Πρώτη επίσκεψη Αντιστασιακών στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία (φωτορεπορτάζ)

Το πρόγραμμα του επίσημου  εορτασμού της ημέρας Εθνικής Αντίστασης φέτος περιλάμβανε και επίσκεψη στο ‘ Μουσείο Εθνικής Αντίστασης’ στη Λαμία. Μια ομάδα  αντιστασιακών  και άλλων επισκεπτών που είχαν έρθει για να παρευρεθούν στην εκδήλωση  της ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο είχαν σήμερα για πρώτη φορά την δυνατότητα να το επισκεφτούν. Επίσημα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί και χρειάζονται  κάποιες εργασίες, επίλυση τεχνικών προβλημάτων, η σύσταση του 9μελους συμβουλίου που προβλέπει η ιδρυτική πράξη και φυσικά, πολιτική βούληση για να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Ας σημειωθεί ότι το Μουσείο  στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα στο ισόγειο του παλαιού Νοσοκομείου (νυν Δημαρχείο Λαμίας) και έχει μέχρι τώρα  στηθεί  με την εθελοντική προσφορά κάποιων συμπολιτών μας και το υλικό που έχει παραχωρήσει Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).   Χωρίζεται σε διάφορες θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει κυρίως ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, χάρτες, αντιστασιακό τύπο.  Υπάρχει δυνατότητα όπως πληροφορηθήκαμε και για άλλο εκθεσιακό υλικό αλλά χρειάζεται πρώτα να  εξασφαλιστεί η φύλαξη και η λειτουργία του Μουσείου με προσωπικό.

 Να θυμίσουμε ότι    η σύσταση ΝΠΔΔ  με την επωνυμία «ΜΟΥΣΕΊΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΔΉΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ’  αποφασίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας από τις 22 Δεκεμβρίου 2009 (!).   Όπως τονίζεται,  «με αυτή την απόφαση ικανοποιείται   με καθυστέρηση χρόνων ένα αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων, ένα οφειλόμενο χρέος τιμής στη γενιά της Εθνικής Αντίστασης ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να γνωρίσει  και να διδαχτεί  από το παράδειγμα  των αντιστασιακών».

Εμείς να σημειώσουμε την απουσία του Δημάρχου Λαμίας και των άλλων επισήμων από την σημερινή επίσκεψη των Αντιστασιακών στο Μουσείο.   Επιπλέον πιστεύουμε  ότι  ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  στη Λαμία γενέτειρα του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και  την ευρύτερη  περιοχή της  Φθιώτιδας η οποία κατά το χρονικό διάστημα 1940-1945 υπήρξε τόπος αγώνων και μεγαλείου, άξιζε ένα καλύτερο χώρο να στεγαστεί και περισσότερη φροντίδα και προβολή από τη Δημοτική αρχή. Και βέβαια να  υπογραμμίσουμε τη μεγάλη καθυστέρηση να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Λαμίας  Γιώργος Κοτρωνιάς  είχε χαρακτηρίσει  την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  ιστορική και είχε δεσμευτεί   ότι  το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  θα είναι έτοιμο λειτουργήσει  σε ….λίγους μήνες. Από τότε βέβαια έχουν περάσει  τρία χρόνια και ακόμα περιμένουμε…Από τη μεριά μας δημοσιεύουμε  κάποιο φωτογραφίες από το ενδιαφέρον υλικό  του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης  , για να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα….

 

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. Γιάννης Ζαβός

    Ξεχνάτε πάντως κάποια πραγματικά γεγονότα στην ανάρτηση σος.
    1)Ότι υπήρξε πρόταση του Δήμου για φιλοξενία του Μουσείου στον Φραντζόμυλο , (στο αναπαλαιωμένο κτίριο που ήταν έτοιμο και κοντά και Γοργοποταμο. Πρόταση την οποία έκανε δεκτή το Συμβούλιο της Τ.Κ.Φραντζή αλλά απέρριψαν οι φορείς ίδρυσης του Μουσείου ζητώντας στο Δημ. Συμβούλιο να μην αλλάξει ο αρχικός χώρος που ήταν το νέο Δημαρχείο κάτι που τελικά και έγινε.Αν είχε πάει στο Φραντζόμυλο θα λειτουργούσε εδώ και μήνες.
    2)Η ανακατασκευή του νέου Δημαρχείου είναι ενταγμένη τμηματικά στο ΕΣΠΑ με συνέπεια την καθυστέρηση που οφείλεται στη χρονοβόρα διαδικασία ένταξης των μελετών , Χρηματοδότησης,δημοπράτησης και κατασκευής των εν λόγω έργων με συνέπεια να υπάρχει και καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων μεταξύ αυτών και του Μουσείου .
    3)Την Κυριακή 25-11-2012 δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να το δουν αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά ενώ το επόμενο διάστημα(είναι συνάρτηση της ολοκλήρωσης των εργασιών του περιβάλλοντος χώρου και της τοποθέτησης του συνόλου των εκθεμάτων του) θα εγκαινιαστεί και θα τεθεί σε καθημερινή λειτουργία με κάθε επισημότητα.
    4) Αν θεωρείται, ότι ο χώρος του Δημαρχείου της Πόλης είναι υποβαθμισμένος καταλαβαίνει κανείς και την πρόθεση σας με το σχόλιο σας που αφορά τον ίδιο το Δήμαρχο, αγνοώντας και μην αναφέροντας επιδεικτικά την παρουσία του Αρμοδίου Αντιδημάρχου , του Προέδρου του Δ.Σ. και άλλων αλλά και την απουσία εκπροσώπων της Παρέμβασης Πολιτών και του ΣΥΡΙΖΑ τόσο από τ9ον επίσημο εορτασμό στο Γοργόποταμο όσο και στην πρώτη επίσκεψη πολιτών στο ημιτελές νέο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για το οποίο κόπτονταν.