Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας: Κάλεσμα σε σύσκεψη συντονισμού και αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας & των δικαιωμάτων μας

Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη στις 5:30μμ στα γραφεία του, επί της οδού Λεωσθένους Δεδούση 9, 1ος όροφος

*Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της σύσκεψης και διαδικτυακά.   Επικοινωνήστε  στο 6986203733 ή 6982980055 για να σας σταλεί το σχετικό link να συνδεθείτε.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει ανοχύρωτο μπροστά στο τρίτο κύμα. Ο χρόνος που κερδήθηκε από τον περιορισμό της κυκλοφορίας μας και την απώλεια των μισθών μας δεν αξιοποιήθηκε για να καλυφθεί η γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και οι τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η υγεία των εργαζομένων περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματιών. Οι μεγάλοι χώροι συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης αφού κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες αρνούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων για να μη θιχτεί η κερδοφορία τους. Αρκετές εταιρείες σε εμπορικά καταστήματα, ταχυμεταφορές και super market κρύβουν τα κρούσματα και συνεχίζουν τη λειτουργία τους σα να μην τρέχει τίποτα.

Αν ενδιέφερε την κυβέρνηση η υγεία του λαού, θα ενίσχυε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα θωράκιζε τους χώρους δουλειάς με μέτρα προστασίας. Θα έπαιρνε μέτρα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, για να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξασφαλίζοντας την υγεία και την προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Η θλιβερή εξέλιξη με το θάνατο της 16χρονής, το άθλιο κοντέϊνερ στο Νοσοκομείο Λαμίας και ο σωρός κρουσμάτων στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας, γκρεμίζει κάθε αμφιβολία.

Το σπάσιμο νεύρων όμως δε σταματά εδώ. Οι εταιρείες μας βάζουν και βγάζουν σε αναστολή σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Τη μία μέρα μας καλούν για δουλειά και την άλλη μας ανακοινώνουν πως βγαίνουμε πάλι σε αναστολή, αφού ανοιγοκλείνουν τα καταστήματα προς εξυπηρέτηση των κερδών τους. Οι εργαζόμενοι αναρωτιόμαστε, με ποιανού τις πλάτες παίζουν με τα δικαιώματα και με το εισόδημα μας; Με ποιο δικαίωμα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι εισόδημα θα έχουμε στο τέλος του μήνα ή πότε και εάν θα δουλεύουμε;

Μήπως, μετά το 7ήμερο – 12ώρο που πρότειναν τα Jumbo στην κυβέρνηση για το λιανεμπόριο, σειρά έχουν η κατάργηση των αδειών και των ρεπό των εργαζόμενων ως «αναγκαίο κακό σε αυτές τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες» που βιώνουμε;

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα – κόλαφο για τη ζωή μας

Δεν πρέπει να αποδεχτούμε το οριστικό χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό. Δεν πρέπει να δεχτούμε τις νέες ανατροπές με την παραπέρα ευελιξία των εργασιακών σχέσεων. Δεν πρέπει να δεχτούμε τα 10ωρα με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, την παγίωση αλλά και την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας. Η ζωή όλων μας θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα αν δεχτούμε την άθλια κατάσταση στην Κοινωνική Ασφάλιση και την παραπέρα παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους, αν προχωρήσει η μετατροπή της ασφάλισης σε χρηματιστηριακό ρίσκο.

Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά επιδιώκεται να έχουν βάθος και γερά θεμέλια για να μείνουν! Η επόμενη μέρα θα είναι κόλαση για όλους μας αν δεν απαντήσουμε σήμερα οργανωμένα, συλλογικά και ταξικά, αν η μάσκα προστασίας μετατραπεί σε φίμωτρο για τις διεκδικήσεις μας, αν υποχωρήσουμε μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Έχουμε συμφέρον να παλέψουμε για:

  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών για τους εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
  • Μαζικό και δωρεάν εμβολιασμό για όλο το λαό.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ.
  • Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα! Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, με ανθρώπινα και αξιοπρεπή ωράρια εργασίας. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων που αφορούν την τηλεργασία.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού, Ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλα τα σχολεία.

Όλοι στη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας την Τετάρτη 24 Φλεβάρη στις 5:30μμ στα γραφεία του, επί της οδού Λεωσθένους Δεδούση 9, 1ος όροφος *

Πρέπει να συντονιστούμε σε όλη τη Φθιώτιδα για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Φωτεινό παράδειγμα στην περιοχή μας οι αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των υγειονομικών, των απολυμένων της σίτισης του Γ.Ν. Λαμίας, των εργαζόμενων στον τουρισμό – επισιτισμό.

Κάθε συνάδελφος/σσα, που προβληματίζεται για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, έχει συμφέρον και καθήκον να στηρίξει την πρωτοβουλία του Ε.Κ Λαμίας, να στηρίξει τα αιτήματα και να συμβάλει ώστε η σύσκεψη να αποτελέσει την πρώτη πράξη για την οργάνωση αγώνων που θα υπερασπιστούν τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

*Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της σύσκεψης και διαδικτυακά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 6986203733 ή 6982980055 για να σας στείλουμε το σχετικό link να συνδεθείτε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.