ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων του Τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας

Σύσκεψη των Νομαρχιακών Επιτροπών της Στερεάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με φορείς του Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου με θέμα την κατάθεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας από την σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας και την καταγραφή των προτάσεών τους για την επόμενη μέρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αρμόδια τομεάρχης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Ιωάννης Σαρακιώτης, Βοιωτίας Γιώτα Πούλου και Εύβοιας Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, οι πρώην βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Βέττας, Αποστόλης Καραναστάσης και Νίκος Θηβαίος.

Επίσης συμμετείχαν τα μέλη Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ: Φθιώτιδας Βαγγέλης Σακελλάρης, Βοιωτίας Αποστόλης Ντάντος, Ευρυτανίας Δημήτρης Μαντέκας και Φωκίδας Βαγγελιώ Μπεμπή και τα μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραχρήστος και Παναγιώτης Αρανίτης. Τη συζήτηση συντόνισε η Βασιλική Λάζου από την επιτροπή Τουρισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας.

Από μέρους των φορέων του Τουρισμού συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, Καλούσα Ναυπακτίτου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δελφών Γιάννης Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Εύβοιας Μιλτιάδης Χέλμης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Θεόδωρος Χονδρός και η Σοφία Φλέγγα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Καμμένων Βούρλων Μιλτιάδης Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας Κωνσταντίνος Τσαμαντάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης, Βάγιος Ματσούκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Λουτρών Υπάτης, Νικόλαος Ζιάκας και ο ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στα Καμμένα Βούρλα Στάθης Ανδρικόπουλος.

Εισαγωγικά η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του «Μένουμε όρθιοι», παρουσίασε τους πυλώνες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση στήριξη της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της υγείας, τονίζοντας την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και στη εφαρμογή γρήγορων μοριακών τεστ και κατέθεσε με έμφαση την πρόταση για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού με την χρηματοδότηση από το κράτος με το ποσό των 700 εκ ευρώ 5νθήμερων διακοπών για 3 εκ. Έλληνες.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τουρισμός, αυτός ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξαν ζητήματα της εξαιρετικά δύσκολης φετινής τουριστικής περιόδου, όπως η ανησυχία για την συσσώρευση υποχρεώσεων και πληρωμών, λόγω παύσης πληρωμών από τουριστικές εταιρίες, επιχειρηματικών δανείων και εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσο και για τυχόν παράταση της σημερινής κρίσης.

Κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η παράταση μέτρων για όλους τους επόμενους μήνες (αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση μέρους επαγγελματικού ενοικίου, καταβολή μισθών εργαζομένων) αλλά και προτάσεις στη κατεύθυνση εμβάθυνσης και ενίσχυσης του σημερινού πλαισίου στήριξης όπως η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού καθώς και μιας βιώσιμης και ισόρρυθμης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Περιφέρειας Στερεάς και την επανεκκίνηση του θερμαλιστικού τουρισμού. Τονίστηκε δε εμφαντικά η αναγκαιότητα της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν γραπτώς τις προτάσεις τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης και ζήτησαν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσουν πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ουσιαστική υποβοήθηση του τομέα στο σύνολό του.

Τέλος τέθηκαν υπόψη των φορέων από τους οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» που περιλαμβάνουν ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων. Πιο συγκεριμένα:

· Ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.

· Μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου στο 50%

· Αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.

· Στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20

· Στοχευμένες πολιτικές στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις όπως το προτεινόμενο μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 5νθήμερων διακοπών με χρηματοδότηση από το κράτος με το οποίο θα δοθεί στα νοικοκυριά το δικαίωμα επιλογής των διακοπών τους κατά τους θερινούς μήνες, με προοπτική επέκτασης του μέχρι τέλους του χρόνου και το οποίο θα συμβάλει στη μερική αντιστάθμιση του ελλείμματος αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό και στη διατήρηση στοιχειώδους ρευστότητας στην αγορά.

· Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.