ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Φθιώτιδας: 80 χρόνια Γοργοπόταμος Εκδήλωση τιμής-Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη


80 ΧΡΟΝΙΑ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 80η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Συμπληρώθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ και βρετανούς σαμποτέρ.

Η ανατίναξη της γέφυρας τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942 είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της μοναδικής σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας για έξι εβδομάδες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ανεφοδιασμού στους Γερμανούς και Ιταλούς.

-Ανέδειξε παράλληλα τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών και πύκνωσε τις γραμμές του αντάρτικου στη Ρούμελη.

-Κυρίως όμως φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη, μεταφέροντας το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε πόλη και χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

Η ηρωική αυτή πράξη χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του λαού μας ως η κορυφαία ιστορική στιγμή στον αγώνα ενάντια στον ξένο κατακτητή. Αποτέλεσε ένα παράδειγμα το οποίο δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αναίμακτο. Ταυτίστηκε με τις θυσίες και πληρώθηκε σκληρά με εκτελέσεις, βασανιστήρια και ξεριζωμούς.

Ο Γοργοπόταμος έγινε σημείο αναφοράς και ένα διαρκές και πάντα επίκαιρο σύμβολο της αντίστασης και της μάχης ενάντια στο φασισμό.

Παρά τις οχτώ δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε η μνήμη της Εθνικής Αντίστασης παραμένει ζωντανή.

Μας είναι απαραίτητη ακόμη περισσότερο επειδή ο κίνδυνος του ναζισμού, όπως έχει αποδειχθεί από την πολύ πρόσφατη ελληνική ιστορία ελλοχεύει πάντα.

Σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες και μια πολιτική εξουσία που δεν σέβεται τις ελευθερίες και τη δημοκρατία έχουμε χρέος, αποδίδοντας τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στον πρωτεργάτη της επιχείρησης, καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη  να κρατήσουμε ζωντανό το αίτημα του αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον και να  προασπίσουμε αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και οι Οργανώσεις Μελών της Λαμίας , θα τιμήσουν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 80η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του καπετάνιου του ΕΛΑΣ ΄Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού την Κυριακή 27/11/2022 στις 10.00 π.μ. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο χώρο των επίσημων εκδηλώσεων στη γέφυρα του Γοργοποτάμου στις 11,00.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.