Στα πλαίσια των ενεργειών του Δημάρχου…. κάτω από τα γεφύρια οι εκδιωχθέντες ρομά της Ανθήλης !

 Έχουμε πολλές φορές επαναλάβει ότι τα κοινωνικά προβλήματα,  όπως αυτό της στέγασης και περιθωριοποίησης  των ρομά δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα και  με την «κατά γράμμα εφαρμογή του Νόμου». Ούτε με πολεμικές κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. Αντίθετα οξύνονται  για τον απλό λόγο ότι  τέτοιες λύσεις  δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες που τα  γεννά και τα αναπαράγει. Και η βασική αιτία της περιθωριοποίησης  των ρομά  είναι η φτώχεια και  η έλλειψη ευκαιριών για μόρφωση και ένταξη στην κοινωνία. Δεν φαίνεται όμως να την συμμερίζεται αυτή την άποψη και η Δημοτική Αρχή, όπως  φαίνεται από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Ανθήλη*.

 Ετσι οι  διαμένοντες σε «σκηνές  και παράγκες» ρομά στην  άκρη της Ανθήλης μετά το κλίμα τρομοκρατίας  που δημιουργήθηκε από τους ντόπιους κατοίκους  και  τις απειλές  για ισοπέδωση των αυθαίρετων με τα τρακτερ  και κατόπιν ωριμοτέρας σκέψεως, νόμιμα με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Εισαγγελέα … Μετά  το ξύλο που φάγανε τόσο οι «νόμιμοι»  όσο και  οι «ημιπαρανομοι» ρομά γιατί θέλησαν να πάρουν μέρος  στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων ή γιατί ήθελαν  να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο όπου μια ‘περίεργη’ δασκάλα επιμένει  να εφαρμόσει το νόμο και να τα μορφώσει, τι να έκαναν; Πήραν ξανά τους δρόμους για μια σπιθαμή γης κάτω από τον ουρανό να ακουμπήσουν… Τι κι αν οι ίδιοι οι Ανθηλιώτες τους πούλησαν τα χωράφια τους   σε πολλαπλάσια αξία από την πραγματική; Τι κι αν η τοπική κοινωνία με τη  Δημοτική Αρχή «πίεζαν»  τις Τράπεζες απειλώντας να αποσύρουν τις ….καταθέσεις τους  για να μην πάρουν οι ρομά  τα εγκεκριμένα δάνεια στεγαστικής αποκατάστασης και φτιάξουν νόμιμα σπίτια  στο χωριό τους; Τι κι αν ο Δήμαρχος παρά τις υποσχέσεις  τελικά δεν  πήγε την αποχέτευση του χωριού λίγα μέτρα  παραπέρα να καλύψει και τα σπίτια των ρομά;

Τα ζύγισε από εδώ, τα ζύγισε από εκεί ο κ. Δήμαρχος , καλοί οι ψήφοι των τσιγγάνων, είδε όμως  πως η «πίεση» έγινε  αφόρητη (με Λαγούς και… χρυσά πετραχήλια) και πήρε την απόφαση του. Έτσι, στα «πλαίσια των ενεργειών του» μετά από  αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις αλλά και την «αποφασιστικότητα του Κρατικού μηχανισμού», ( α! ναι και με την «κατανόηση’ και το «διάλογο») φαίνεται  να λύνεται το πρόβλημα με τους ρομά στην Ανθήλη και σιγά-σιγά και να  επανέρχεται  η ηρεμία στην Τοπική Κοινότητα. Η μήπως όχι;

Τις τελευταίες  ημέρες λοιπόν, οι ρομά της Ανθήλης που στερούνται νόμιμης κατοικίας, «αυτοβούλως» γκρέμισαν τις παράγκες τους– χωρίς να χρειαστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης της Πολεοδομίας- εξάλλου εκκρεμεί και ο υγειονομικός έλεγχος. Ύστερα  φόρτωσαν τα υπάρχοντα  και τα παιδιά τους στις καρότσες  και πήραν ξανά  τους δρόμους. Προσωρινά κατασκήνωσαν κάτω από τα γεφύρια  στο Κόμμα  και στο Φρανζή.  Δηλαδή, το πρόβλημα μεταφέρθηκε λίγο παραπέρα. Έτσι όμως  τα παιδιά των Ανθηλιωτών δεν θα αναγκαστούν να κάνουν μάθημα μαζί με τα τσιγγανόπουλα και να «κολλήσουν» αρρώστιες. Όσο για τους «ταλαίπωρους» ρομά  παρακαλούν το Δήμαρχο να τους επιτρέψει να   ξαναγυρίσουν στον Ξηριά-προσωρινά έστω-  για να ξεχειμωνιάσουν…

