Σκηνές ντροπής και ρατσιστικού μίσους ενάντια στους ρομά στην Ανθήλη (φωτορεπορτάζ+video)

Σκηνές ντροπής και ρατσιστικού μίσους  εκτυλίχθηκαν σήμερα στην Ανθήλη κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων. Υποτίθεται ότι στη  συνέλευση θα συζητούσαν τα προβλήματα μεταξύ ντόπιων και των ρομά που ζουν μόνιμα εκεί για να βρεθεί μέσα από το διάλογο  κάποια λύση. Στη συνέλευση  θα παρευρίσκονταν μάλιστα και ο Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς.

Οταν επιτροπή των ρομά έφτασε στην πλατεία του χωριού και ζήτησε από τους διοργανωτές να  συμμετάσχουν στη συνέλευση και να πουν τα αιτηματά τους,  δυστυχώς επικράτησε ο φανατισμός και ο ρατσιστικός διαχωρισμός. Φανατισμένοι κάτοικοι  έχοντας στο πλάι τους καμμιά δεκαριά χρυσαυγίτες που είχαν έρθει από την οργάνωση της Λαμίας ,  απαγόρευσαν στους ρομά να μπουν  στην αίθουσα.  

Επικράτησε ένταση, φανατισμός,  αναποδογυρίστηκαν αυτοκίνητα των ρομά από   έξαλλους κατοίκους  και ακολούθησαν συμπλοκές. Οι χρυσαυγίτες προτίμησαν να μην πάρουν  μέρος στις συμπλοκές ίσως γιατί δεν χρειάζονταν αφού οι κάτοικοι τους είχαν αντικαταστήσει, ίσως γιατί φοβήθηκαν όταν είδαν καμμιά εκατοστή ρομά να έρχονται προς  στην πλατεία.  Στη συνέχεια έφτασε αστυνομική δύναμη να επιβάλει την τάξη, οι ρομά αποχώρησαν και η συνελευση έγινε χωρίς τους «ανεπιθύμητους». Στις ομιλίες  των παρευρισκομένων επικράτησαν   κραυγές ρατσιστικού μίσους υπό τα  άγρυπνα βλέμματα των χρυσαυγιτών. 

Στόχος του οργισμένου πλήθους έγινε και η Διευθύντρια του σχολείου γιατί τόλμησε να δεχτεί παιδιά ρομά στο σχολείο! Τι κι αν επικαλέστηκε πως είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο, ότι έχουν γίνει όλα τα εμβόλια και τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν αρρώστιες!(βίντεο)

Αποδοκιμάστηκε και ο Δήμαρχος Λαμίας που  θεωρήθηκε υπεύθυνος για την δημουργία ‘ ‘γκέτο’ αθιγγάνων στην Ανθήλη. Μπροστά στην πίεση τόσο ο Δήμαρχος όσο και η κ. Οικονόμου επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας υποσχέθηκαν να πάνε  στον Εισαγγελέα για να γκρεμίσουν όλα τα αυθαίρετα χτίσματα, να εκδιώξουν τους φιλοξενούμενους σε αλλες οικογένειες ρομά , να ψάξουν αν τα οικόπεδα στα οποία χτίσαν τα σπίτια τους οι ρομά ήταν άρτια και οικοδομήσιμα κλπ.

Ισως η μόνη λογική φωνή ήταν του εκπροσώπου της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ , Βασίλη Ζούμπου που ζήτησε ψυχραιμία και τόνισε ότι «το μίσος γεννά μίσος». (βίντεο)

 Η Ανθήλη είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λαμίας στο οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί περί τις 40 οικογένειες ρομά σε σπίτια που έχτισαν οι ίδιοι με τη βοήθεια  του   Προγράμματος  Στεγαστικής Δανειοδότησης των Ελλήνων ρομά. Και μάλιστα σε οικόπεδα που οι ντόπιοι τους πούλησαν σε τσουχτερή τιμή που πολλές φορές ήταν πενταπλάσια της αξίας τους. Προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είναι όμως ανυπέρβλητα και  μπορούν να λυθούν με διάλογο και αμοιβαίες υπιχωρήσεις. Πολλές οικογένειες  ρομά μπόρεσαν να ενσωματωθούν κοινωνικά και να ζούν σε αρμονία με την τοπική κοινωνία.

Το ότι φτάσαμε  σ΄αυτό το θλιβερό σημείο  σήμερα τόσο η Κεντρική εξουσία όσο και η Δημοτική Αρχή  έχουν τεράστιες  ευθύνες  γιατί δεν  στηρίξαν μια ευπαθή κοινωνική ομάδα και αφησαν να διαιωνίζετα πρόβλημα της μετεστέγασης των ρομά που βρίσκονταν στον καταυλισμό του Ξηριά.

 Τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με τη βία κ. Δήμαρχε, κ.κ.  εκπρόσωποι της Τ.Α., αγαπητοί συμπολίτες .Οταν διώχνεις τους άστεγους  ρομά του Ξηριά χωρίς να τους έχεις εξασφαλίσει ένα χώρο ανθρώπινο  να ακουμπήσουν, όταν ωθείς στο περιθώριο μια κοινωνική ομάδα,  δεν λύνεις αλλά οξύνεις τα προβλήματα. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να βρει λύσεις  στο χρόνιο πρόβλημα των άστεγων ρομά της πόλης μας, να στηρίξει με υποδομές και πολιτικές κοινωνικής ένταξης μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και να λειτουργήσει κατευναστικά στις όποιες αντιπαραθέσεις.

Γιατί αλλιώς το ποτάμι της οργής θα  ξεχειλίσει και θα παρασύρει  ότι βρει μπροστά του….

