Τι απαντά η Β. Βλαχογιάννη για τη παραιτησή της από τα Εικαστικά Εργαστήρια

Μετά τη δυσάρεστη τροπή των γεγονότων στα Εικαστικά Εργαστήρια, όπου εργάστηκα ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια επί δεκαπέντε έτη και μετά τις ανακρίβειες που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων στις 23/3/2015 που αφορούν στους λόγους της παραίτησής μου, αναγκάζομαι να αναφερθώ σχετικά.

Η απόφασή μου αυτή έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες ενέργειες της Δημοτικής αρχής για παρεμβάσεις στη σύνθεση του προσωπικού των εργαστηρίων, εν μέσω σχολικής χρονιάς δίχως καμία προηγούμενη ενημέρωση των προθέσεών και της χρησιμότητας αυτής της κίνησης. Η επιλογή και ο αριθμός των συνεργατών διαμορφωνόταν πάντοτε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κατά την έναρξη της εκάστοτε σχολικής χρονιάς και αποτελείτο από καταρτισμένους και άξιους συνεργάτες – καλλιτέχνες με αποκλειστικό γνώμονα τους σκοπούς του εργαστηρίου όπως αυτοί αναφερόταν στον κανονισμό και πρωτίστως στη συνείδηση μας.
Θεωρώ ότι από το 1999 (έτος ιδρύσεως των εργαστηρίων από τον ΣΚΕΤΚΕ και την εθελοντική προσφορά των μελών του επί δύο έτη) τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων μέχρι και σήμερα λειτούργησαν με δυναμική και όραμα αγκαλιάζοντας όλο το κοινωνικό φάσμα των πολιτών.

Όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε πέραν του ορισμένου ωραρίου με ζήλο και αγάπη για την τέχνη και τους ανθρώπους, δίνοντας ευκαιρίες γνωριμίας και εμβάθυνσης σε κάθε μορφή τέχνης και επαγγελματικής κατάρτισης των νέων, ανοίγοντας τα εργαστήρια τα πρωινά στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, συμμετέχοντας στο καρναβάλι της Λαμίας με τις χειροποίητες στολές, σε διεθνείς και πανελλαδικούς διαγωνισμούς, γεμίζοντας δημόσιους χώρους με έργα των σπουδαστών μας, διοργανώνοντας ανοιχτά εργαστήρια, εκθέσεις και happening.

Δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στις εξαιρετικές συνεργασίες με τους φορείς και την συμβολή των τοπικών μέσων ενημέρωσης στη ανάδειξη των δράσεων και του γενικότερου έργου των εργαστηρίων. Κατορθώσαμε λοιπόν μέσα από το επίπονο έργο μας να βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά (ενώ άλλα εργαστήρια κλείνουν) με την αναγνώριση όλης αυτής της δράσης από το Υπουργείο Πολιτισμού και κυρίως από τους συμπολίτες μας.

Εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους συνεργάτες μου που μοιράστηκα μαζί τους την μεγάλη αυτή προσπάθεια, τις χαρές, τις αγωνίες, την αγάπη και τον σεβασμό προς τους μαθητές , τους γονείς καθώς και για την εργασία που προσέφεραν, την συνέπεια, τις εθελοντικές υπερβάσεις, το αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους γονείς που εμπιστεύτηκαν την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών τους στους άξιους δασκάλους μας.

Ευχαριστώ τους ταλαντούχους μεγάλους σπουδαστές μας που κατόρθωσαν μέσα από τη γνώση, τον πειραματισμό και την καλλιτεχνική έκφραση να δημιουργήσουν ένα σημαντικότατο έργο.

Τέλος θέλω να δηλώσω ότι ως καλλιτέχνης θα βρίσκομαι σε ενεργό κοινωνική-πολιτιστική δράση, προσωπική και συλλογική.

Βίκυ Βλαχογιάννη, ζωγράφος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.