Συλλογικότητες Λαμίας: Δράσεις και συλλογή υπογραφών κατά των διακοπων ηλεκτροδότησης

Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας αδυνατεί να ανταποκριθεί σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΗ. Καθημερινά δεχόμαστε εκκλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που απειλούνται ή έχουν «τιμωρηθεί» με διακοπή ηλεκτροδότησης.

Προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην αποτροπή διεύρυνσης αυτού του φαινομένου προχωρήσαμε:

α) στη διερεύνηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και στην επεξεργασία και δημοσιοποίηση κειμένων, που αναδεικνύουν τόσο τις «θετικές» πλευρές του όσο και την άρνηση εφαρμογής του.

β) σε παραστάσεις στις υπηρεσίες της ΔΕΗ προκειμένου να τύχουν κάποιας λογικής και ρεαλιστικής αντιμετώπισης αιτήματα συμπολιτών μας για διακανονισμό οφειλών.

γ) σε διανομή ενημερωτικού υλικού έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ.

δ) στη συλλογή υπογραφών για την εφαρμογή μέτρων υπεράσπισης όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Όλα αυτά έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται παράλληλα με τις διαδοχικές ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Δευτέρα 8μμ στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας να αγωνιστούμε για:

1) Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των συμπολιτών μας.

2) Πάγωμα των χρεών με άτοκο – μακρόχρονο διακανονισμό και αποσύνδεσή τους από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

3) Ανάληψη αναλογούντων χρεών από Δήμους/ΕΡΤ.

4) Διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και αντίστοιχη έκπτωση σε Δημοτικά τέλη / ΕΡΤ.

5) Σημαντική μείωση ή και απαλλαγή από επόμενα Δημοτικά τέλη και ΕΡΤ, για όσους διακανονίζονται τα χρέη τους, ώστε να είναι ρεαλιστικός ο διακανονισμός.

6) Εφαρμογή, επιτέλους, του νόμου 4001/2011, που αναφέρεται σε ενεργειακή πενία, σε ευάλωτους πελάτες και προβλέπει, μεταξύ άλλων, παροχή μειωμένων τιμολογίων, ευνοϊκότερους όρους πληρωμής και απαγόρευση διακοπής σύνδεσης.

Πολίτες της Λαμίας – Συλλογικότητες Λαμίας

Συνέλευση πολιτών και συλλογικοτήτων: Εργατικό Κέντρο Λαμίας, κάθε Δευτέρα 08:00μμ

Διαδικτύωση – ενημέρωση – επικοινωνία: http://syllogikilamia.wordpress.com/ & 6909 720522    

Συλλογή υπογραφών: Περισσότερα στο σύνδεσμο http://syllogikilamia.wordpress.com

ΟΧΙ  ΣΤΙΣ  ΔΙΑΚΟΠΕΣ  ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Πριν ένα χρόνο αγωνιστήκαμε για να μην περάσει το Χαράτσι. Σημειώναμε τότε ότι: «…πάρα πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να το καταβάλλουν και πάρα πολλοί άλλοι θεωρούν εκβιαστικό να συνδέεται η καταβολή του με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, η οποία στην εποχή μας είναι βασικό κοινωνικό αγαθό».

Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Έχουν πολλαπλασιαστεί αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν όχι μόνο το χαράτσι αλλά και αυτό ακόμη το ρεύμα. Αποτέλεσμα ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός πολιτών απειλείται άμεσα με διακοπή ή την έχει ήδη υποστεί.

Το συνεχώς συρρικνούμενο οικογενειακό εισόδημα, που γίνεται ακόμη μικρότερο με την αύξηση των έμμεσων φόρων, δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Οι άνθρωποι που δύσκολα τα έφερναν βόλτα (με κάποιους διακανονισμούς) δεν είχαν άλλη λύση. Η ΔΕΗ σταμάτησε τους διακανονισμούς (με κυβερνητική παρέμβαση) και μαζί με το Χαράτσι αντιμετώπισαν ένα «βουνό» χρεών. Έτσι πολλοί οδηγήθηκαν στη «λύση» απελπισίας, στην αναγκαστική αποφυγή πληρωμής.

Νομίζουμε ότι πρέπει άμεσα να αντιδράσουμε ώστε να αποτρέψουμε τη διεύρυνση αυτού του φαινομένου. Η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αγώνας για την υπεράσπιση αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, είναι και αγώνας ανατροπής της κατάστασης που μας έχει επιβληθεί.