Το πρόβλημα για τον κ. Δήμαρχο είναι πως τώρα, η  λύση της Καμηλόβρυσης , θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται. Εστω και σαν πρόχειρου καταυλισμού για ..διερχόμενους.  Αρκετά χρόνια η «Καμηλόβρυση»  χρησιμοποιήθηκε σαν μια καλή, προσχηματική λύση. Ο καταυλισμός τον οποίο είχε έτοιμο η Δημοτική Αρχή για τη μετεγκατάσταση των ρομά, οι ίδιοι όμως αρνούνταν να πάνε. Και δεν ξέρω πως ο Δήμαρχος σκέφτεται να ξεπεράσει τα προβλήματα νομιμότητας των εκεί  κτισμάτων ή τα προβλήματα με τη Δασική Υπηρεσία. Εστω οτι βρισκεται κάποια λύση. Δεν θα πρέπει να λύθούν τα προβλήματα  ύδρευσης,  δρόμων, πρόσβασης, αποχέτευσης, ηλεκτρικού και να  κατασκευαστούν έστω 6-8 λυόμενα; Γιατί περισσότερα δεν χωράνε με τίποτα , ούτε οι πολύτεκνες οικογένειες ρομά χωράνε στα  υπάρχοντα 4 ή 3  κατεστραμμένα λυόμενα εκ τω οποίων το ένα χωρίς στέγη. ΄Αρα χρειάζεται και επέκταση του πρόχειρου καταυλισμού με αγορά  των διπλανών οικοπέδων. Και μάλιστα οι εργασίες  για τις υποδομές αυτές πρέπει να γίνουν  άμεσα. Με τι πόρους  όμως  θα γίνουν όλα αυτά αφού πλέον χάθηκαν  οι ευκαιρίες απορρόφησης  ευρωπαϊκών κονδυλίων από προγράμματα στέγασης των ρομά; Και  δεν είναι  σοβαρό να ισχυρίζεστε ακόμα κ. Δήμαρχε ότι όλα είναι έτοιμα στην Καμηλόβρυση. Γιατί  οι φωτογραφίες  που κυκλοφόρησαν με τις υπάρχουσες υποδομές  μιλούσαν  από μόνες τους...Και φυσικά  δεν μιλάμε  για  τον κίνδυνο «γκετοποίησης» των ρομά  στον αφιλόξενο αυτό χώρο μακριά από τον ιστό της πόλης  ή για το πώς θα πάνε τα παιδιά  στο σχολείο….

Όσο για την ιδέα να φέρετε  στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση επαναγοράς των χωραφιών  που ακριβοπλήρωσαν οι ρομά στην «πραγματική αντικειμενική τους αξία» είναι πράγματι άξια θαυμασμού! Δηλαδή, ο Δήμος Λαμίας όχι μόνο θα εκδιώξει άστεγες  και πολύτεκνες οικογένειες αλλά  θα  αγοράσει «κοψοχρονιά» τη γη τους την οποία  απέκτησαν με θυσίες; Δεν είναι δίκαιο και  οι ρομά θα είναι  οι μεγάλοι ‘χαμένοι’ της υπόθεσης. Χαμένοι θα είναι  και οι δημότες της Λαμίας που  θα  κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό,   λιγότερο βέβαια,  αλλά δύσκολοι οικονμικά  καιροί  πως  να το κάνουμε.. Κερδισμένος όμως,  θα είναι ο κ. Δήμαρχος, ο κ. Αντιπρόεδρος του Τοπικού  Συμβουλίου Ανθήλης , ο Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου κλπ  οι οποίοι σε αγαστή  συνεργασία θα έχουν καταφέρει να επαναφέρουν  την «διαταραχθείσα ησυχία» και «καθαρότητα»  στην Ανθήλη.  Κερδισμένοι και όλοι οι  «νοικοκυραίοι» της τοπικής κοινωνίας  που στα ξαφνικά τους  βρήκε το κακό με τους παρείσακτους ρομά.  Και επιπρόσθετα,  ο Δήμαρχος  θα τους  αποζημιώσει για την αναστάτωση και το πληγέν γόητρο της «ιστορική» Ανθήλης με εκδηλώσεις «που θα προβάλλουν  την Πολιτιστική της ταυτότητα και την Ιστορία της»…. ‘Όσο για εκείνους τους Ανθηλιώτες που πούλησαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»  και τώρα διαμαρτύρονται γιατί τους..μυρίζουν, ε, αυτοί θα   είναι οι «μεγάλοι»  κερδισμένοι.

