Στερεά σε Νέα Τροχιά: Εντυπώσεις από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου 2014-9 Στερεάς Ελλάδας την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 στη Λαμία, η παράταξη «Στερεά σε νέα τροχιά» προχωρά σε δηλώσεις για τις εντυπώσεις από τις αποφάσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη συνεδρίαση. Ακολουθεί η δήλωση:

«ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ»…. ΑΠΟ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2014-2019

Η τελευταία τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Αρχής 2014-2019, πέρα από την ολοκλήρωση του κύκλου της παράταξης «Στερεά σε νέα τροχιά» στην Αυτοδιοίκηση με ενεργό ρόλο, άποψη και δράση, μας επιφύλαξε για το τέλος της ΤΡΕΙΣ μεγάλες εκπλήξεις:

Πρώτο ζήτημα που η παράταξη μας έθεσε ως προ ημερησίας διάταξης είναι οι διαδικασίες εξπρές της Κυβέρνησης Ν.Δ. για την τροποποίηση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης πέρα από τον Αντισυνταγματικό, Αντιδημοκρατικό, Αντιθεσμικό χαρακτήρα τους, παρακάμπτουν οποιαδήποτε διαβούλευση με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλοιώνουν πλήρως την Αποκέντρωση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αγνοούν τη Λαϊκή Βούληση και το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, όπως εκφράστηκε ανόθευτη από την εφαρμογή της Απλής Αναλογικής. Εκτοπίζουν τις μειοψηφίες, στο όνομα της επιβολής παντοδυναμίας πάση θυσία της σχετικής πλειοψηφίας. Υπονομεύουν την αναγκαία συναίνεση με το τερατούργημα των «συμπράξεων» υπό τον Δήμαρχο.

Η απόρριψη της πρότασης της παράταξής μας να υιοθετηθεί η αντίστοιχη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου και η στήριξη της κυβέρνητικής Πρωτοβουλίας από την πλειοψηφούσα Περιφερειακή Αρχή με συνεχιστή τον νυν Αντιπεριφερειάρχη και σύντομα Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό μπορεί να εξηγείται. Το ότι έγινε όμως ένα λεπτό μετά το SHOW λήξης της θητείας του απερχόμενο Περιφερειακού, περί πρωτόγνωρης δημοκρατικής λειτουργίας που αυτό κατέκτησε , περί συναίνεσης που επεβληθη χάρη στη μεγαλοψυχία της πλειοψηφίας , περί…περι… Όλα πήγαν περίπατο. Φαίνεται πως ήταν «όμορφα λόγια, μεγάλα». Πως η σιδηρά Νεοδημοκρατική πειθαρχία και υποταγή στις εντολές της Πειραιώς θα πρυτανεύσουν. Οι δήθεν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει από πλευράς του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου η ίδια λογική συναινέσεων και προγραμματικών συγκλισεων, παρ’ όλες τις νομικές δεσμεύσεις και τετελεσμένα που θα φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών στον Κλεισθένη, ακούγονται εύηχες, αλλά δεν χρυσώνουν το χάπι, πως τα καινούρια βήματα του νέου Περιφερειάρχη, δεν νοιώθουν τη σιγουριά του απερχόμενου , στο να κρατά τουλάχιστον τα προσχήματα στα ευκόλως εννοούμενα. Η στάση όμως της Λαϊκής Συσπείρωσης, να ταυτιστεί στην ουσία με τη πλειοψηφία σε ένα θέμα όσον αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως του μοναδικού συστήματος που μπορεί να εκφράζει ανόθευτα την γνησιότητα της λαικής εντολής και πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, στο όνομα της διαφωνίας της συνολικά με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, είναι ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ.

Δεύτερο ζήτημα αφορά την κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας , την τελευταία πράξη δηλ υλοποίησης, του Κοινωνικού Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος στο Αλιβέρι. Μιας κατάκτησης του περιβαλλοντικού κινήματος του Βιομηχανικού πολύπαθου από την ρύπανση Αλιβερίου και ταυτόχρονα ενός θεσμικού του όπλου, από δω και πέρα πιο αποτελεσματικά να συνεχίσει τον αγώνα του για την προστασία του περιβάλλοντος της Περιοχής και της υγείας των κατοίκων του.

Μιάς απόφασης που ολοκλήρωσε μετά από ένα κύκλο 9 ετών, τις πάνω από 10 φορές συζητήσεις και αποφάσεις επί αυτού του θέματος, που επέβαλλε ουσιαστικά η παράταξή μας, και με αιχμή την καύση του RDF από το τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ:

  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ RDF
  • Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος με δεσμευμένο ποσό 280.000 για ανεξάρτητες μετρήσεις της ρύπανσης κατά τα πρότυπα του Ασωπού
  • Κοινωνικό Παρατηριο Περιβαλλοντος

Η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης, δύναμης που συμμετείχε στο περιβαλλοντικό κίνημα της Περιοχής όλα αυτά τα χρόνια – παρόλη την πλήρη αποσαφήνηση του θέματος – με τα «παιδικά επιχειρήματα : ετσι δεν αντιμετωπίζεται η ρύπανση του μεγάλου κεφάλαιου» χρειάζεται πάρα πολλές εξηγήσεις….

Τρίτη, θετική έκπληξη, αποτέλεσε βεβαίως, η θετική αποδοχή από μεριάς της πλειοψηφίας δύο βασικών συμπληρώσεων στις αποφάσεις που πρότεινε η «Στερά σε Νέα τροχιά» σε αντίστοιχα κρίσιμα θεματα της συνεδρίασης, σε επόμενες συνεδριάσεις να επανεξεταστούν:

α. Υπό το φως του νυν θεσμικού πλαισίου η συμμετοχή της Περιφέρειας στην Ευβοική Ανώνυμη εταιρεία Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, υπό τη μοπρφή μάλιστα ΑΕ, και,

β. Η δυνατότητα σύστασης ενιαίου φορέα διαχείρησης και λειτουργίας των εναλλακτικών τουριστικών πόρων που διαθέτει η Περιφέρεια (υδροθεραπευτήρια, ιαματικές, χιονοδρομικά κλπ).

Μακάρι αυτά,να υιοθετούνται ως αντίληψη επί της ουσίας από την νέα πλειοψηφία , που ως ιδια ομάδα διατυμπανίζει ότι συνεχίζει το έργο της προηγούμενης, και να μην αποτέλεσαν «συμφωνία αβροφροσύνης» και καλής επικοινωνιακής εικόνας» ένεκα τελευταίας συνεδρίασης.

Ελπίζουμε η επόμενη ημέρα για την Αυτοδιοίκηση να προεδρεύει η κοινή λογική και οι προγραμματικές συγκλίσεις, δεδομένων και των υπαρκτών συσχετισμών, με κύριο άξονα πάντοτε το συμφέρον της πλειοψηφίας της κοινωνίας πέρα από ιδιοτέλειες και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Θεωρούμε ότι αφήνουμε την Περιφερειακή Αρχή με σημαντικό έργο και δημιουργική αντιπολίτευση.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντοτε σε επιφυλακή έστω και από διαφορετικές θέσεις στην πολιτική ζωή, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που θα επιφέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπερασπιζόμενοι δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που βάλαμε τη σφραγίδα αμς.

Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

ΛΑΜΙΑ 8/8/2019

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.