Οι κραυγές επικράτησαν του διαλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας για το θέμα των ρομά της Ανθήλης

Πολύωρη μέσα σε κλίμα έντασης , αποδοκιμασιών και χειροκροτημάτων ήταν συζήτηση  στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας   επί του θέματος “ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΙ ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΑΝΘΗΛΗΣ”.

 Μαζική ήταν η παρουσία των κατοίκων της Ανθήλης  που ζήτησαν να ενταθούν  οι έλεγχοι και τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους ‘ παράνομους’ ρομά. Οι προτάσεις τους περιλάμβαναν ,  κατεδαφίσεις  αυθαίρετων  και παράνομων κτισμάτων  με τη παραχώρηση μηχανημάτων του Δήμου στην Περιφέρεια,  συνέχιση των  πολεοδομικών, υγειονομικών και αστυνομικών ελέγχων,  αποκλεισμός των παιδιών των εκδιωχθέντων από την Ανθήλη  ρομά από  το σχολείο , γκετοποίηση  των παιδιών των μόνιμων ρομα σε  απογευματινές τάξεις υποδοχής, επαναγορά των οικοπέδων τω ν ρομά που οι ίδιοι  τους πούλησαν  σε υπέρογκες τιμές     από το Δήμο αντί 100.00,  αποκλεισμός  των άστεγων ρομά  στον προσωρινό καταυλισμό της  Καμηλόβρυσης κλπ.  Η γενική απαίτηση ήταν στην κατεύθυνση  να επιβληθεί η νομιμότητα εξαντλώντας  κάθε αυστηρότητα  σε βάρος της αδύναμης πλευράς.   Κι όπου   η   νομιμότητα  «αδικεί τους Ανθηλιώτες», ε, τότε το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας να κάνει πρόταση για να αλλάξει  ο Νόμος(!), όπως πρότεινε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ηλιόπουλος …. «Γιατί η Ανθήλη ανήκει σε μας  και όχι στους γύφτους», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από οργισμένο κάτοικο .

Η  Δημοτική αρχή  δεν θεώρησε   απαραίτητο να ακουστεί η άποψη  και της  «άλλης πλευράς» για τα προβλήματα που τους καταλογίζει ότι  δημιουργούν. Έτσι οι  εκπρόσωποι των ρομά  μετά από τον αποκλεισμό τους  από την λαϊκή  συνέλευση  των κατοίκων  στην Ανθήλη δεν είχαν την ευκαιρία να πουν  τα δικά τους αιτήματα και παράπονα στους εκλεγμένους εκπροσώπους της πόλης. Οι οποίοι κατά πλειοψηφία τους καταδίκασαν ερήμην!

Ο Δήμαρχος Λαμίας κ Κοτρωνιάς,  μπροστά στις κραυγές  και σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις διαχρονικές ευθύνες της για τη  κατάσταση που έχει δημιουργηθεί,  τα  δυσάρεστα αποτελέσματα της οποίας υφίστανται και οι δυο πλευρές,  επέλεξε να «χαϊδέψει» αυτιά. Αντί  για προσπάθεια άμβλυνσης των αντιπαραθέσεων και πολιτικές κοινωνικής ένταξης μιας  ευάλωτης κοινωνικής ομάδας  συμπολιτών μας όπως ο ρόλος του επιβάλει, υιοθέτησε άκριτα τις προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Ανθήλης. Γνωρίζοντας, ότι στην πραγματικότητα είναι κοινωνικά ανάλγητες, πολωτικές αναποτελεσματικές  ακόμα και παράνομες ….

Την πρόταση των 12 σημείων του Δήμαρχου υιοθέτησε ομόφωνα η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Θετικά ψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τζένης Οικονόμου  αν και από τη μεριά της παράταξης της εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις για το σύννομο των προτάσεων και  έγινε αυστηρή κριτική στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής πάνω στο πρόβλημα.

Κατά των προτάσεων ψήφισαν οι εκπρόσωποι της   «Λαϊκή ς Συσπείρωσης» , ο κ. Στασινός από την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας» ενώ  «παρών» ψήφισε ο Βασίλης Κυριακάκης από την» Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία».

Ο κ. Μπασδέκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»  στην ομιλία του τόνισε ότι δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση από τη Δημοτική Αρχή να λυθούν τα προβλήματα στην Ανθήλη και επιπλέον η παράταξη του είναι αντίθετη με τη λογική πολλών από τα  προτεινόμενα μέτρα. Γι αυτό θα καταψηφίσει τις προτάσεις και η παράταξη του δεν θα συμμετάσχει στην προτεινόμενη διακομματική επιτροπή.  Το πρόβλημα είναι πολιτικό, τόνισε και όποια απόφαση κι αν πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο απλά μόνο θα καταπραΰνει την κατάσταση. Το κράτος πρέπει να πάρει ολοκληρωμένη πρωτοβουλία για την στήριξη και κοινωνική ένταξη των ρομά. Η Καμηλόβρυση δεν είναι λύση, ανέφερε χαρακτηριστικά, απλά  θα διαιωνίσει το πρόβλημα και θα το μεταφέρει σε άλλη περιοχή. Για το θέμα της εκπαίδευσης διευκρίνισε  ότι «λέμε  ναι στα σχολεία αλλά όχι στην γκετοποίηση των παιδιών ρομά». Τέλος, ανέφερε πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στους ρομά και όσοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση να πάνε στον Εισαγγελέα.

