Νίκος Παππάς από Λαμία: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ διατάσσει την πολιτική συζήτηση με βάση τα πραγματικά προβλήματα (video)

 Με αμείωτο ενδιαφέρον από τους παρευρισκομένους πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η εκδήλωση -συζήτηση για την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που οργάνωσε η ΝΕ Φθιώτιδας και η Ο.Μ. Λαμίας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου με ομιλητές το Νίκο Παππά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τον  Βαγγέλη  Καραγρηγορίου, μέλος της οικονομικής Επιτροπής του κόμματος.

Ειδικότερα ο Νίκος Παππάς παρουσίασε τα άμεσα μέτρα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την  αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την παραγωγική  ανασυγκρότηση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση ενώ ο Βαγγέλης Καραγρηγορίου αναφέρθηκε στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για  τον  ΕΝΦΙΑ και την φορολογική πολιτική.

Στην εκδήλωση   απεύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Βασίλης Κυριακάκης. Παρόντες ο Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Απ. Καραναστάσης, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ  κ. Μολιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών κ. Κωστόπουλος και πολλοί φίλοι του κόμματος και πολίτες που κατέθεσαν ερωτήσεις στους εισηγητές και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε.

Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την φιλοσοφία και άσκηση της πολιτικής στην Ελλάδα

 Ο Νίκος Παππάς, παίρνοντας το λόγο εξέφρασε την  ικανοποίηση του   γιατί  συμμετέχει σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία , τόπο καταγωγής των γονιών του.   Στην αρχή της ομιλίας του ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική πολιτική σκηνή και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει η πολιτική δύναμη στην οποία προσβλέπουν  πολλοί άνθρωποι πέρα από τα όρια της Αριστεράς. Όπως τόνισε ο κ. Παππάς  αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους:

α) Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2011 ακόμα και όταν ήταν μικρή πολιτική δύναμη  που προείδε ότι οι ασκούμενες πολιτικές θα φέρουν  τη απαξίωση των  κομμάτων εξουσίας μίλησε για ευρύτερες συνεργασίες, ένα νέο συνασπισμό εξουσίας  μς κορμό την αριστερά για  τη διακυβέρνηση της χώρας

β) Κορυφαίο πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα του μνημονίου ήταν το κίνημα των αγανακτισμένων, που αποτέλεσε  την πρώτη βίαιη υπέρβαση των παραδοσιακών γραμμών της πολιτικής.  Το κίνημα αυτά τα μνημονιακά κόμματα το είδαν σαν εχθρό ενώ άλλες δυνάμεις της Αριστεράς κράτησαν αποστάσεις.  Ο  ΣΥΡΙΖΑ  αντίθετα  πορεύθηκε με βάση την αρχή της δημιουργικής όσμωσης με τα κινήματα.

Γ) Η διεθνής αναφορά: ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή τόνισε ότι η κρίση έχει Ευρωπαϊκές διαστάσεις και έφερε στο τραπέζι της  συζήτησης το πρόβλημα των θεσμών και του ρόλου της ΕΕ ,την ανάγκη αλλαγών στην άσκηση πολιτικής  σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέσεις που δικαιώθηκαν.

DSC_0412

Στην τωρινή φάση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του μετά τις  ευρωεκλογές. Άνοιξε τα μέτωπα στα οποία συμπυκνώνεται η  κοινωνική σύγκρουση μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών πόλων (πρωτοβουλίες για ΔΕΗ, αιγιαλούς κλπ). το αποτέλεσμα της οποίας  θα καθορίσει ποια θα είναι η μορφή της ελληνικής κοινωνίας του μέλλοντος. Αν δηλαδή θα αποδεχτούμε μια κοινωνία με το 30-50 %  του πληθυσμού στο απόλυτο περιθώριο ή θα αναστραφεί  αυτή η κατάσταση.

