Πλημμυροπαθείς Κόμματος: Αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων-Συμβολικό κλείσιμο του δρόμου μπροστά από τα Δικαστήρια Λαμίας

 Αναβλήθηκε για τις 16 Φεβρουαρίου 2023 η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας, των ασφαλιστικών μέτρων των πλημμυροπαθών κατοίκων του Κόμματος του Δήμου Λαμιέων.

Η αναβολή δόθηκε  καθώς οι κάτοικοι ζήτησαν  η διαδικασία να γίνει δημόσια, σε αίθουσα του μεγάρου και όχι  υποβαθμισμένη στο γραφείο του προέδρου Πρωτοδικών, απειλώντας μάλιστα με αίτημα εξαίρεσης του δικαστή αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι των κατοίκων Κωνσταντίνα Αρβανίτη και Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ζήτησαν η συνεδρίαση να γίνει ανοιχτή σε αίθουσα του Δικαστηρίου με συνθήκες δημοσιότητας όπως αρμόζει στην κρισιμότητα της υπόθεσης και επιβάλλεται από το σύνταγμα  της νομοθεσίας ώστε να μπορεί να την παρακολουθήσει  το κοινό και  τα ΜΜΕ.     Από την πλευρά  του ο  Πρόεδρος των Πρωτοδικών   δήλωσε  ότι η διαδικασία δεν  μπορούσε να  γίνει ανοιχτή γιατί δεν  υπήρχε διαθέσιμη αίθουσα και   πρότεινε τη διεξαγωγή της στο γραφείο του. Μπροστά όμως στην αποφασιστικότητα των κατοίκων  που  δήλωσαν μέσω των συνηγόρων τους ότι θα υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης του Προέδρου αν επιμένει στην απόφαση του  για κλειστή, υποβαθμισμένη διαδικασία και μάλιστα χωρίς εξέταση μαρτύρων  αποφασίστηκε η αναβολή της δίκης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναβολής, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι και αλληλέγγυοι που βρίσκονταν στο πλευρό τους, έκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά την κυκλοφορία στην οδό Καποδιστρίου, στο ύψος του Δικαστικού Μεγάρου.

Όπως δήλωσε η  εκπρόσωπος των κατοίκων του Κόμματος κ.  Κατερίνα Μακρυγιώργου η εξέλιξη αυτή  της ολιγοήμερης αναβολής  ήταν η καλύτερη δυνατή  από το να «πνιγεί» η  εκδίκαση της  υπόθεσης   πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων.   Εμείς υπογράμμισε  θα είμαστε πάλι εδώ, με τα ίδια αιτήματα  μέχρι την τελική δικαίωση μας.

Παρόντες στη διαδικασία ήταν ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, καθώς και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Οι κάτοικοι ζητούν  την καθαίρεση του φράγματος στον Ε65 που εμποδίσει την ελεύθερη ροή  του νερού και   αντιπλημμυρικά έργα στο σημείο που    εν΄ώνεται η Γερμανική τάφρος  με τον Ε65.

Στην ανακοίνωση τους, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι  του Κόμματος αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Μόλις πριν δέκα μέρες και ενώ σύμφωνα με τα δελτία καιρού αναμένονταν έντονες βροχοπτώσεις, ξεκίνησαν οι κατασκευαστές του Ε65, να ανοίγουν εγκάρσιες τομές πάνω στον κλάδο του Ανισόπεδου Κόμβου Λαμίας. Η κίνηση αυτή μαρτυρά από μόνη της την παραδοχή ότι το συγκεκριμένο έργο ευθύνεται για την πλημμύρα που έπληξε τόσο σφοδρά την περιοχή στις 12 Δεκέμβρη του 2021.

Οι 3 τομές-τρύπες όμως που αποφάσισαν να φτιάξουν διαστάσεων 4Χ2 μέτρα όχι μόνο δεν αρκούν να απομακρύνουν τα νερά που εμποδίζει ο κόμβος να φτάσουν στην θάλασσα και γυρίζοντας προς τα πίσω πνίγουν την περιοχή, αλλά και μετά την αποδοχή αυτής της πρότασης από το Υπουργείο, μοιάζουν με εμπαιγμό στην αγωνία εκατοντάδων ανθρώπων που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που έχασαν μέσα στα λασπόνερα τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής και που 14 μήνες μετά ο εφιάλτης ξαναζωντανεύει κάθε φορά που βρέχει.

Τα τρία αυτά τεχνικά σύμφωνα με τους νόμους της υδραυλικής επιστήμης είναι ανεπαρκέστατα όχι μόνο για τις πλημμυρικές ροές αλλά ούτε για αποστράγγιση. Η μοναδική λύση είναι η ολική καθαίρεση του κλάδου του κόμβου σε μήκος ενός περίπου χιλιομέτρου και ανακατασκευή του με την χρήση υποστυλωμάτων (κοιλαδογέφυρα), μόνο έτσι θα υπάρχει απρόσκοπτη ροή των υδάτων προς την θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση, εξακολουθεί να ισχύει η προσωρινή διαταγή που υποχρεώνει την κατασκευάστρια εταιρία  να  εκτελέσει πρόσθετα εγκάρσια τεχνικά έργα,  καθώς και  να γίνουν  διευθετήσεις της Γερμανικής τάφρου Λαμίας και της νέας κοίτης του Σπερχειού με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.