Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών: Για την ανατροπή των συσχετισμών στο ΤΕΕ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ 24/11/2013

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ – ΠΕΡ.  ΤΜΗΜΑ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΆΣ

Ζούμπος Νίκος (Φθιώτιδα), Ράπτης Παναγιώτης (Φθιώτιδα), Πούλου  Παναγιώτα (Βοιωτία),  Πολυζώη Ελένη ( Φωκίδα) και  Χαλκιάς Ευάγγελος (Ευρυτανία).

Για τη τοπική Διοίκηση του  ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας η  «Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών» στηρίζει τον συνδυασμό της  «Αγωνιστικής Συνεργασίας Μηχανικών»

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ   ΤΕΕ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ

Εκπρόσωπος παράταξης: Αγγελική Τριανταφυλλου

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Δημόπουλος Δημήτριος, Ζούμπος Νικόλαος, Καραδήμα Αικατερίνη, Κτενάς Βασίλειος, Λιάκος Ευάγγελος, Παρμενόπουλος Γρηγόριος, Τριανταφύλλου Αγγελική.

ΒΟΙΩΤΙΑ: Διαλεκτός Γεώργιος, Κουρκούτης Ιωάννης, Νικήτας Αγγελος

ΦΩΚΙΔΑ: Πολυζώη Ελένη

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: Στερόπουλος Αθανάσιος

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία μηχανικών: Για την ανατροπή των συσχετισμών στο ΤΕΕ-http://rizoengineers.wordpress.com/

Είμαστε μηχανικοί που δουλεύαμε χρόνια στην παραγωγή και τώρα είμαστε άνεργοι. Είμαστε νέοι που μόλις βγήκαμε στην παραγωγή και κινούμαστε στην γκρίζα ζώνη της επισφάλειας και της ανεργίας. Είμαστε μηχανικοί που έχουμε μικρά και μεσαία γραφεία και χρωστάμε γιατί φρόντισαν να διαλύσουν τον παραγωγικό ιστό, ενώ το Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει τις οφειλές του σ’ εμάς προ πολλού. Είμαστε αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουμε δουλειές και αδυνατούμε να πληρώσουμε τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές. Είμαστε μηχανικοί που δουλεύουμε στο Δημόσιο και βλέπουμε τις υπηρεσίες μας να κλείνουν η μία μετά την άλλη, τους μισθούς μας να βουτάνε στο κενό και τη δημόσια περιουσία να ξεπουλιέται σε ιδιώτες, Έλληνες ή ξένους, για ψίχουλα…

Και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Ξεκινήσαμε την πορεία μας πριν από μερικούς μήνες συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ ενάντια στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών με την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. Είδαμε ότι ενωμένοι και αποφασιστικοί, πετυχαίνουμε απτά αποτελέσματα! Προϋπόθεση για μεγαλύτερες νίκες είναι μια νέα πλειοψηφία στο ΤΕΕ διαμορφωμένη από το σύνολο των μηχανικών που διαλύονται από την κρίση και τα Μνημόνια, των μηχανικών που αντιστέκονται.

Πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε μια νέα παράταξη, μια παράταξη ανοιχτή, δημοκρατική, με στόχο να συμβάλουμε όλοι μαζί στην ανατροπή της κατάστασης στο ΤΕΕ. Ανατροπή στο ΤΕΕ ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανατροπών των πολιτικών συσχετισμών.

Ανατροπή των συσχετισμών στο ΤΕΕ

Σε αυτή τη συγκυρία το ΤΕΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, αντί να παίξει τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του, αυτόν του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, να γίνει το στήριγμα των μηχανικών και την κοινωνίας, σιώπησε και αδράνησε. Γύρισε την πλάτη στα μέλη του αγνοώντας ότι αυτά είναι ο πλούτος του. Δεν τεκμηρίωσε, δεν μέτρησε, δεν απέδειξε τον παραλογισμό αυτών των πολιτικών και τα αποτελέσματά τους σε μια κοινωνία που βουλιάζει, σε μια παραγωγική βάση που καταστρέφεται, σε μια δημοκρατία που περιορίζεται.

