Στον αέρα η παραχώρηση στο Δήμο Λαμίας των πηγών Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια)

Η  ιδιωτικοποίηση των Ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών και της Υπάτης που περιλαμβάνονται στον Καλλικρατικό Δήμο Λαμίας μαζί  με χιλιάδες στρέμματα γης  προωθείται με συνοπτικές διαδικασίες από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.  Βέβαια για να γίνει εύκολα αποδεκτό  χρειάστηκε να εγκαταλειφθούν και να απαξιωθούν οι πηγές ώστε οι  μελλοντικοί επενδυτές να εμφανιστούν σαν σωτήρες.  Και για να χρυσώσουν το χάπι τα ΕΤΑ υποσχέθηκαν την παραχώρηση στο Δήμο Λαμίας των μικρότερων πηγών του  Καλλιδρόμου (Ψωρονερια) πλησίον της Δαμάστας στην έκταση των οποίων  περιλαμβάνεται και ο ιστορικός χώρος της Αλαμάνας.

Στις πηγές  αυτές παρά τις υποτυπώδεις εγκαταστάσεις τους  έκαναν λουτροθεραπεία χιλιάδες επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο , όρος που προβλέπονταν στη διαθήκη του πρώην ιδιοκτήτη της έκτασης. Η  παραχώρηση τους από τα ΕΤΑ στο Δήμο Λαμίας ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει  έργα υποδομής για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων δημιούργησε προσδοκίες στους δημότες ότι θα μπορούν  να συνεχίσουν ελεύθερα  να κάνουν χρήση των πηγών ή έστω με ένα μικρό αντίτιμο όπως υποσχέθηκε ο Δήμαρχος.

Η ενημέρωση από τον κ. Κοτρωνιά στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα όμως φαίνεται να ανατρέπει ακόμα και αυτή την ελάχιστη  δυνατότητα. Τα Τουριστικά Ακίνητα παραχωρούν  για 20 χρόνια τις πηγές Καλλιδρόμου στο Δήμο Λαμίας ο οποίος διαθέτει το ποσό των 100.000 ευρώ για να αρχίσουν τα έργα, αλλά με τον όρο αν αύριο βρεθεί επενδυτής να αποχωρήσει ο Δήμος(!). Από τη μεριά του ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι  διαφωνεί με τον όρο αυτό και αντιπροτείνει να ζητήσει τη συμμετοχή του Δήμου Λαμίας στο μελλοντικό επενδυτικό σχήμα. Το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.  

Πρόκειται για μια σαφή υπαναχώρηση από τα ΕΤΑ αλλά και μια διάψευση των υποσχέσεων του Δημάρχου προς τους δημότες. Γιατί η ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής σημαίνει ότι ο Δήμος στερείται ένα φυσικό πλούτο μοναδικής αξίας   τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί  για την ανάπτυξη προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Και οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν το ανάλογο αντίτιμο για να κάνουν χρήση ακόμα και των ιαματικών  πηγών στα Ψωρονέρια !

 Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα του μνημονίου με πρόσχημα την ανάπτυξη, δημόσια περιουσία, ιστορικοί τόποι και  φυσικός πλούτος  προσφέρονται  απλόχερα στους ιδιώτες επενδυτές σε τιμή ευκαιρίας. Σε λίγο θα μας ζητήσουν να πληρώνουμε ακόμα και για τον αέρα που αναπνέουμε.  

 Θα αντισταθούμε;

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.