Οδοντιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Οδηγίες για την επαναλειτουργία των οδοντιατρείων

Η λειτουργία των οδοντιατρείων του νομού Φθιώτιδος, όπως και σε όλη τη χώρα, επανέρχεται από σήμερα 4/5/2020 καλύπτοντας όλο το φάσμα των θεραπειών στηριγμένη σε κατάλληλες οδηγίες που εκδόθηκαν από την Ελληνική Οδοντιατρική  Ομοσπονδία και είναι εναρμονισμένες με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις απαιτήσεις που διέπουν την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας.

Στο παραπάνω πλαίσιο  ο  Οδοντιατρικός Σύλλογος  Φθιώτιδας  ενημερώνει τα εξής

  1. ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ
  2. Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ  ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΘΑ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ  ΣΥΝΟΔΟΥΣ  ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ  ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ  ΜΑΣΚΑΣ.
  3. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΕΙΝΑΙ  ΣΥΝΕΠΕΙΣ  ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΕΤΣΙ  ΩΣΤΕ  ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
  4. ΜΕ ΤΗΝ  ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ  ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Η ΤΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι οδηγίες για το άνοιγμα των οδοντιατρείων στη μετά τον κορονοϊό εποχή  που εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ΕΟΟ, κατά τη σταδιακή επαναλειτουργία τους, οι οδοντίατροι μπορούν να επανέλθουν στην πλήρη εκτέλεση των θεραπευτικών οδοντιατρικών πράξεων, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Οι οδηγίες  αναφέρουν ότι τα ραντεβού πρέπει να είναι τουλάχιστον ανά μία ώρα και η οδηγία αυτή θα πρέπει να τηρείται αυστηρά.

Μάλιστα ο ασθενής θα ερωτάται τηλεφωνικά πριν από το ραντεβού:

1) αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορονοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα

2) αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα και

3) αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.

Οι οδηγίες αναφέρουν πως αν απαντηθεί ναι σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται για μετά από δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Επίσης, η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα μίας χρήσης όταν εισέρχονται στο χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό.

Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή.

Τα ραντεβού στα οδοντιατρεία θα είναι αραιά και έπειτα από κάθε ασθενή θα γίνεται σχολαστική απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες του οδοντιατρείου.

Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιεί όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ποδονάρια) ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη και θα τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης για τη μη διασπορά του ιού προς όφελος των ασθενών.

Οι οδοντίατροι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «ζητάμε την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας και ζητάμε από την κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα στήριξης του οδοντιατρικού κλάδου, διότι η διακοπή παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες οδοντιάτρους λόγω οικονομικής δυσπραγίας, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.