Ο Στέλιος Κούλογλου στη Λαμία: «Η οικονομική κρίση έδωσε τη δυνατότητα στην ακροδεξιά να επιτεθεί. Να γνωρίσουμε την Ιστορία μας…»

Στη πόλη της Λαμίας βρέθηκε τη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ο γνωστός δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Στέλιος Κούλογλου προσκεκλημένος, στην εκδήλωση του Συλλόγου «Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας» για τη προβολή του νέου του ντοκιμαντέρ “ΝΕΟΝΑΖΙ- Το ολοκαύτωμα της μνήμης”  στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Με αφορμή την άνοδο της «Χρυσής Αυγής» στις τελευταίες εκλογές, το ντοκιμαντέρ  «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» του Στέλιου Κούλογλου  ερευνά την μνήμη, την λήθη και την ιστορική αλήθεια στην σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από τα μάτια των μαθητών ενός Λυκείου, στο Δίστομο. Ένα ντοκιμαντέρ μέσα στο ντοκιμαντέρ, με συγκινητική αφήγηση  και μεγάλη διδακτική αξία . Μέσα από αφηγήσεις και αρχειακό υλικό  η ταινία φέρνει στο φως άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της ιστορίας  από  τις  σφαγές  στα Καλάβρυτα, το Χορτιάτη και το Δίστομο την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής. Η ταινία σοκάρει με τις αποκαλύψεις για τη  θηριωδία των  ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής αλλά και την εγκληματική δράση  των «ελληνικών» Ταγμάτων Ασφαλείας  και θέτει σύγχρονα ερωτήματα. 

Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε ένας ενδιαφέρων διάλογος του  σκηνοθέτη με το κοινό της Λαμίας.  Τέθηκαν ερωτήματα και εκφράστηκαν απόψεις σχετικά με  την  διαστρέβλωση της ιστορική μνήμης και τις ευθύνες του επίσημου κράτους και των ΜΜΕ   αλλά και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» μέσα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα η Ελλάδα.

Ο κ. Κούλογλου είπε χαρακτηριστικά  «Η οικονομική κρίση ήταν που έδωσε τη δυνατότητα στην ακροδεξιά να περάσει στην επίθεση»….. «Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής»  πρέπει να αντιμετωπιστούν  οι αιτίες που το δημιούργησαν αλλά και να γνωρίσουμε την Ιστορία μας«.

Το ντοκιμαντέρ “ΝΕΟΝΑΖΙ- Το ολοκαύτωμα της μνήμης” του Στέλιου Κούλογλου διατίθεται σε video στην τιμή των 5 ευρώ και μπορεί να προβληθεί σε σχολεία δίνοντας στη νέα γενιά την ευκαιρία να γνωρίσει την Ιστορία όπως δεν διδάσκεται στα σχολεία και να προβληματιστεί πάνω στο φαινόμενο του νεοναζισμού στη χώρα μας.

Ρεπορτάζ Νίκος Παρμενόπουλος

Δείτε  βίντεο από την εκδήλωση:

 

 

DSC_1563 DSC_1591 DSC_1594 DSC_1596


DSC_1567

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.