Στο ΤΕΕ της τελευταίας τριετίας ζούμε τον αποκλεισμό κάθε είδους διαλόγου, με την κατάργηση και τη μη υποκατάσταση με άλλον τρόπο του Ενημερωτικού Δελτίου, την παρουσίαση των θέσεων των παρατάξεων και των μεμονωμένων μηχανικών. Για μεγάλη περίοδο η ηλεκτρονική καθημερινή ενημέρωση του ΤΕΕ θύμιζε έντυπο προβολής της δράσης συγκεκριμένων υπουργείων. Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, έντυπο προβολής της δράσης του προέδρου του.

Οι μνημονιακές παρατάξεις στο ΤΕΕ παρερμηνεύουν τον ρόλο του. Δεν μπορεί και δεν πρέπει το ΤΕΕ να καταλήξει ένας σύλλογος ή ένας φορέας πιστοποίησης που θα ασχολείται και θα απευθύνεται σε μια ελίτ μηχανικών, όταν γύρω υπάρχει εξαθλίωση. Ούτε μπορεί να υποκαθιστά τη Δημόσια Διοίκηση ασχολούμενο ως υπεργολάβος των υπουργείων με δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τον ρόλο του (αυθαίρετα, αδειοδοτήσεις, βιομηχανία προγραμμάτων ΕΣΠΑ).

Αυτό το ΤΕΕ θέλουμε να το αλλάξουμε. Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην ανυπαρξία και αφωνία του μπροστά στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μηχανικών.

Τι ΤΕΕ θέλουμε

Θέλουμε ένα ΤΕΕ αυτόνομο, στο πλάι της κοινωνίας. Ένα ΤΕΕ που θα υπερασπίζεται την επιστήμη και το επάγγελμα του μηχανικού, θα προωθεί τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη των μελών του, θα παρεμβαίνει με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Θέλουμε ένα ΤΕΕ δημοκρατικό, με δομές ανοιχτές, που εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή και εμπλέκουν όλους τους μηχανικούς στις μεγάλες αποφάσεις που τους αφορούν.

Θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα έχει όραμα, θα σχεδιάζει, θα συνθέτει και θα προτάσσει στόχους που θα κινητοποιήσουν την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις, θα συμβάλει στην πραγμάτωσή τους.

Θέλουμε ένα ΤΕΕ μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Προς όφελος της κοινωνίας, με περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Με παραγωγή βασισμένη στο τρίπτυχο έρευνα – καινοτομία – νέα τεχνολογία. Με επενδύσεις χαμηλού κόστους, αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής, έντασης γνώσης. Με συνεταιριστικά εγχειρήματα παραγωγικού σκοπού σε όλο το φάσμα των μηχανικών. Με δημόσια έργα επιλεγμένα με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Με υποστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών και υπηρεσιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Θέλουμε ένα ΤΕΕ επιθετικό, που θα ορθώνει έναν λόγο τεκμηριωμένο απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που στη σημερινή συγκυρία καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Ένα ΤΕΕ που θα απαντά στα ανιστόρητα και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα που επιστρατεύει σήμερα το πολιτικό σύστημα προκειμένου να αναπαράγεται και να εξακολουθεί να φορτώνει στις πλάτες των πολλών την κρίση που το ίδιο δημιούργησε.

Θέλουμε τέλος ένα ΤΕΕ θετικά διαφοροποιημένο υπέρ των αδυνάτων. Στόχος μας είναι ένα ΤΕΕ για όλους τους μηχανικούς. Όμως, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως, όταν θα τίθενται διλήμματα, συνηθισμένα σε περιόδους περιορισμένων πόρων και έντονων αντιθέσεων, θα είμαστε θετικά διαφοροποιημένοι υπέρ των μηχανικών που χρειάζονται τη μεγαλύτερη υποστήριξη, υπέρ των πλέον αδύναμων ομάδων μηχανικών. Όχι με τη λαϊκίστικη συνταγή των «διευκολύνσεων» και των χαριστικών επιλογών, αλλά με τη διάθεση ανθρώπων, πόρων και υπηρεσιών για την αναζήτηση ουσιαστικών διεξόδων, ανταποδοτικών για την κοινωνία.

