Πύρινη κόλαση στην Εύβοια, τεράστιο το πύρινο μέτωπο- Στις φλόγες οι Ροβιές

Δραματικές ώρες από τη φωτιά που μαίνεται στην Εύβοια και ιδιαίτερα στις Ροβιές. Δεκάδες εκκενώσεις οικισμών και χωριών  και πάνω από 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους καμένα. Σε εξέλιξη  η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών με σκάφη του Λιμενικού.

Μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή ενώ άνθρωποι που μέχρι χθες απολάμβαναν τις παραλίες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

Νωρίτερα, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις Ροβιές να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία, καθώς πλησίαζε ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμβάλουν δύο σκάφη του Λιμενικού, παραπλεοντα ιδιωτικά σκάφη και μια «παντόφλα» που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννης, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήλωσε πώς «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής.»

Από χθες εκκενώθηκαν οι οικισμοί   Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, τα χωριά Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης υπήρξε αδυναμία βοήθειας από τα εναέρια μέσα, καθώς οι χειριστές δύο αεροπλάνων, που πέταξαν πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας, διαπίστωσαν έλλειψη ορατότητας που δεν τους επέτρεψε να κάνουν ρίψεις και αποχώρησαν.

Μάλιστα υπήρξε και ένταση στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου. Οι αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη ήταν έντονες και ζήτησαν άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων. Τελικά, λίγες ώρες μετά ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Την ίδια στιγμή τα συνεργεία και οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποιες από τις ζημιές στην ηλεκτροδότηση ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του Δασαρχείου, της Περιφέρειας και του Δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του συντονιστικού πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα.

Έχουν ακόμα μετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.