Ν. Παρασκευόπουλος: «Πρώτα το Σύνταγμα»- Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ στο Δομοκό

Για άμεσα μέτρα που στόχο έχουν τη διασφάλιση μιας δημοκρατικής αντιμετώπισης των κρατουμένων με σεβασμό στα δικαιώματά τους, δεσμεύεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κατά την προσεχή εβδομάδα θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει επείγοντα θέματα του ποινικού και του σωφρονιστικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις θα αφορούν:

Την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’. Στο Δομοκό θα διατηρηθεί μια μικρή πτέρυγα ασφαλείας, ενώ και στα άλλα καταστήματα κράτησης θα δημιουργηθούν τμήματα υψίστης ασφαλείας για ορισμένες περιπτώσεις κράτησης καταδικασθέντων.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της φυλάκισης ανηλίκων από 15 έως 18 ετών, εκτός των περιπτώσεων που απειλούνται με ισόβια, ευνοϊκά μέτρα ταχύτερης απόλυσης κρατουμένων και ειδικά μέτρα για ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες. Τέλος, θα περιλαμβάνει ευνοϊκά μέτρα που θα διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης από ναρκωτικά αντί της κοινής φυλάκισης, καθώς και άλλες συναφείς διατάξεις.

Ακόμη, με διαδικασίες εξπρές θα απολύονται οι ασθενείς, υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία σήμερα στοιβάζονται στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και στα άλλα νοσοκομεία και ιατρεία των καταστημάτων κράτησης.

Επίσης, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ευνοϊκά μέτρα που θα διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες,  αντί της  φυλάκισης, ενώ θα προβλέπει και άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.

«Πρώτα το Σύνταγμα» διεμήνυσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος περιγράφοντας τις προτεραιότητες του Υπουργείου του, τόνισε ότι «το Σύνταγμα θα είναι στην κορυφή των κανόνων δικαίου» και ξεκαθάρισε ότι «η τακτική να προτάσσεται ένα μνημόνιο και να ακολουθεί ένας νόμος και το Σύνταγμα να παραμερίζεται, δεν έχει θέση στη δικαιοσύνη».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινωνοντας την καταργηση των φυλακών τύπου Γ έδωσε και το στίγμα έναντι του εγκλήματος δηλώνοντας «Η δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για σοβαρά εγκλήματα και επιεικής έως ανεκτική για μικροπαραβάτες» .

ΝΔ: Για διευκόλυνση τρομοκρατών και ποινικών καταδίκων κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Η πολιτεία οφείλει να προτάσσει την ασφάλεια για τον πολίτη, να ενισχύει και να διαφυλάσσει την αντεγκληματική πολιτική της.Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι οποίες λειτουργούν σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, αποβλέπουν στην ασφαλή διαβίωση των κρατουμένων, αλλά κυρίως στην αποτροπή αποδράσεων, που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες και για τη δημόσια τάξη» επισήμανε ο κ. Καραγκούνης. Και πρόσθεσε: «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου τις καταργεί και στην ουσία διευκολύνει τρομοκράτες και ποινικούς καταδίκους. Ο ελληνικός λαός θα τους κρίνει».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.