Σχετικά με τις επικοινωνιακές συναντήσεις του κ. Σαμαρά με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Παππάς επισήμανε: Πρέπει να διαλύσουμε το μύθο  ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί. Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαπραγματευτεί,  είναι οργανικό κομμάτι του σχεδίου της κ. Μέρκελ για την Ευρώπη που στήριξε το Σαμαρά για να έχει μια ακόμη ψήφο στα Συμβούλια κορυφής.  Ο κ. Σαμαράς είναι τόσο άρρηκτα δεμένος με το δικό της πολιτικό σχέδιο που δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί από αυτό. Αυτή η κυβέρνηση μαζί με πολύ συγκεκριμένους οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα εργάζεται για να σερβιριστεί και να περάσει αυτό το  συμπαγές σχέδιο.

Για την Προεδρική εκλογή

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή ο κ. Παππάς τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι έχει τους 180 βουλευτές  τελείωσαν βίαια μέσα   στο καλοκαίρι με τον ΕΝΦΙΑ που  αποτέλεσε ένα καίριο πλήγμα για την κυβέρνηση και έφερε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κυβερνητικής παράταξης. Οι επικοινωνιακές προσπάθειες  της συγκυβέρνησης Σαμαρά τελείωσαν με   τις επικοινωνιακές φούσκες  και τις επισκέψεις του κ. Σαμαρά  σε Παρίσι, Βερολίνο πάνω στις οποίες καλλιεργήθηκαν ψεύτικες προσδοκίες. Τα ψέματα τελείωσαν. Η  κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το σχέδιο του Προϋπολογισμού και τα μέτρα που προτείνει.   Μας κατηγορούν  ότι παίζουμε με τους θεσμούς, συνέχισε ο κ. Παππάς. Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο Πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να εκλέγεται με  ευρύτερες συναινέσεις. Εμείς λέμε ότι είναι αδύνατον να εκλεγεί  Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή γιατί αυτή η Βουλή έχει δώσει μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται από το δεύτερο και τέταρτο κόμμα, η απαξίωση της συνεχίζεται και δεν μπορεί να επιτύχει  τις απαραίτητες συναινέσεις.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ διατάσσει την πολιτική συζήτηση με βάση τα πραγματικά προβλήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το σχέδιο που κατέθεσε στη ΔΕΘ έθεσε με πολύ σαφή τρόπο τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία για το μέλλον και απάντησε με σαφείς  και κοστολογημένες προτάσεις για το τι θα κάνει  την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα κόκκινα δάνεια, πως θα στηρίξει την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας. Απαντώντας στα ερωτήματα που μπαίνουν συχνά εκ του πονηρού  «που θα βρείτε τα λεφτά»  ή   «τι θα κάνετε αν στην διαπραγμάτευση σας πουν όχι» ο κ. Παππάς υπογράμμισε:   Ο κ. Σαμαράς έχει υποσχεθεί ότι  έως το 2017 θα έχει  17,5 δις πρωτογενές πλεόνασμα και 26,5 δις  μέχρι το  2020 . Εσείς που θα βρείτε τα λεφτά κ. Σαμαρά που κατευθύνονται για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών και επιτίθεστε σε όποιον λέει  ότι θα βρεθούν 2 δις για εξυπηρέτηση βασικών λαϊκών αναγκών και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης;  Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης  διαχωρίζει με σαφήνεια τα μέτρα που θα πάρουμε κατονομάζοντας τις πηγές χρηματοδότησης και ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές που πρέπει να επέλθουν  ώστε να υπερβεί συνολικά η Ευρώπη την κρίση.  Επιπλέον, τέτοιες αντιλήψεις  θεωρούν την οικονομία μας και  το διεθνές πλαίσιο στατικά και  αναπαράγουν μια εικόνα της κρίσης σαν αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας Γερμανίας. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευθεί προσωπικά με τη κ. Μέρκελ αλλά  στη Σύνοδο Κορυφής  η ελληνική κυβέρνηση  θα βάλει τα ζητήματα και εκεί έχει τη δυνατότητα να χτίσει συμμαχίες, να πυροδοτήσει συζητήσεις και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση.

