Τη νέα ποιητική συλλογή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου παρουσίασαν οι Λογοτέχνες της Φθιώτιδας

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Το ψηφιδωτό της νύχτας» της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, όσοι παραβρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019,

που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και οι Εκδόσεις Ύψιλον, με τη συμμετοχή του Δήμου Λαμιέων και του Ωδείου ΕΝ Ωδαίς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με μελοποιημένα ποιήματα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε μουσική Γιώργου Κουρουπού, με τη Μάιρα Παπαποστόλου στο πιάνο και την Ελένη Ντόντου στο τραγούδι.
Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Κώστας Τσιαλαφούτας, που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, καθώς και την ποιήτρια, στην οποία ευχήθηκε το βιβλίο της να έχει τη μεγίστη αναγνωστική απήχηση.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν :
α) Η πρόεδρος του Ομίλου Ξανθή Κουτσογιάννη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « … Ο ευρηματικός τίτλος «Το ψηφιδωτό της νύχτας», συνειρμικά μας συνδέει με την εικόνα του έναστρου ουρανού, όπου η νύχτα, κυριαρχώντας ως φόντο, δίνει εντονότερη την αίσθηση της λάμψης των άστρων ψηφίδων. Των ψηφίδων αισθήσεων, αισθημάτων και σκέψης, των ψηφίδων της αληθινής ζωής, οι οποίες βουτηγμένες στη μαγεία της ελληνικής γλώσσας μετουσιώνονται σε ποίηση».
β) Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων Δημήτρης Μπεσλεμές συνεχάρη τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων ,γιατί με τις δραστηριότητές του παράγει πολιτισμό και προσφέρει στην τοπική κοινωνία, τονίζοντας πως ο Δήμος Λαμιέων και ο δήμαρχος Ευθύμιος Καραΐσκος θα είναι αρωγοί στις προσπάθειες του Ομίλου.
γ) Από τις εκδόσεις Ύψιλον χαιρέτισε η εκδότρια Κατερίνα Χαρμάνη και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση.
Για την ποιητική συλλογή «Το ψηφιδωτό της νύχτας» μίλησε η ποιήτρια Μαρία Σκουρολιάκου, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : « … Με όλα τα χρώματα, τις ευωδιές της ζωής ή την αψιθιά του ανεκπλήρωτου, κέντησε το ψηφιδωτό της η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Μια ποιητική κατάδυση στη νύχτα δοσμένη στοχαστικά και υπερρεαλιστικά. Ένας χάρτης του ουρανού, της θάλασσας και της ψυχής. Στα μάτια μας περνούν άστρα, βότσαλα, όστρακα, μας πλημμυρίζουν κύματα, ευωδιές του ανθρώπου κι ακούμε μαγικές φωνές, λέξεις δικές μας αγαπημένες. Φυσάει πόνος, έρωτας, ζωή και μνήμη. Οι στίχοι πυκνοί, σμιλευμένοι με επιδεξιότητα ιδιαίτερη φέρουν πλούσιες εικόνες για τις μύχιες πλευρές των πραγμάτων, χωρίς υπερχειλίζοντα λυρισμό, ενώ η παράθεση λέξεων είναι σχεδόν ρυθμική. Με γλώσσα ρέουσα και αποκαλυπτική ποιητικής παιδείας. Συνομιλεί με τα πανάκριβα του λόγου, τον Ευριπίδη και τον Ηράκλειτο, τολμώντας με τις λεκτικές της αμφισβητήσεις να αντιστρέψει τους κανόνες τους. Σε αρμονική σύζευξη οι αντιθέσεις της, δημιουργούν μια ξεχωριστή αίσθηση του δίπολου που μας ακολουθεί δια ζωής. Για ό, τι κρύβει η νύχτα ή ό, τι αποκαλύπτει από εκείνες τις στιγμές που γινόμαστε οι άλλοι μέσα μας. «Μικρό βαρκάκι που άφησε στον ύπνο του ένα παιδί/ κι έφτασε χρόνια πολλά μετά/
ν’ αράξει ξύλινο βαπόρι στο Παλιό Λιμάνι». Η δύναμη του ποιητικού λόγου πηγάζει ακριβώς από το γεγονός ότι μνημειώνεται μέσα μας, χωρίς ν’ αποσαφηνίζεται. Αναζητούμε ωστόσο την αλήθεια κάθε ποιήματος. Γιατί με την ποίηση προσπαθείς να φτάσεις στην καρδιά του άλλου μιλώντας όχι μόνο με τη δική σου φωνή αλλά και με τη φωνή του άλλου. Κι αυτό συμβαίνει σε τούτη την ποίηση. Φτάνει στην καρδιά μας και μας ταξιδεύει στο νησί μέσα μας που λέγεται ύπαρξη».
Ποιήματα απήγγειλε η ίδια, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων του πιάνου από τη Μάιρα Παπαποστόλου.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του Ομίλου Ξανθή Κουτσογιάννη έθεσε κάποια ερωτήματα στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία.
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου συνεχάρη τους διοργανωτές, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, καθώς και όσους παραβρέθηκαν και διέθεσαν τον προσωπικό τους χρόνο στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Το ψηφιδωτό της νύχτας».

Κ. Τσιαλαφούτας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.