Σε ναυάγιο κατέληξε η άτυπη σύσκεψη του Δημάρχου για το ΧΥΤΑ Λαμίας

  Σε ναυάγιο κατέληξε η άτυπη συνεδρίαση που συγκάλεσε έκτακτα το απόγευμα της Πέμπτης ο Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης με τους επί κεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του ΧΥΤΑ Λαμίας,  καθώς παρά τους δραματικούς τόνους του κ. Σταυρογιάννη αποχώρησε όλη η αντιπολίτευση πλην του κ. Στασινού.  

Να σημειωθεί ότι η άδοξη αυτή σύσκεψη αυτή έγινε στον απόηχο της εκρηκτικής σύσκεψης της περασμένης Πέμπτης  με αίτημα της αντιπολίτευσης   μετά τη γνωστοποίηση των δύο διακηρύξεων από τον φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Θήβας  (ΔΕΠΟΔΑΘ) για προσλήψεις προσωπικού  στο ΦΟΔΣΑ Στερεάς και το ΧΥΤΑ Λαμίας τις οποίες ο κ. Σταυρογιάννης αναγκάστηκε να αποσύρει υποσχόμενος συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  αλλά και της προηγούμενης συνεδρίασης του ΔΣ όπου ο κ. Σταυρογιάννης προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει  χωρίς συζήτηση τη μετατροπή του ΦΟΔΣΑ Στερεάς σε ΑΕ .

Ο Δήμαρχος, στην τοποθέτηση του     χαρακτήρισε το ΧΥΤΑ Λαμίας στην Αγία Παρασκευή «μια βραδυφλεγή βόμβα δίπλα μας» θέτοντας  θέμα ασφαλείας των εργαζομένων και κινδύνου για την δημόσια υγεία και τον υδροφόρο ορίζοντα και επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες στη προηγούμενη δημοτική αρχή για το θέμα. Ο ΧΥΤΑ Λαμίας,   είπε ο Δήμαρχος,  σύμφωνα και  με το  αναμενόμενο πόρισμα των ελεγκτών περιβάλλοντος είναι στην πραγματικότητα ενας σκουπιδότοπος και θα πρέπει να κλείσει αλλιώς θα μας  επιβληθούν από την ΕΕ υπέρογκα πρόστιμα.

Η κινδυνολογική  τοποθέτηση του Δημάρχου  Λαμίας για ένα  σοβαρό  αλλά χρόνιο πρόβλημα   για το οποίο υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, προκάλεσε ερωτηματικά καθώς ο ίδιος εισηγήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη μεταφορά στο ΧΥΤΑ Λαμίας απορριμμάτων από άλλες περιοχές. Για την υπερψήφιση της  ο Δήμαρχος Λαμιας διαβεβαίωσε  ότι ο « κορεσμένος» ΧΥΤΑ Λαμίας  θα μπορέσει να τα δεχτεί  κι άλλες ποσότητες απορριμμάτων  με τα έργα βελτίωσης  που γίνονται για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Στη σύσκεψη δεν παρευρέθηκε  η παράταξη της  αντιπολίτευσης  του Γ. Κοτρωνιά και για την απόφασή τους  ο Παν. Φώσκολος παρέδωσε στο Δήμαρχο σχετική ανακοίνωση και αποχώρησε. Στη συνέχεια αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας Μαρία Αντωνίου από την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ , Τάσος Χρονάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση και Γ. Σαγιάς από το ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ οι οποίοι θεώρησαν  τη συνάντηση που συγκάλεσε ο Δήμαρχος  «επικοινωνιακή»   τονίζοντας ότι  τέτοια σοβαρά θέματα θα πρέπει να  συζητιούνται διεξοδικά και να παίρνονται αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Αλλά και ο εκπρόσωπος της « Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας» Π. Στασινός, ο οποίος παρέμεινε στη σύσκεψη   επισήμανε ότι  όσα είπε  ο Δήμαρχος «δεν μας εξέπληξαν καθόλου.  Κι εμείς εδώ  και πολλά χρόνια μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θέταμε τους προβληματισμούς μας για την απαράδεκτη λειτουργία του σκουπιδότοπου και ζητούσαμε την λήψη μέτρων, αλλά δυστυχώς χτυπούσαμε σε πόρτες κωφών και παντελώς ανίκανων να αντιληφθούν και να διαχειριστούν ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα της πόλης».

 Η αντιπαράθεση της Δημοτικής αρχής  με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για το    θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναμένεται να συνεχιστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου όπου στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται το θέμα της μετατροπής του ΦΟΔΣΑ Στερεάς σε Ανώνυμη Εταιρεία.

  Η  διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα «καυτό»  πρόβλημα όπου  η πρόταση για   εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στη βάση  κομποστοποίηση και ανακύκλωση την ευθύνη της οποίας θα έχει η ΤΑ έρχεται αντιμέτωπη με τα τεράστια συμφέροντα των εργολάβων των σκουπιδιών και της κεντρικής εξουσίας που προωθούν μεθόδους διαχείρισης  που βασίζονται στην   ταφή (ή καύση) σύμμεικτων απορριμμάτων σε φαραωνικές εγκαταστάσεις και σταθμούς μεταμόρφωσης. Κάθε τι άλλο είναι απλώς δικαιολογίες  για να χρυσωθεί το « χάπι» της ιδιωτικοποίησης .

 Ο Δήμαρχος Λαμίας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Νίκος Σταυρογιάννης στην αρχή της θητείας του  καλείται να διαχειριστεί το καυτό πρόβλημα  που κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και να δώσει λύσεις προς όφελος των δημοτών. Δεν είναι εύκολη υπόθεση  αλλά είναι μια πρόκληση.

 Διαβάστε επίσης:

http://altpress.gr/%CF%84%CE%BF%CF%80

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.