Πολυτεχνείο 1973 – Πολυτεχνείο 2014: Εκδήλωση στη Λαμία (Δευτέρα, 17 Νοέμβρη)

    41 χρόνια πέρασαν από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73 που ήταν η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας .

    Το 1967 η διακυβέρνηση της χώρας πέρασε από το αστικό πολιτικό προσωπικό στους συνταγματάρχες για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες της ντόπιας αστικής τάξης, αλλά και οι επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

    Η ανάπτυξη του αντιδικτατορικού αγώνα ξεκίνησε σιγά σιγά και προχώρησε σε ανεβασμένες μορφές πάλης. Προχώρησε πιο γρήγορα, όταν ανασυντάχτηκε το κίνημα και επικράτησε η γραμμή της σύγκρουσης μέχρι την ανατροπή της χούντας. Γι αυτό δεν αποπροσανατολίστηκε από το «πείραμα Μαρκεζίνη» και συνέχισε μέχρι την πτώση της.

    Η θυσία του Νοέμβρη δεν πήγε χαμένη! Άνοιξε ο δρόμος για την κατάρρευση της δικτατορίας. Χιλιάδες νέοι και νέες διαπαιδαγωγήθηκαν με τα ιδανικά του οργανωμένου αγώνα, της οργανωμένης απειθαρχίας και ανυπακοής.   

    Τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική ανεξαρτησία – Λαϊκή κυριαρχία» ηχούν επίκαιρα και σήμερα και απαιτούν όξυνση της ταξικής πάλης από μέρους του λαού για να λύσει ο ίδιος τα προβλήματά του και να απαλλαχτεί από τους εκμεταλλευτές του.   

    Το «Πολυτεχνείο» απέδειξε πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός, όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος.

    Επιβεβαίωσε ότι, διαχρονικά, η άρχουσα τάξη κρατά την εξουσία για λόγου της και επιλέγει τις μορφές κυβερνητικής διαχείρισης ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε φορά. Από την κοινοβουλευτική δημοκρατία μέχρι το φασισμό. Αναδεικνύει «σωτήρες», όταν χρειάζεται να συνδυάσει την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης με τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με άλλο μείγμα.

     Το «Πολυτεχνείο» και τα χρόνια της μεταπολίτευσης έχουν συσσωρεύσει στη συνείνηδησή μας αρκετή πείρα. Δεν περιμένουμε «σωτήρες». Τέτοιοι δεν υπάρχουν. Γνωρίζουμε ότι από την πάλη  και τις διεκδικήσεις μας εξαρτάται η «σωτηρία μας».   Ζητάμε πίσω, στο ακέραιο, τη ζωή που μας αφαιρούν σήμερα για να διασώσουν τους αστούς και τα κέρδη τους.                        

     Είναι δικά μας ο ιδρώτας και το αίμα που μετατρέπονται σε πλούτο για λίγους. Γι αυτό και  τον διεκδικούμε  χωρίς εκπτώσεις και παζάρια.

     Τιμάμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου και προετοιμαζόμαστε για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

 

     Καλούμε το λαό της Λαμίας σε εκδήλωση τιμής και μνήμης

τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, 6.30 μμ, στην Πλ. Πάρκου.  

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας – Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας

Σωματείο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Φθιώτιδας

Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

 Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ

Ένωση Εμποροϋπαλήλων & Ιδ. Υπαλλήλων Φθιώτιδας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.