 Όμως κ Δήμαρχε και όλοι εσείς οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας στο Δημοτικό συμβούλιο καλό θα ήταν  να σκεφτείτε λιγο  και την «οργή των απελπισμένων». Πριν είναι αργά…. Σίγουρα η κατάσταση έχει μπλέξει, το πρόβλημα είναι πολύπλευρο και όλοι έχουν το δίκαιο τους. Άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο. Το παραδέχομαι ότι δεν είναι το ίδιο να βιώνεις μια ζόρικη κατάσταση  με το να  γράφεις τις   απόψεις σου για το θέμα καθισμένος  μπροστά στο κομπιούτερ.

Όμως, θέλω να πιστεύω ότι   μια περισσότερο ανθρώπινη λύση όσο αφορά  μια ευπαθή ομάδα άστεγων συμπολιτών μας  μπορεί ακόμα να βρεθεί μέσα από το διάλογο και την αλληλοκατανόηση.  Αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση και μια κάποια  διάθεση αλληλεγγύης  προς τον αδύναμο συνάνθρωπο. Ο «εχθρός»  είναι αλλού!

*Το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής

Στο πλαίσιο ενεργειών για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στην Ανθήλη, ο Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, έκανε σήμερα Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου τις παρακάτω ενέργειες:

1.       Συναντήθηκε με το Αστυνομικό Δ/ντή Φθιώτιδας κ.Κ.Νικολάαυ και επιτελείο στελεχών της ΕΛ.ΑΣ..

2.       Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ΡΟΜΑ

3.       Κάλεσε την Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου

4.       Ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ανθήλης κ.Παντ.Λαγό, τον τοπικό Σύμβουλο Ανθήλης κ.Νικ.Ντίτσα και τον πρόεδρο της Συνέλευσης κ.Αθ.Τζοβάρα. (Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ανθήλης κ.Αλ.Αυλακιώτης δεν παρευρέθη λόγω προβλήματος υγείας).

Τα αποτελέσματα των παραπάνω συναντήσεων έχουν ως έξης:

1.       Μέχρι τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται από την Δ/νση Υγιεινής η επικαιροποίηση – καταγραφή όσων διαμένουν σε σκηνές και παράγκες και εφαρμόζεται κατά γράμμα η Εισαγγελική εντολή από την Αστυνομική Δ/νση Φθιώτιδας.

2.       Την Τρίτη το πρωί ώρα 09:00, θα γίνει συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου με το Τοπικό Συμβούλιο της Ανθήλης και όσων ΡΟΜΑ κατέχουν νόμιμη κατοικία στην Ανθήλη.

3.       Η Πολεοδομία παρουσίασε στον Δήμαρχο τα επικαιροποιημένα (με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2012) πρωτοκόλλα αυθαιρέτων και έλαβε την εντολή να προχωρήσει στην κατά Νόμο διαδικασία κατεδάφισης.

4.       Ο Δήμαρχος ζήτησε από την Αντιπροσωπεία των ΡΟΜΑ που συναντήθηκε σήμερα, να αρχίσει η μεταστέγαση και η εγκατάσταση τους στην Καμηλόβρυση στα υπάρχοντα εκεί τέσσερα λυόμενα, ενώ στο αίτημα της αντιπροσωπείας των ΡΟΜΑ για επιστροφή των οικοπέδων και των χωραφιών που είχαν αγοράσει στην Ανθήλη, ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για να αγοραστούν από το Δήμο στις τιμές της πραγματικής αντικειμενικής τους αξίας.

5.       Την Τετάρτη το πρωί, ο Δήμαρχος Λαμιέων θα μεταβεί στην Ανθήλη όπου έκτατα θα συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία των ενεργειών, τα αποτελέσματα και να γίνει περαιτέρω προγραμματισμός.

Πιστεύουμε, ότι με την κατανόηση, τον διάλογο αλλά και την αποφασιστικότητα του Κρατικού μηχανισμού θα λυθεί το πρόβλημα στην Ανθήλη και θα επανέλθει η ηρεμία στην Τοπική Κοινότητα.

Παράλληλα ο Δήμαρχος αποδέχθηκε πρόταση της Τ.Κ. Ανθήλης να ενισχυθούν για το 2013 οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε η ιστορική Ανθήλη να προβάλλει την Πολιτιστική της ταυτότητα και την Ιστορία της.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.