Στερεά Υπεροχής: Απούσα η Περιφέρεια Στερεάς από το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας

Φαίνεται όμως ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν έργα προτεραιότητας για την περιφέρεια Στερεάς, η οποία δεν υπέβαλε σχετικές προτάσεις για τη «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην κοιλάδα του Σπερχειού», στο Εθνικό Πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, τονίζει  με ανακοίνωση της η «Στερεά  Υπεροχής»

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Οι ευθύνες για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κοιλάδα του Σπερχειού είναι διαχρονικές και βαρύνουν τις κυβερνήσεις της χώρας, αλλά και τις Νομαρχιακές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Η ευάλωτη αυτή περιοχή όφειλε να καταταγεί στην λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία. Όμως ποτέ και από κανέναν δεν αντιμετωπίσθηκε ως τέτοια και ποτέ δεν δόθηκε η απαιτούμενη σοβαρότητα στις συχνές υπερχειλίσεις του Σπερχειού, ενός ποταμού που θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους με κύρια χαρακτηριστικά την χειμαρρώδης μορφή του, την στερεοπαροχή καθώς και τους πολλούς χειμάρρους και παραπόταμους.

Φαίνεται όμως ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν έργα προτεραιότητας για την περιφέρεια Στερεάς, η οποία δεν υπέβαλε σχετικές προτάσεις για τη «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην κοιλάδα του Σπερχειού», στο Εθνικό Πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το ποσό των 355 εκατομμυρίων, το οποίο υλοποιείται από το Υπ. Υποδομών – Μεταφορών και προβλέπει την υπερύψωση αναχωμάτων ποταμών, την εκβάθυνση ποταμών, την βελτίωση της αποστράγγισης όμβριων υδάτων και την αύξηση της ικανότητας συγκράτησης των πλημμυρικών υδάτων στις πόλεις και τις περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως ευάλωτες.

Δυστυχώς συνεχίζεται η ίδια πολιτική, χωρίς να υπάρχει κανένας σοβαρός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους από τις πλημμύρες. Αυτή η απραξία δεκαετιών θα πρέπει να σταματήσει και να δοθεί άμεση προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει ένα σημείο εκκίνησης, ένα σημείο αναζήτησης και διεκδίκησης των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων, για να ξεκινήσει να υλοποιείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής, περιβαλλοντικής προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή του Σπερχειού ποταμού που θα βάλει οριστικό τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.