είτε έχει λεηλατηθεί από επιτήδειους. Όπως ανέφερε,  ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την περιοχή έχουν οι Ιαματικές πηγές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα ανάπτυξης  αν η εκμετάλλευση τους γίνονταν από την τοπική κοινωνία και την Τοπική αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό με φορείς κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση  θα προχωρήσουμε και θα σχεδιάσουμε την εκμετάλλευση των Ιαματικών πηγών.

 Ο βουλευτής Φθιώτιδας Βασίλης Κυριακάκης, στην ομιλία του ανέφερε ότι η όλη συζήτηση έχει ανοίξει στη σκιά της εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά  από την πώληση της δημόσιας περιουσίας έχει σκοπό να βάλει  χρήματα στο δημόσιο ταμείο για μείωση του δημόσιου χρέους. Αυτό όμως διαψεύδεται παταγωδώς από τα ίδια τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Σε τρία χρόνια εφαρμογής των μνημονίων που ρήμαξαν την ελληνική κοινωνία το δημόσιο χρέος μειώθηκε   μόνο κατά 1 δις (από 310 στα 309 δις). Χαρακτηριστικό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας  στην οποία συμπεριλαμβάνονται  οι  ιαματικές πηγές στην περιοχή μας  είναι ότι φέτος  η δημόσια περιουσία αποτιμήθηκε μόλις  στα 9 δις τη στιγμή που στο πρώτο  μνημόνιο είχε αποτιμηθεί στα 50 δις και πριν το πρώτο μνημόνιο στα 280δις! Όπως υπογράμμισε ο Β. Κυριακάκης, χαρακτηριστικό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας   στην οποία συμπεριλαμβάνονται  οι  ιαματικές πηγές,  είναι ότι φέτος  η δημόσια περιουσία αποτιμήθηκε μόλις  στα 9, δις τη στιγμή που στο πρώτο  μνημόνιο είχε αποτιμηθεί στα 50 δις και πριν το πρώτο μνημόνιο στα 280δις! Απουσιάζει μέχρι  σήμερα μια σοβαρή και βιώσιμη πολιτική τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης των ιαματικών  που όμως απαιτεί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης από αυτό που μέχρι σήμερα έχει εφαρμοσθεί. Στην περιοχή μας  υπάρχουν περιθώρια  και είμαστε υπέρ  μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις μεμονωμένες ή συνεταιριστικές  μορφές ήπιας και εναλλακτικής τουριστικής  ανάπτυξης που θα βασίζεται στην κοινωνική ανταποδοτικότητα και τον κοινωνικό έλεγχο και θα έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

 

iamatika 018iamatika 010

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.