Καλούμε τους πολίτες του τόπου μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί, και απαιτούμε:

1) Την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των συμπολιτών μας. Γιατί την έχουν ανάγκη και την δικαιούνται ως βασικό κοινωνικό αγαθό του σύγχρονου ανθρώπου.

2) Το πάγωμα των χρεών που δημιουργήθηκαν, ο άτοκος – μακρόχρονος διακανονισμός τους με ταυτόχρονη αποσύνδεσή τους από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

3) Να αναγνωριστεί ότι η ΔΕΗ εισπράττει για λογαριασμό άλλων (δήμων, ΕΡΤ), και να αναλάβουν κι αυτοί το μέρος των χρεών που τους αναλογεί.

4) Να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο. Τα εισοδηματικά κριτήρια, τα κριτήρια ανεργίας και οικογενειακής κατάστασης καθώς και τα όρια κατανάλωσης πρέπει να αλλάξουν. Τα παιδιά που αναγκαστικά συγκατοικούν με τους γονείς και είναι άνεργα πρέπει να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και για ηλικία μεγαλύτερη των 25-27 ετών.

5) Έκπτωση αντίστοιχη του κοινωνικού τιμολογίου να υπάρξει και για τα Δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Οι εκπτώσεις, που σήμερα παρέχονται για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, αφορούν μόνο στην κατανάλωση ρεύματος.

6) Για όσους διακανονίζονται τα χρέη τους να υπάρξει σημαντική μείωση ή και απαλλαγή από επόμενα Δημοτικά τέλη και ΕΡΤ, ώστε να είναι ρεαλιστικός ο διακανονισμός.

7) Να εφαρμοστεί, επιτέλους, ο νόμος 4001/2011, ο οποίος αναφέρεται σε ενεργειακή πενία, σε ευάλωτους πελάτες και προβλέπει, μεταξύ άλλων, παροχή μειωμένων τιμολογίων, ευνοϊκότερους όρους πληρωμής και απαγόρευση διακοπής σύνδεσης.

Η ΔΕΗ να μη συμπεριφέρεται σαν μια απλή ιδιωτική επιχείρηση γιατί δεν είναι τέτοια. Η περιουσία που διαθέτει (εγκαταστάσεις, μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και σταθμοί παραγωγής) έχει πληρωθεί από τον ελληνικό λαό και ανήκει σ’ αυτόν, όπως επίσης στον ελληνικό λαό ανήκουν οι φυσικοί πόροι που εκμεταλλεύεται για την παραγωγή ενέργειας (ύδατα και λιγνίτης).

Κανείς μας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και να θεωρεί ότι αυτός είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και δεν τον αφορά το ζήτημα. Λίγοι είναι αυτοί που είναι σίγουροι ότι αύριο δεν έρχεται η σειρά τους. Αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα όλο και λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα θέλουν και που ταυτοχρόνως θα μπορούν να συμπαρασταθούν σε όσους έχουν ανάγκη.

Πολίτες της Λαμίας – Συλλογικότητες Λαμίας

http://syllogikilamia.wordpress.com/        


Η συλλογή υπογραφών ολοκληρώνεται, το ψήφισμα με τις υπογραφές του
θα επιδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα στους φορείς που αποφάσισε η
Συνέλευσή μας.

Το κείμενο με τις υπογραφές θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που από τον Αύγουστο του 2011 δεν εφαρμόζει το νόμο 4001. Θα κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια, στον Δήμο, σε φορείς του νομού, σε Κόμματα και σε βουλευτές.

Υποσημείωση: Το κείμενο 1 που επισυνάπτουμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους πολίτες για τη συλλογή υπογραφών, εκτυπώνοντας το μαζί με τον πίνακα υπογραφών σε ένα φύλλο Α4 (μπρος-πίσω). Επικοινωνήστε μαζί μας για τη συγκέντρωση όλων των ανεξάρτητων καταστάσεων υπογραφών.

Ακολουθούν υπογραφές στην πίσω σελίδα

 

Α/Α

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ  

1

       

2

       

3

       

4

       

5

       

6

       

7

       

8

       

9

       

10

       

11

       

12

       

13

       

14

       

15

       

16

       

17

       

18

       

19

       

20

       

21

       

22

       

23

       

24

       

25

       

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.