Να επικρατήσει σύνεση και διάλογος πρότεινε ο κ. Στασινός  ζητώντας από τη δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής απομάκρυνσης των ρομά  αλλά να δημιουργήσει συνθήκες ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για τους   ρομά που διαμένουν μόνιμα στην Ανθήλη. Ζήτησε  ακόμα να λειτουργήσει το πλήρως το Ιατροκοινωνικό Κέντρο, να διερευνήσει ο εισαγγελέας τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με τα δάνεια των ρομά και να  δοθούν όλα τα στοιχεία που αφορούσαν στις δαπάνες και τα προγράμματα για τους ρομά που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του Δήμου τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ζήτησε να δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή για την παραβατικότητα και τα προβλήματα στην Ανθήλη και να εφαρμοστεί  ο νόμος και το Σύνταγμα για την εκπαίδευση των παιδιών ρομά. Παράλληλα σε αναλυτική ανακοίνωση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ επισημαίνονται οι διαχρονικές ευθύνες  της σημερινής δημοτικής αρχής και του δημάρχου προσωπικά που όλο αυτό το διάστημα  των 14 χρόνων «έπαιξε» με το χαρτί της Καμηλόβρυσης χωρίς στην πραγματικότητα να κάνει τίποτα για το πρόβλημα (Δείτε τη εδώ).

Για προχειρότητα των μέτρων,  η εφαρμογή των οποίων  θα μεταφέρει το πρόβλημα σε άλλη περιοχή μίλησε ο κ. Κοτσάνος τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος έχει μεγάλη ευθύνη για την διαιώνιση του επειδή κινείται με βάση ψηφοθηρικά κριτήρια, «πατώντας σε δυο βάρκες». Όπως είπε,  όλοι κόπτονται υπέρ της νομιμότητας όταν αυτή τους συμφέρει αναφέροντας το παράδειγμα της  πρότασης για δημιουργία απογευματινής τάξης για τα παιδιά ρομά που στην πραγματικότητα είναι  πρόταση ¨γκετοποίησης’ που προσκρούει στη νομιμότητα.

Ευθύνες για την πόλωση και το διχαστικό κλίμα επέδωσε στη  δημοτική αρχή ο Βασίλης Κυριακάκης, εκπροσωπώντας την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη ΛΑΜΙΑ με αποτέλεσμα  να ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες των θερμόαιμων (Δείτε το βίντεο εδώ).  Ακόμα και η διατύπωση του θέματος στην ημερήσια διάταξη τόνισε, αντί να κατευνάσει πυροδοτεί την ένταση.  Στοχοποιεί μια  ομάδα πληθυσμού και την θεωρούμε υπεύθυνη  για όλα τα δεινά εκεί».

Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για υποκρισία, προχειρότητα και αποσπασματικά μέτρα.  Τα προβλήματα  οφείλονται στην  απουσία πολιτικών χρόνων  που δεν πήρε  η κεντρική εξουσία όσο και η τοπική Αυτοδιοίκηση, στο μερίδιο που της αναλογεί.. Για το στεγαστικό ανέφερε πως η δημοτική αρχή εμπόδισε τη χορήγηση δανείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην στεγαστική αποκατάσταση κάποιων  οικογενειών ρομά.  Το στεγαστικό πρόβλημα επιδείνωσε   και η  πρωτοβουλία του Δήμου να διώξει τους ρομα από τον Ξηριά που έγινε χωρίς σχεδιασμό με αποτέλεσμα να καταφύγουν σε συγγενείς τους στην Ανθήλη. Για την Καμηλοβρυση είπε πως δεν είναι κατάλληλος χώρος για μεταστέγαση, Αν υπήρχε πολιτική βούληση και δέσμευση  να γίνουν κάποια απαραίτητα έργα θα μπορούσαμε  να συνηγορούσαμε. Αυτές οι προϋποθέσεις όμως δεν υπάρχουν.

Ο κ. Κυριακάκης κάλεσε τη δημοτική αρχή να πάρει πρωτοβουλίες ουσιαστικού διαλόγου για να «προσεγγίσουμε» το πρόβλημα που δεν μπορούμε σαν δημοτική αρχή από μόνοι μας να το λύσουμε. Καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι των ρομά, η Διευθύντρια του σχολείου και άλλοι  φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το συμβούλιο να διαμορφώσει ολοκληρωμένη  άποψη. Την κύρια ευθύνη για την κατάσταση έχει η κεντρική εξουσία και η έλλειψη πολιτικών κοινωνικής ένταξης για τους ρομά,  Σήμερα που οι ευπαθείς ομάδες πλήττονται από το μνημόνιο και φορτώνονται τα βαρη της κρίσης η κατάσταση θα χειροτερεύσει .  Οι προτάσεις της Δημοτικής αρχής  κινούνται σε κατασταλτική λογική. Δεν διανοούμαστε να πάει η αστυνομία, το ΣΔΟΕ, η Πολεοδομία  επιλεκτικά σε κάποιους ρομά χωρίς να αντιμετωπισθεί συλλογικά το πρόβλημα. Δεν πρέπει  να  οδηγηθούμε σε «κατήφορο μιας αντιπαράθεσης» που θα δημιουργήσουν τρομακτικά προβλήματα και για τους κατοίκους και τους ρομά και όλο τον πληθυσμό της  πόλη. Αν δεν δούμε συνολικά και με υπευθυνότητα το πρόβλημα  αυτή η πρόταση θα αποτύχει. Δεν θα το λύσει ούτε προσωρινά. Γιατί οι άστεγοι ρομά  θα πάνε σε άλλη περιοχή του δήμου και θα έχουμε ξανά το ίδιο πρόβλημα.

Δείτε επίσης

Με «καυτά» θέματα η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Λαμίας (Τετάρτη 3/10/12)

Δείτε τη τοποθέτηση του Βασίλη Κυριακάκη για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/9/12

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.