Τελειώνοντας ο κ. Παππάς τόνισε: Τέσσερα χρόνια από τη μεριά της κυβέρνησης έμπαιναν   ανούσια , ψευδεπίγραφα  διλήμματα στην ελληνική κοινωνία . Η μεγάλη υπηρεσία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι ότι διατάσσει την πολιτική συζήτηση με βάση τα πραγματικά προβλήματα. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης  έρχεται να βάλει αμείλικτα διλήμματα  για τα οποία θα κληθεί πολύ σύντομα να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός και διλήμματα πάνω στα οποία εμείς προσπαθούμε και θα αγωνιστούμε για να υπάρχουν ευρύτερες συσπειρώσεις δυνάμεων. Επιδιώκουμε να διευρύνουμε τα όρια της πολιτικής επιρροής της Αριστεράς, να χτίσουμε τις συμμαχίες της, να την καταστήσουμε μια δύναμη κεντρικό κορμό μιας νέας πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η χώρα και θα πρέπει να κυβερνήσει πολλά χρόνια για να επουλώσει τις πληγές του μνημονίου. Το μνημόνιο είναι καθεστώς και απέναντι σε αυτί πρέπει να συσπειρώσουμε όσο το δυνατό περισσότερους. Το βασικό δίλημμα είναι: Η το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς. Είναι ένα δίλημμα αμείλικτο ένα δίλημμα ιστορικό , ένα δίλημμα που υπερβαίνει τον ιστορικό κύκλο.

  Ο ΕΝΦΙΑ ούτε αλλάζει, ούτε βελτιώνεται παρά μόνο καταργείται

<

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Καραγρηγορίου αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ   υπογράμμισε:  Η  κυβέρνηση μπροστά στην ανάγκη να καλύψει τα πρωτογενή πλεονάσματα  επέβαλε έναν βαθιά άδικο φόρο  πάνω στα κοινωνικά συντρίμμια στη λογική ότι στην Ελλάδα υπάρχει η παράδοση να αποταμιεύει ο κόσμος στην κατοικία, για » να έχει ένα κεραμίδι στο κεφάλι του».  Η Ελλάδα το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης φτάνει το 80% και εκεί στόχευε ο συγκεκριμένος φόρος ο οποίος τελικά λειτούργησε σαν η θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και σηματοδότησε την αρχή του τέλος για τη συγκυβέρνηση. Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες για  αλλαγές μετά την κοινωνική αναστάτωση που προκάλεσε η ουσία του άδικου χαρακτήρα του φόρου παραμένει ανέπαφη .  Κατ΄ αρχάς  ο υπέρογκος στόχος είσπραξης  3,2 δις  μέσω ΕΝΦΙΑ παγίωσε την υπερφορολόγιση της ακίνητης περιουσίας σε μια εποχή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά και η φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας των πολιτών έχει εξαντληθεί. Δεν μπορεί να υπάρχει δίκαιος φόρος που έχει στόχο αυτό το ποσό. Δεύτερον,  οι αντικειμενικές αξίες πάνω στις οποίες  υπολογίστηκε είναι πλασματικές και υψηλότερες  κατά 30-35% από τις αντικειμενικές. Τέλος, δεν επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας πηγαίνει ανά ακίνητο χτυπώντας τη μικρή ιδιοκτησία,   βάζει στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία  και δεν  θεσπίζει αφορολόγητο όριο.

 Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ  στο Εθνικό σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι σαφής:  

–          Ο ΕΝΦΙΑ ούτε αλλάζει, ούτε βελτιώνεται παρά μόνο καταργείται

–          Ο ΣΥΡΙΖΑ  θα προβεί στην άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών μέχρι να μεταβούμε σε ένα αντικειμενικό σύστημα  υπολογισμού.

–   Θα θεσπίσουμε ένα κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με  προοδευτική κλιμάκωση, με αφορολόγητο όριο, απαλλαγή της πρώτης κατοικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πολυτελών κατοικιών

Η δική μας πρόταση επισήμανε ο κ. Καραγρηγορίου έχει μικρότερο εισπρακτικό στόχο και κοστολογείται 2 δις λιγότερα και θα συνδέεται με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Τέλος,  αναφερόμενος στο κίνημα που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία  ενάντια στα κοινωνικά άδικο και αντισυνταγματικό χαρακτήρα του ΕΝΦΙΑ με προσφυγές και δράσεις  ο κ. Καραγρηγορίου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών  που οργανώνονται και προβάλουν αντιστάσεις καταθέτοντας τη δική του πρόταση για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.