Πακιστανοί έκαναν πορεία στη Θήβα -Καταγγέλλουν νέα Μανωλάδα

Πορεία στους δρόμους της Θήβας και συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία πραγματοποίησαν την Κυριακή μέλη της Πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη του ΚΕΡΦΑ  (Κίνησης Ενάντια στη Ρατσιστική και Φασιστική Απειλή).   

  Το αίτημα της κινητοποίησης με αφορμή το τροχαίο  με το αγροτικό και τους στοιβαγμένους στην καρότσα μετανάστες ήταν να σταματήσει η εργασιακή εκμετάλλευση των εργατών γης στην ευρύτερη περιοχή.

Η Πακιστανική κοινότητα καταγγέλλει άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης και βάρβαρη συμπεριφορά στους εργάτες γης με αφορμή στο πρόσφατα εργατικό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στα Βάγια Βοιωτίας.Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή 10 Ιουνίου   αγροτικό,που μετέφερε στοιβαγμένους  σε μια καρότσα, 30 περίπου Πακιστανούς απο τα Βάγια στο Πυρί Θηβών, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έκανε βουτιά από γέφυρα, στο ύψος του Βιολογικού Βαγίων. Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν να εκτιναχθούν απο την καρότσα και το τρέιλερ οι Πακιστανοί στο βάλτο και να τραυματιστούν 19 άτομα   με θλαστικά τραύματα και σπασμένα πόδια στα επείγοντα. Δυο  εργάτες , λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους, μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο των Αθηνών.

Το περιστατικό έφερε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες με τις οποίες εργάζονται στη συλλογή του κρεμμυδιού οι εργάτες γης, κυρίως Πακιστανοί. «Για κάθε στρέμμα με κρεμμύδια, που μπορεί να βγάλει 4-5 τόνους, ο κάθε εργαζόμενος παίρνει γύρω στα πέντε ευρώ. Μιλάμε για δουλειά 12 ωρών μέσα στον ήλιο. Οι εργαζόμενοι κάθονται σε σειρές και μαζεύουν με τα χέρια τα κρεμμύδια. Δεν μπορούν ούτε να σηκωθούν. Σε κάθε ομάδα 50-100 ατόμων υπάρχουν πέντε-έξι που προσφέρουν νερό σε όποιον το χρειάζεται. Το βράδυ κοιμούνται σε στάβλους, παραπήγματα, οπουδήποτε», δήλωσε στα ΜΜΕ  ο Κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.«Νέα Μανωλάδα δεν θα ανεχτούμε και όσοι νομίζουν ότι θα εκμεταλλεύονται με τέτοιο βάρβαρο τρόπο να το ξεχάσουν. Αυτά ούτε στη Μανωλάδα πέρασαν, δεν θα περάσουν ούτε και εδώ» συμπλήρωσε
Το κάλεσμα του ΚΕΕΡΦΑ
Δικαιοσύνη για τους εργάτες γης, όχι στις ρατσιστικές διακρίσεις
Όχι στις απάνθρωπες συνθήκες εκμετάλλευσης
Όχι στην απλήρωτη εργασία, στη διαμονή σε κοτέτσια
Όχι στην εργολαβία και την καταλήστευση των μισθών των εργατών γης
Χαρτιά και ασφάλιση για όλους τώρα
Εγγραφή στα συνδικάτα
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το τραυματισμό τριάντα εργατών γης στην Θήβα
Την Παρασκευή 10/6, εργοδότης που απασχολεί εργάτες γης στη συγκομιδή κρεμμυδιών ανέβασε τριάντα άτομα σε καρότσα για να τους μεταφέρει στους αγρούς.
Όπως, καταγγέλλουν οι ίδιοι έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργατών. Σε μια στροφή έφυγε από το δρόμο, ανατράπηκε η καρότσα και οι εργάτες βρέθηκαν μέσα σε ένα κανάλι με νερό.
Δέκα εργάτες κατέληξαν στο νοσοκομείο με βαριά κατάγματα στα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο.
Οι εργάτες γής ζητάνε την δίωξη του αφεντικού και την περίθαλψη όλων χωρίς εμπόδια.
Καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης και ρατσισμού τύπου Μανωλάδας σε βάρος των μεταναστών εργατών, με μεροκάματο 5-10 ευρώ για δώδεκα ώρες απασχόλησης.
Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε οι εργάτες γης να πάρουν τώρα χαρτιά για να μην μείνει ατιμώρητη η εργοδοτική αυθαιρεσία και η αδιαφορία για την ζωή των εργατών.
Να ολοκληρωθεί η περίθαλψη των εργατών γης και να σταματήσουν να σέρνονται στο ΑΤ Θήβας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.