Περιφέρεια Στερεάς: Θετική συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για ζητήματα μεταφοράς μαθητών

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Γαλάνης είχαν συνάντηση χθες, Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για ζητήματα μεταφοράς μαθητών.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχώρησε στην καταγραφή των δυσκολιών του έργου της μεταφοράς των μαθητών και διαμόρφωσε μια σειρά προτάσεων μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, με προτεραιότητα τη διευκόλυνση της μεταφοράς μαθητών και ταυτόχρονα τη διατήρηση της δυναμικής ισορροπίας της αγοράς.

Μετά την υποβολή σχετικής επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Γαλάνη προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, δρομολογήθηκε η συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν οι προτάσεις αυτές.

Ο Υπουργός δήλωσε τη βούλησή του για θετική εξέταση των προτάσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και θα επανέλθει σύντομα για εξειδίκευση των προταθέντων μέτρων.

Μεταξύ άλλων, προτείνονται τα εξής:

  1. Μη χρήση του θεσμού της έδρας των ταξί για το έργο της μεταφοράς μαθητών, καθώς αυτός αποτελεί κύρια αιτία άγονων δρομολογίων και κατά συνέπεια μη μεταφοράς παιδιών.
  2. Εναλλακτικά και κατ’ ελάχιστο, μη χρήση του θεσμού της έδρας των ταξί, μετά την πρώτη άγονη διαγωνιστική διαδικασία. Ο δεύτερος διαγωνισμός να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλων των μέσων μεταφοράς ανεξαρτήτως έδρας, διότι απώτερος σκοπός είναι να μεταφέρονται οι μαθητές στα σχολεία τους, απελευθερώνοντας το αγαθό της εκπαίδευσης από την αδυναμία της τοπικής αγοράς και την προέλευση του μεταφορέα.
  3. Επανενεργοποίηση της (από το 2018 καταργηθείσας) δυνατότητας ενεργοποίησης ιδιωτών μεταφορών με αμοιβή ίση με το 80% της αρχικά προβλεπόμενης, σε περιπτώσεις δύσβατων, απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών, μετά από μία (1) άγονη διαγωνιστική διαδικασία.
  4. Ενίσχυση του γονεϊκού επιδόματος, που σήμερα καλύπτει απλή και όχι διπλή διαδρομή μεταφοράς.
  5. Αύξηση της προβλεπόμενης αμοιβής των συνοδών, καθώς το σημερινό ύψος καθιστά δυσχερή την εξεύρεσή τους.
  6. Σύντμηση διαδικασιών και βελτιώσεις ως προς τη χρονική διάρκεια των διαγωνισμών με χρήση απευθείας διαπραγμάτευσης, μετά την πρώτη (και όχι τη δεύτερη όπως προβλέπεται σήμερα) άγονη διαδικασία.

Μετά τη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Γαλάνης  δήλωσε: «Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές μειώνονται οι αδυναμίες του συστήματος στις δύσκολες, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, αυξάνονται οι επιλογές μεταφορικών μέσων όπου υπάρχει στέρηση και επιταχύνονται χρονικά οι διαγωνιστικές διαδικασίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε άγονα δρομολόγια και σε μεγάλες καθυστερήσεις. Γενικά ευνοούν, όχι μόνο τη δική μας  Περιφέρεια, αλλά και όλες τις άλλες Πανελλαδικά με όμοιο γεωγραφικό ανάγλυφο».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.