Παρουσίαση του βιβλίου του Π. Τριγάζη «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης» στη Λαμία (video)

 To  βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης» παρουσιάστηκε σε αντιφασιστική και φιλειρηνική εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού η ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Φθιώτιδας τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την ίδρυση της Δημοκρατικής νεολαίας  Λαμπράκη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» με προλογικά σημειώματα από τους Μανώλη Γλέζο, Ευάγγελο Μαχαίρα, Μιχάλη Σταθόπουλο και Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.

Ο Πάνος Τριγάζης   δήλωσε  πως από όλες τις ιδιότητες του θεωρεί περισσότερο τιμητική αυτή του ακτιβιστή της ειρήνης και με γλαφυρότητα μίλησε για τη ζωή του Λαμπράκη  το κίνημα ειρήνης της δεκαετίας του 60 και το παρακράτος της δεξιάς της εποχής που έχει ομοιότητες με  τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ  στη σημερινή εποχή.

Ο Πάνος Τριγάζης αναφέρθηκε  στην άδικη σύλληψη και καταδίκη των μαθητών από τη Λαμία που συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου τους αγωνιζόμενοι για μια καλύτερη δημόσια παιδεία στους οποίους αφιέρωσε  ένα κεφάλαιο από το βιβλίο του  το οποίο αναφέρεται στον οραματιστή  της μη βίαιης Αντίστασης Μάρτιν Λούθηρ Κίνγκ  με τίτλο » Η δύναμη της μη βίας και της πολιτικής ανυπακοής». Όπως υπογράμμισε ο Πάνος Τριγάζης η μη βίαιη Αντίσταση σαν αυτή που έκανε ο Γκάντι, ο Μπέρτραντ Ράσσελ   ο Γρηγόρης Λαμπράκης και πολλοί ακτιβιστές  μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη αναφέρεται στην  κινηματική ανάταση της δεκαετίας του 1960, που είχε ξεκινήσει με τα κινήματα του «1-1-4» και του «15%» για την Παιδεία, συνεχίστηκε με την ιστορική πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (21 Απριλίου 1963) και κορυφώθηκε με το λαϊκό και νεολαιίστικο δημοκρατικό ξεσηκωμό, μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη. Κατά τον συγγραφέα, όλα αυτά τα κινήματα αποτέλεσαν τον «ελληνικό Μάη του ‘63», και είχαν ένα νικηφόρο αποτέλεσμα -τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της κυβέρνησης της δεξιάς.

Εμείς οι άνθρωποι των κινημάτων και της ειρήνης, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο συγγραφέας, δεν αρκεί να αγωνιζόμαστε. Πρέπει να φέρουμε και αποτέλεσμα. Πρέπει να νικήσουμε!DSC_1988

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.