Αυτό το ΤΕΕ θέλουμε και μπορούμε να το έχουμε. Στο δικό μας ΤΕΕ οι ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, η μεγάλη συμμετοχή των μηχανικών μελών του, θα είναι ο πνεύμονας και η καθημερινότητά του. Το ΤΕΕ σε εμάς, τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, σημαίνει αλληλεγγύη, διέξοδος στις αναζητήσεις, συζήτηση της κάθε άποψης, εκτίμηση των μεγάλων ιστορικών παρεμβάσεών του. Εμπιστευόμαστε τη γνώση των χιλιάδων μηχανικών που αγωνιούν για την πορεία της χώρας και την αδράνεια του επιστημονικού τους φορέα. Να την αναδείξουμε για να θέσουμε το ΤΕΕ σε κίνηση, τη χώρα σε άλλη κατεύθυνση.

Συμμετοχή ή αποχή;

Στις 24 Νοέμβρη γίνονται οι εκλογές του ΤΕΕ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν καν ότι γίνονται εκλογές. Υπάρχει κραυγαλέα σιωπή. Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους. Δεν τους αποδεχόμαστε. Η αλλαγή των συσχετισμών στο Επιμελητήριο, αλλαγή που σίγουρα θα προκύψει εάν η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων προσέλθει στις κάλπες, δεν είναι επιθυμητή στο «σύστημα» ΤΕΕ.

Πολλοί συνάδελφοι είναι απογοητευμένοι από την ανυπαρξία του επιστημονικού τους φορέα. Είναι θυμωμένοι, δεν πιστεύουν στο ΤΕΕ. Μένει να κατανοήσουν οι συνάδελφοι ότι έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα. Με τη συμμετοχή μας καταρχήν στις εκλογές του επιμελητηρίου και στη συνέχεια στη λειτουργία και τις δράσεις του.

Υπάρχουν σήμερα, και με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, πολλοί λόγοι να σκεφτούμε πως σε άλλες, επίσης δύσκολες για την κοινωνία μας εποχές, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες γενικότερα, ως εργαζόμενοι, ως ενεργοί, σκεπτόμενοι πολίτες, αλλά και ως μέτοχοι συλλογικών οραμάτων, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο για να αναδειχτούν μέσα από το σκοτάδι φωτεινές, εναλλακτικές και ελπιδοφόρες προοπτικές. Και όχι μόνο να σκεφτούμε αλλά και να δράσουμε προς μια τέτοια κατεύθυνση τώρα, πριν οι συνέπειες καταστούν μη αναστρέψιμες.

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους και τους προσκαλούμε: Να συμμετέχουν στο εγχείρημά μας, να παρακολουθήσουν τις θέσεις μας και να συμβάλουν στη διαμόρφωσή τους, να υποστηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους τις δράσεις μας, να συνδράμουν με τη ζωντάνια, το κέφι, τη δημιουργικότητά τους στη συλλογικότητα μιας παράταξης που είναι ανοιχτή σε όλους τους μηχανικούς που πιστεύουν ότι όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν.

Γιατί μπορούμε εμείς, οι χιλιάδες μηχανικοί σε όλη την Ελλάδα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας! Να δημιουργήσουμε το Τεχνικό Επιμελητήριο που έχουμε ανάγκη τόσο εμείς, όσο και η κοινωνία. Γιατί το ΤΕΕ αποτελεί θεσμό κρίσιμο για την επιβίωσή μας, αλλά, πάνω απ’ όλα, σημαντικό θεσμό για την κοινωνία του αύριο.

Πέτη Πέρκα, εκπρόσωπος της παράταξης

http://www.avgi.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.