Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων: Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική επιστολή βουλευτή και δημάρχων Ευρυτανίας

Την παρακάτω μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων (Racist Crimes Watch) στην Γενική Περιφερειακή  Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας αναφορικά με ξενοφοβική επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό ο βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ  Κώστας Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νικόλαος Σουλιώτης και  ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμίκης.

Στην επιστολή  προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρουν πως ο νομός Ευρυτανίας είναι ένας από τους τρεις στην Ελλάδα, που δεν έχει κρούσμα κορονοϊού και χαρακτηρίζουν τους πρόσφυγες με το ρατσιστικό όρο «λαθρομετανάστες», οι οποίοι θα κάνουν κακό και στον τουρισμό στην περιοχή, εάν φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της Ευρυτανίας.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής  Κώστας Κοντογεώργος και εκπρόσωποι της ΤΑ  συμμετείχαν στις  κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής  που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα ζητώντας να μην  εγκατασταθούν μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρυτανία. Σύμφωνα μάλιστα με τον τοπικό Τύπο και ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε προσωπική παρέμβαση για το θέμα ….

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

25 Απριλίου 2020

Kυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, αναφορικά με ξενοφοβική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου, του Δημάρχου Καρπενησίου Νικόλαου Σουλιώτη και του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη. Στην, από 23 Απριλίου 2020, επιστολή τους δηλώνουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία της περιοχής, στιγματίζοντάς τους ως εν δυνάμει φορείς κορονοϊού και “λαθρομετανάστες”, όπως ρατσιστικά τους ονομάζουν, που θα είναι υπεύθυνοι για αύξηση ανεργίας και απαξίωση του νομού και του τουρισμού πλήττοντας την οικονομία και την κοινωνία του νομού.

Ως προς  τη χρήση του όρου “λαθραίος” για μετανάστες και πρόσφυγες υπενθυμίζουμε πως έχει αποφανθεί η Εισαγγελία Αρείου Πάγου, (https://www.aplotaria.gr/lathrometanastis-stop/).

Η επιστολή που απέστειλαν ο βουλευτής  και οι Δήμαρχοι Ευρυτανίας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ
Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καρπενήσι 23 Απριλίου 2020
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αθήνα
Κοινοποίηση:
1.Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.
2.Υπουργό Εσωτερικών
3.Υπουργό Προστασίας του πολίτη
4.Υφ/ργό Πολιτικής Προστασίας
5.Περιφερειάρχη Σ.Ελλάδος
6.ΜΜΕ
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά,
Τις τελευταίες δύο μέρες, η τοπική Κοινωνία της Ευρυτανίας βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση μετά από πληροφορίες ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχεδιάζει την μεταφορά λαθρομεταναστών, εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά σε δύο ξενοδοχεία στο Καρπενήσι (εντός της πόλης).
Πέραν του γεγονότος ότι δεν τηρήθηκε η εντολή σας για ενημέρωση των τοπικών αρχών, η συγκεκριμένη απόφαση στερείται κάθε λογικής και είναι επικίνδυνη και άκαιρη για τη περιοχή μας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Νομός Ευρυτανίας είναι ένας εκ των δύο Νομών χωρίς κανένα κρούσμα κορωνοϊού, μετά από μεγάλη προσπάθεια του συνόλου των συμπολιτών μας, οι οποίοι τήρησαν με θρησκευτική ευλάβεια τα εύστοχα και έγκαιρα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η Ευρυτανία και οι Ευρυτάνες δεν απουσίαζαν ποτέ από τους Εθνικούς Αγώνες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πατρίδας μας, υπό τις κρατούσες συνθήκες όμως το πρόβλημα υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα της και είναι αδιανόητο για το σύνολο των πολιτών.
Επίσης η τοπική οικονομία βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό και στις ειδικές μορφές του. Η πιθανή μεταφορά λαθρομεταναστών θα πλήξει καθοριστικά την μοναδική ελπίδα για ανάκαμψη του αθλητικού τουρισμού το επερχόμενο καλοκαίρι και όχι μόνο.
Συνεκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες στην αγορά εργασίας (70% ανεργία) και την φέρουσα ικανότητα των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, η πιθανή μεταφορά λαθρομεταναστών θα δώσει οριστικό χτύπημα στην οικονομία της περιοχής και την κοινωνία.
Επιπροσθέτως είναι απίστευτο και απαράδεκτο για το συμφέρον δυο ξενοδόχων, να απαξιώνεται όλος ο Νομός και το τουριστικό προϊόν του.
Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας και την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.
Κλείνοντας σας γνωρίζουμε ότι είναι τόσο μικρός ο αριθμός που αναλογικά αντιστοιχεί στην περιοχή μας που αντί να λύσει το πρόβλημα θα δημιουργήσει περισσότερα.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία
Με τιμή
1. Κώστας Κοντογεώργος Βουλευτής Ευρυτανίας
2. Νικόλαος Σουλιώτης Δήμαρχος Καρπενησίου
3. Αλέξης Καρδαμπίκης Δήμαρχος Αγράφων

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.