Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Β. Κυριακάκη για τις απλήρωτες δεδουλευμένες υπερωρίες ιατρών του ΕΣΥ (βίντεο) ‏

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Απριλίου η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Βασίλη Κυριακάκη, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας με θέμα τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ 

Ο Βασίλης Κυριακάκης στην ομιλία του παρουσίασε το οξύτατο πρόβλημα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ.

Πρόταξε την ανάγκη η υγεία να τεθεί πάνω απ’ όλα. Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις για περικοπές στην υγεία και. Επιπλέον επειδή ο θεσμός των υποχρεωτικών εφημεριών υπάρχει ακριβώς για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, και δεν αποτελούν επίδομα  ή συμπληρωματικό μισθό, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιτακτική όμως είναι και η ανάγκη αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου των εφημεριών και της αποζημίωσης, καθώς παρόλο που υπήρξαν παλαιότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε θετική κατεύθυνση, συνεχίζει να  ισχύει το σημερινό απαράδεκτο, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό, χρονοβόρο σύστημα αποζημίωσης.

Στην ερώτηση του κάλεσε τον υπουργό να προσδιορίσει τι μέτρα θα λάβει για την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, σε τι νομοθετική ρύθμιση θα προβεί  για την κάλυψη όλων των κατηγοριών απλήρωτων δεδουλευμένων και αν υπάρχει πρόθεση  για νομοθετική  αλλαγή του προβληματικού πλαισίου αποζημίωσης των εφημεριών που υπάρχει ως σήμερα.

Τέλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι σε θέση να παρουσιάσει τροπολογία συνολικά για το σύστημα εφημέρευσης και αποζημίωσης, με προσανατολισμό την δημιουργία  ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας στην ερώτηση αναγνώρισε την περιγραφόμενη κατάσταση στο ζήτημα των εφημεριών και τη διαχρονικότητα του προβλήματος.

Υποστήριξε ότι με την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε και ρυθμίζει οφειλούμενα από τον Οκτώβριο του ‘12, δρομολογείται η ρύθμιση του συνόλου των περιπτώσεων, χωρίς όμως να παρουσιάσει σαφές χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος , δήλωσε θετικός στη διαβούλευση για τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του συστήματος των εφημεριών και των αποζημιώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.