Τι δήλωσε ο Γ.Γ. Εμπορίου μετά τη συνάντηση με το Δήμαρχο Λαμιέων για την ΠΕΛ (video)

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη είχε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση, κυρίως, για το ζήτημα της λειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Σε δηλώσεις του προς τα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Σταυρογιάννης επισήμανε ότι είναι η τρίτη συνάντηση που πραγματοποιεί με τον κ. Παπαδεράκη ενώ χαρακτήρισε το θέμα της αξιοποίησης της ΠΕΛ ως ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την τοπική κοινωνία και οικονομία, όσο και για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Από τη πλευρά του ο κ. Παπαδεράκης   χαρακτήρισε την ΠΕΛ » δημόσιο περιουσιακό  στοιχείο»  και τόνισε πως « είμαστε αποφασισμένοι  να φτάσουμε μέχρι τέλους τον διαχειριστικό έλεγχο  και την εισαγγελική έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες όπου ανήκουν ώστε να υπάρξει λειτουργική ανασυγκρότηση της ΠΕΛ».

 Αναφορικά με την παραίτηση του νέου ΔΣ  δήλωσε  ότι    η  νέα Διοίκηση οδηγήθηκε σε παραίτηση μέσα σε κλίμα ανασφάλειας    περί ευθύνης του ΔΣ για πράξεις της προηγούμενης διοίκησης ενώ άφησε αιχμές για πολιτικές ευθύνες με σκοπό την ακύρωση της διαδικασίας εξυγίανσης τηςς ΠΕΛ και της απόδοσης ευθυνών.  

«Η συστηματική καλλιέργεια του κλίματος αυτού, σε συνδυασμό με την απόδοση ανύπαρκτων ευθυνών στο Υπουργείο, αποσιωπά προκλητικά τις ευθύνες εκείνων που οδήγησαν την ΠΕΛ σε οικονομικό αδιέξοδο. Θεωρούμε ότι η αποσιώπηση φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, καθώς και κάθε προσπάθεια ακύρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης της ΠΕΛ, και πολύ περισσότερο η εκμετάλλευση της κατάστασης για επίτευξη πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, δεν  είναι προς όφελος ούτε του Δημόσιου Συμφέροντος ούτε της προοπτικής της ΠΕΛ.» , υπογράμμισε ο κ. Παπαδεράκης.

Ολόκληρη η Δήλωση Γ.Γ. Εμπορίου για την ΠΕΛ

Ο χώρος και οι εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας αποτελούν Δημόσιο περιουσιακό στοιχείο με σκοπό την αξιοποίηση του προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας συμβάλλοντας στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Η διοίκηση του χώρου ασκείται από το  ομώνυμο  ΝΠΔΔ, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με την  συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων (Περιφέρεια, Δήμος Λαμιέων, Επιμελητήριο Φθιώτιδας) σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ν.4314/2014.

Η αναβολή στον ορισμού νέου ΔΣ  από το Υπουργείο, μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου, αποφασίστηκε προκειμένου να  διευκολυνθεί η διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης 2015 και η εμποροπανήγυρις του Σεπτεμβρίου 2015,  μετά  από αίτημα του πρώην Προέδρου κ. Γρανίτσα.

Σύμφωνα με την επιστολή που μας εστάλη στις 6/4/2016 από το νέο ΔΣ, κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής στις 24-3-2016, το απερχόμενο ΔΣ, στο οποίο συμμετείχαν και εκπρόσωποι των προαναφερθέντων φορέων, δεν παρέδωσε κανένα λογιστικό ή οικονομικό στοιχείο για τη μέχρι τότε διαχείριση της ΠΕΛ. Επίσης διαπιστώθηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, η διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, και η ύπαρξη διεκδικήσεων από προμηθευτές της ΠΕΛ.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης ήταν μονόδρομος η προσφυγή στη δικαιοσύνη, η ανίχνευση και επαναφορά των διαγραμμένων ψηφιακών αρχείων, και η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η εικόνα των νόμιμων υποχρεώσεων της ΠΕΛ, να αποδοθούν, εάν υπάρχουν, οι ευθύνες και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης.

Η διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις και της ετήσιας Έκθεσης 2016, μετά από παράκληση των τοπικών φορέων, και ορθώς, τέθηκαν ως προτεραιότητα, με την αναβολή του διαχειριστικού ελέγχου μέχρι την ολοκλήρωση της Έκθεσης. Ενόψει όμως της διενέργειας του ελέγχου, η Διοίκηση οδηγήθηκε σε παραίτηση μέσα σε κλίμα ανασφάλειας   περί ευθύνης του ΔΣ για πράξεις της προηγούμενης διοίκησης. Η συστηματική καλλιέργεια του κλίματος αυτού, σε συνδυασμό με την απόδοση ανύπαρκτων ευθυνών στο Υπουργείο, αποσιωπά προκλητικά τις ευθύνες εκείνων που οδήγησαν την ΠΕΛ σε οικονομικό αδιέξοδο.

Θεωρούμε ότι η αποσιώπηση φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, καθώς και κάθε προσπάθεια ακύρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης της ΠΕΛ, και πολύ περισσότερο η εκμετάλλευση της κατάστασης για επίτευξη πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, δεν είναι προς όφελος ούτε του Δημόσιου Συμφέροντος ούτε της προοπτικής της ΠΕΛ.

Κρίνουμε αναγκαία την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του ΔΣ, την διενέργεια ουσιαστικού και σε βάθος διαχειριστικού ελέγχου, και την ολοκλήρωση της Εισαγγελικής έρευνας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν  απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργική ανασυγκρότηση της ΠΕΛ και την αξιοποίηση σε όφελος της Οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.