Δείτε πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο εδώ

Δείτε επίσης τις <<υποδομές>> της Δημοτικής Αρχής για τη μεταστέγαση των ρομά εδώ

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

6 comments

  1. terraincognito

    είναι λάθος να ταυτίζεις τις αντιδράσεις και τις απόψεις των χρυσαυγιτών και των φίλων τους με αυτες των κατοίκων. φαντάζομαι δεν είναι αυτή η πρόθεση σας αλλά αντικειμενικά έτσι όπως βαρυγδουπα περιγράφετε κάποιες πτυχές ειναι σαν να τσουβαλιάζετε τον κόσμο και απλώς τον στέλνετε την αγκαλιά της Χ.Α. Καλό αφού θέλετε να ν κάνετε ρεπορταζ για το θέμα πριν δώσετε βαρύτητα σε μια υπακρτη όντως πλευρα να προσπαθήσετε να αποδώσετε και τις άλλες πλευρές, τις συνθήκες διαβίωσης και συμβίωσης, τις ανεπαρκειες της διαδικασίας μεταγκατάστασης.Αλλιως θα σας κατηγορουν για προμελετημενο και βαλτο αρθρο.

  2. « Τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με τη βία κ. Δήμαρχε, κ.κ. εκπρόσωποι της Τ.Α., αγαπητοί συμπολίτες .Όταν διώχνεις τους άστεγους ρομά του Ξηριά χωρίς να τους έχεις εξασφαλίσει ένα χώρο ανθρώπινο να ακουμπήσουν, όταν ωθείς στο περιθώριο μια κοινωνική ομάδα, δεν λύνεις αλλά οξύνεις τα προβλήματα. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να βρει λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα των άστεγων ρομά της πόλης μας, να στηρίξει με υποδομές και πολιτικές κοινωνικής ένταξης μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και να λειτουργήσει κατευναστικά στις όποιες αντιπαραθέσεις.»

    Τα πιστεύεται στα σοβαρά αυτά που γράφεται ότι γίνονται στην πραγματική ζωή;
    Έλεος από έναν ακραιφνή σοσιαλδημοκράτη που είχε την μεγίστη ατυχία να έρθουν δίπλα του γυφτιά μα πολλή γυφτιά……
    ………….
    Στα Άνω Λιόσια Αττικής η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, έκτος έλεγχου
    Εδώ νόμος είναι ο νόμος του τσιγγάνου….
    Εκατοντάδες οι καταπατήσεις….
    Έντρομοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους …..

    Αθίγγανοι Άνω Λιοσίων και Λοιπής Ελλάδος
    Βλεπε: http://katianouba.blogspot.gr/2011/09/blog-post_1108.html

  3. altpress.gr

    Δεν είναι άραγε ρατσιστικός διαχωρισμός, η άρνηση των κατοίκων να δεχτούν τα παιδιά των ρομά στο σχολείο και να τους επιτρέψουν να συμμετασχουν στη λαϊκή συνέλευση και εκπρόσωποι της κοινότητας των ρομά που διαμένουν μόνιμα στην Ανθήλη; Και είναι αυτή η άρνηση να τους δεχτούν στη συνέλευση και οι απειλές ότι θα τους διώξουν βίαια από τα οικοπεδα τους που πυροδώτησαν την ένταση. Που δυστυχώς, έχει συνέχεια και δεν ξέρει κανείς που μπορεί να φτάσει…
    Αν συζητούσαν νηφάλια με αμοιβαίες υποχωρήσεις και δεσμεύσεις παρουσία του Δημάρχου μήπως δρομολογούνταν κάποια λύση;
    Οσο για τα περι » γυφτιά»ς, για μένα γυφτιά είναι αυτό που ζούμε καθημερινά. Να κόβουν μισθούς και συντάξεις 500 ευρώ, να κόβουν προνοιακά επιδόματα
    αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν καταθέσεις δις στην Ελβετία , αυτούς που πήραν τις μίζες και αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο και ακριβά τσιπ, που κερδοσκόπησαν ανενόχλητα κι εμείς τωρα πληρώνουμε το λογαριασμό

  4. ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΖΙΝΗ

    ΕΓΩ ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΘΕΛΕΙ 6 ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΛΟΓ/ΜΟ ΚΙΝΗΤΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ….ΣΤΑ ΕΞΙ ΧΑΡΤΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΕΝΩ ΟΙ ΡΟΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ………ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΩΝ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΟΥΡΑΕΙ Ο ΓΥΦΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΟΙ ΡΟΜΑ….ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ!!!!!!!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!!!ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΕΤΣΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ!!!!!!!!!!ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΣΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΡΥΖΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΣΤΑ 4 ΜΕΤΡΑ!!!!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • altpress.gr

      Ολα τα παιδιά κυρία μου έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Δεν ξλέρω ποόσα χαρτιά χρειάζονται αλλά κανλενας δεν έχει το δικαίωμα από το νόμο να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Κι αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χρειάζονται περισσότερη στηριξη. Και από τους αρμόδιους φορείς και από εμάς. Αν θέλουμε να λέγόμαστε άνθρωποι…..
      Οσο για τα προβλήματα που αντιλαμβανομαι ότι υπάρχουν τα μόνα που δεν φταίνε είναι τα ίδια παιδιά. Και τα προβλήματα δεν θα λυθούν όσο τα εξωθούμε στο περιθώριο.
      Γιατί άραγε το δικό σας παιδί αξίζει καλύτερη μεταχείριση από ένα παιδί ρομά;

  5. ΜΥΣΤΕΡ ΦΩΚΙΣ

    http://youtu.be/1gwQPZoyDRs ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Κ ΛΙΓΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΕΣΑ ΣΤΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ!