Μ. Αντωνίου – Σιούτα : «Το μέλλον είναι εδώ! Η ανατροπή έχει έρθει για το Δήμο της Λαμίας»

Τη πρώτη της προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη της Λαμίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του ΤΕΕ Ανατολικής  Στερεάς  η υποψήφια Δήμαρχος  Λαμίας   Μαρία Αντωνίου – Σιούτα του συνδυασμού «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ» που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην διάρκεια της συγκέντρωσης παρουσιάσθηκαν οι  κατευθυντήριες  γραμμές του προγράμματος  του συνδυασμού,  καθώς η κατεύθυνση και ο σκοπός του συνδυασμού εν όψει των αυτοδιοικητικών  εκλογών του Μαΐου.   Στην ομιλία της η κ. Αντωνίου – Σιούτα τόνισε  » επί 16 χρόνια η δημοτική αρχή ακολούθησε μια πολιτική που οδήγησε στην απαξίωση του Δήμου και χρησιμοποιήθηκε σαν πιλότος προκειμένου να περάσουν οι μνημονιακές επιταγές -πολιτικές».

«Εμείς θα αγωνιστούμε   για έναν Δήμο  που θα  είναι  αντίθετος στην μείωση προσωπικού. Στην ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων .Δεν θα  εκχωρήσουμε  Δημόσιες  υπηρεσίες  (όπως καθαριότητα , συντήρηση πρασίνου κλπ). Για ένα  Δήμο που  οι πολίτες  θα είναι ενεργοί και με μπροστάρη το Δήμο θα αγωνιστούμε για όλα αυτά» . Η αλλαγή όμως, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά  «δεν μπορεί  να έλθει  από τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά ούτε και από  ανθρώπους  που υπηρέτησαν  πολιτικές του Μνημονίου είτε από τη θέση του Βουλευτή είτε μέσα από την αυτοδιοίκηση  και τώρα δηλώνουν «ανεξάρτητοι». «Το μέλλον είναι εδώ! Η ανατροπή έχει έρθει για το Δήμο της Λαμίας» .

Στην συγκέντρωση το παρόν έδωσαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης και ο πρώην Δήμαρχος Καισαριανής και υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ   Σπύρος Τζόκας οι οποίοι και τόνισαν το πολιτικό χαρακτήρα τόσο των αυτοδιοικητικών όσο και των ευρωεκλογών.

Δείτε τις Δηλώσεις

Δείτε την ομιλία της υποψήφιας Δημάρχου Λαμίας Μ. Αντωνίου – Σιούτα

DSC_0354 DSC_0356 DSC_0363 DSC_0352DSC_0347

 Διαβάστε τις αρχές του προγράμματος :

Η Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία είναι κίνηση αυτόνομη από κόμματα και επιχειρηματικά συμφέροντα. Είμαστε μια ριζοσπαστική αριστερή αυτοδιοικητική κίνηση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με πεδίο δράσης αντικαλλικρατικό, αντιμνημονιακό, αλλά και με ευρύτερες δράσεις στην τοπική κοινωνία . Η τοπική κοινωνία μας έχει αναγνωρίσει από τους αγώνες μας, για τα διόδια, τα χαράτσια, τις θέσεις που αναπτύξαμε για περιβαντολλογικά προβλήματα, όπως  η εκμετάλλευση της Οίτης, η ρύπανση του Μαλιακού, η απομάκρυνση των λατομείων  αλλά και με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις στις βασικές λειτουργίες του δήμου, όπως  η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, η αποκομιδή των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, η συγχώνευση των σχολικών μονάδων, κ.α.

   Η τοπική αυτοδιοίκηση, υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων. Μετατράπηκε σε ιμάντα μεταφοράς αντιλαϊκών πολιτικών από το κέντρο στην περιφέρεια. Η σημερινή κατάσταση στους δήμους με τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, την μείωση των θεσμοθετημένων πόρων, τις καταργήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας οδηγούν στην πλήρη απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολύ σύντομα οι ΟΤΑ θα έχουν πλήρη αδυναμία  λειτουργίας και, όπως επιχειρείται τώρα και με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, θα μεταβληθούν σε φορείς ενοικίασης κοινωφελών δράσεων σε ιδιώτες, σε απλά εξαρτήματα της κυβέρνησης.

   Μοχλός υλοποίησης αυτής της πολιτικής είναι ο «Καλλικράτης», ένα γραφειοκρατικό – συγκεντρωτικό μόρφωμα, που οδηγεί σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, υποβαθμίζοντας τη λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση. Ο συνδυασμός της φτώχειας, της ανεργίας και της απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργεί ένα δήμο ξένο στους δημότες του. Στο Δήμο Λαμίας η ομάδα της δημοτικής πλειοψηφίας και ο Δήμαρχος λειτούργησαν και λειτουργούν στο πλαίσιο της απρόσκοπτης εφαρμογής των μνημονιακών  πολιτικών και του «Καλλικράτη», απέχοντας από αγώνες και διεκδικήσεις υλοποιώντας μια μίζερη μικροπολιτική διαχείριση χωρίς όραμα.

   Προχωράμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου βαθμού του Μαίου με άξονα  τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας ενώ παράλληλα βάζουμε τα θεμέλια για την διαμόρφωση ενός σχήματος ενότητας από τα κάτω, σε μια ανοιχτή συμμαχία παρατάξεων, φορέων, κινημάτων, συλλογικοτήτων, με στόχο την ανατροπή στα δημοτικά πράγματα του δήμου Λαμίας.

Πιο συγκεκριμένα  επιδιώκουμε:

·         Την αλλαγή του θεσμικού, οικονομικού, αλλά και χωροταξικού πλαισίου του Καλλικράτη. 

·         Την μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης από εντολοδόχο των κυβερνητικών επιλογών σε ζωντανό πολιτικό κύτταρο της κοινωνίας.

·         Οι πολίτες να αποτελέσουν το κέντρο λήψεων των αποφάσεων, με διαφάνεια, αξιοκρατία και δικαιοσύνη.       

·          Την αναδιοργάνωση των δομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

·   Την μηδενική ανοχή στα μνημονιακά σχέδια ξεπουλήματος δημόσιας ή δημοτικής περιουσίας            

·         Την προστασία του περιβάλλοντος. 

·         Να καταστήσουμε τα κινήματα και τις συλλογικότητες βασικό λειτουργικό παράγοντα της   κοινωνίας που οραματιζόμαστε

   Επιδιώκουμε ευρύτατη συστράτευση στη βάση όχι μόνο των κοινών πολιτικών – αυτοδιοικητικών επιδιώξεων και στόχων, αλλά και στη βάση ενός συμβολαίου πολιτικής & ηθικής εντιμότητας.

   Η διεύρυνση αυτή  βέβαια δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα κόμματα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα. Θέλουμε πρόσωπα που δεν θα απολογούμαστε για το ποιόν τους, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ρήξης, ανατροπής και όχι μήνυμα συμβιβασμού, παλαιοκομματισμού και ξεπερασμένων λογικών. Να διαμορφώσουμε τους όρους για ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας, διαφάνειας και αντίστασης στο δήμο μας, που θα σαρώσει το παλιό φθαρμένο και διεφθαρμένο σκηνικό, θ’ αντιτάξει στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς, στους παραγοντισμούς, την δική μας λογική, την δική μας ηθική, την δική μας αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτές οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία ανάδειξης μιας νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών που θα προωθήσουν τις θέσεις μας. Στόχος μας ακόμα είναι η δημιουργία κοινών μετώπων πρώτα και κύρια με τους εργαζόμενους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα με όλους τους εργαζόμενους.

   Η Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία δεσμεύεται στους πολίτες του δήμου μας ότι:

1.      Θα παλέψουμε για έναν δήμο που θα είναι αντίθετος στην μείωση προσωπικού και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών τους  δικαιωμάτων έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε νέα στρατιά ανέργων.

2.      Δεν θα εκχωρήσουμε δημοτικές υπηρεσίες (πχ καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου) σε ιδιώτες, αντίθετα μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτές θα τις αναβαθμίσουμε. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τον δημόσιο και μη ανταποδοτικό χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΝΟ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

   Εξειδικεύουμε τις προτάσεις του οικονομικού μας πλάνου στους τομείς:

          Ενέργειας

          Διαχείρισης Απορριμμάτων

          Τοπική Οικονομία

Β. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

Δίκαια δημοτικά τέλη με στόχο την κοινωνική αναδιανομή

   Τα τέλη αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες. Αν και ανταποδοτικά στη φύση τους, τα τέλη δεν αντιστοιχούν ευθέως με τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος, ενώ υπολογίζονται και επιβάλλονται με ενιαίο τρόπο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις υπαρκτές κοινωνικές ανισότητες. Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου συστήματος τελών που θα ξεκινάει από μηδενική βάση για τα χαμηλά εισοδήματα και τους ανέργους  και κλιμακούμενα θα αντλεί πόρους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, επιβαρύνοντας κατεξοχήν όσους αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πόλη (πολυκαταστήματα, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις).  Μόνο μέσα από ένα δίκαιο και αναδιανεμητικό σύστημα δημοτικών τελών, ο δήμος μπορεί να απαλύνει τα οικονομικά προβλήματα του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναγκαίες παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις γειτονιές.

Προγραμματισμός και διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης.

   Η δημοτική αρχή έχει επιδοθεί σε μια βιομηχανία σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, που έχουν μετατραπεί σε έμμεσο τρόπο επιχορήγησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια βιομηχανία κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος που κατευθύνεται σε εκτέλεση προγραμμάτων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (προμήθειες με αναθέσεις  χωρίς διαγωνισμούς, πανάκριβες μελέτες και υπηρεσίες, υπέρογκες αμοιβές) και κυρίως στην πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ με αδιαφάνεια μέσω διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Καμία ενημέρωση δεν είχε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη

της υλοποίησης αυτών των προγραμματικών συμβάσεων, τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού και κυρίως για τα αποτελέσματά τους.

   Είναι άμεση ανάγκη ο δήμος να αναπροσανατολίσει  τη διαχείριση των οικονομικών του:

περικόπτοντας τις δαπάνες που βαρύνουν τον δήμο χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα

βάζοντας τέρμα στις εξωτερικές εργολαβίες, στη βιομηχανία των προγραμματικών

   συμβάσεων, στις απευθείας αναθέσεις. Σημαντικό κέρδος θα προκύψει για τον Δήμο, αλλά και για άνεργους ή σκληρά δοκιμαζόμενους στην οικονομική κρίση δημότες μας, από την απευθείας συνεργασία με εργατικά σωματεία (τεχνικά) ή με επαγγελματικές επιστημονικές ενώσεις    (μηχανικοί, δικηγόροι)

αναδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες του Δήμου και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό

ενεργοποιώντας  μηχανισμούς είσπραξης οφειλών, κυρίως από όλους όσους αποκομίζουν

   τεράστια κέρδη από τη πόλη και οφείλουν μεγάλα ποσά

ελέγχοντας την αποδοτικότητα των δαπανών του Δήμου προς τις επιχειρήσεις του.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι περισσότερο από επιτακτικό ο Δήμος να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής για όλους τους δημότες  που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης με πολιτικές που θα μειώνει το κόστος ζωής με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ειδικότερη μέριμνα χρειάζεται για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που βιώνουν  μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Ενάντια στα φαινόμενα της νέας φτώχειας, ενάντια στη βία της ανεργίας και της πείνας, τη  βαρβαρότητα της ύπαρξης αστέγων, την περιθωριοποίηση  μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, δεσμευόμαστε στους δημότες μας, ότι  κεντρικός μας στόχος  είναι κανένας  κάτοικος χωρίς σπίτι, ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό, τροφή, περίθαλψη.

Είναι θετικό ότι δημοτική αρχή υιοθέτησε τις δικές μας προγραμματικές θέσεις για την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου.  Πολύ γρήγορα όμως παρουσιάσθηκαν φαινόμενα, εμπορικής εκμετάλλευσης των κοινωνικών αγαθών, κακοδιαχείρισης των πόρων των δομών και εκλογικής εκμετάλλευσης τους,  δείγμα  της νοοτροπίας της σημερινής δημοτικής αρχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

          Δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων

          Δημιουργία παιδικών χαρών

          Επέκταση και αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού

          Κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών της περιοχής

          Ίδρυση οργανισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων

          Αναλυτικό πρόγραμμα για τον Σπερχειό και την Οίτη

   Χαιρόμαστε για την απόφαση του κυρίου Κοτρωνιά έστω και όψιμα να διατυμπανίσει ως προτεραιότητα και αναγκαία επιταγή αυτό που χρόνια τώρα αποτελεί θεμελιακή αξία στον τρόπο λειτουργίας της Παρέμβασης, δηλαδή τις αμεσοδημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες του συνόλου των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Φυσικά, ούτε οι ιδεολογίες ούτε οι πρακτικές μεταλλάσσονται ριζικά εν μία νυκτί και ο νυν δήμαρχος μετράει ήδη 16 χρόνια θητείας κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να υλοποιήσει το όραμα της συλλογικότητας. Επειδή, ωστόσο, άνθρωποι είμαστε και δικαιούμαστε να αλλάζουμε απόψεις, τον καλούμε να αποδείξει έμπρακτα αυτή την ‘αλλαγή νοοτροπίας’ ψηφίζοντας την Παρέμβαση.

   Kαι επειδή θεωρεί ότι είναι προπονητής μιας επιτυχημένης ομάδας, οφείλω να τοποθετηθώ: Εγώ δεν έχω ομάδα. Ούτε είμαι προπονητής κανενός. Στην παρέμβαση είμαστε όλοι ισότιμα μέλη και παίκτες μιας ομάδας της οποίας προπονητής είναι οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι στη συμμετοχική δημοκρατία και προπονητής και πρόεδρος της ομάδας είναι ο λαός. Στους πολίτες ανήκει η ομάδα, ο οι πολίτες είναι ο προπονητής, οι πολίτες επιλέγουν τους παίκτες και οι παίκτες κινούνται κατά τις επιταγές τους.

   Λέμε όχι στα μνημόνια, όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών δομών, όχι στην καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μας. Λέμε όχι σε όσους θέτουν το δίλημμα μνημόνια ή καταστροφή γιατί τα μνημόνια είναι η καταστροφή.

   Αλλά, κυρίως, λέμε ναι. Λέμε ναι στις συλλογικές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Λέμε ναι στη δύναμη των πολιτών. Λέμε ναι στο όραμα και τη συνεργασία, στους νέους ανθρώπους, σε όλους τους πολίτες που πιστεύουν και θέλουν την αλλαγή.  Λέμε ναι στις κοινωνικές δομές του Δήμου, ναι στον ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της δημοτικής αρχής, ναι σε όποιον πολίτη επιθυμεί να συμμετέχει. Λέμε ναι σε λύσεις ρεαλιστικές, λύσεις που σέβονται τον πολίτη, τα εργασιακά κεκτημένα και το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας. Λέμε ναι σε μια δημοτική αρχή που θα υπερασπίσει τον πολίτη και δεν θα είναι εντολοδόχος των κεντρικών πολιτικών. Λέμε ναι στην αλλαγή που τόσο αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν μπορεί να έρθει.

   16 χρόνια στείρας δημοτικής πολιτικής είναι αρκετά. Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει ούτε από τον νυν δήμαρχο ούτε από ανθρώπους που υπηρέτησαν τις μνημονιακές πολιτικές από τον βουλευτικό ή δημαρχιακό θώκο. Δεν μπορεί να έρθει από ανθρώπους που πρώτα εφάρμοσαν τις μνημονιακές επιταγές και τώρα δηλώνουν ανεξάρτητοι. Δεν μπορεί να έρθει από όσους τώρα μάχονται μόνο για την πολιτική τους επιβίωση.

   Η αλήθεια είναι μία και είναι ότι ο Δήμος βιώνει την ίδια καταστροφή που υφίσταται και η υπόλοιπη χώρα. Είναι ατύχημα αυτό; Είναι μια ατυχής πολιτική συγκυρία το ότι οι υπηρεσίες του Δήμου υποβαθμίζονται και οι κοινωνικές δομές καταρρέουν; Όχι. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιά αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής φιλοσοφίας που μεταφέρει αυτούσιες τις αποφάσεις της πολιτικής εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και την οποία πολιτική με συνέπεια υλοποιεί 16 χρόνια τώρα η σημερινή δημοτική αρχή.

   Όμως η αδράνεια ανήκει εκεί που ανήκουν και οι εκφραστές αυτής της πολιτικής –στην καταδίκη της ιστορίας.

   Ο Δήμος μας δεν χρειάζεται άλλα χαμένα χρόνια.

   Το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι πολιτικό. Και δεν είναι μήνυμα υποταγής. Είναι μήνυμα αρχής, ελπίδας και αναγέννησης για νέους νικηφόρους αγώνες. Η ανατροπή είναι εδώ, είναι τώρα και φέρει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Το μέλλον ήρθε. Εδώ στην Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία είμαστε όλοι μια ομάδα. Δεν έχουμε δεσμεύσεις ούτε και μαύρες σελίδες πολιτικής ιστορίας. Έχουμε φρεσκάδα, όραμα, προτάσεις, αξιόλογους ανθρώπους και όρεξη για δουλειά.

   Στους συνδημότες και συνδημότισσές μας έχουμε μία μόνο υπόσχεση να δώσουμε: Θα δώσουμε έναν αγώνα έντιμο και ανοιχτό. Στον αγώνα αυτό υπάρχει θέση και ρόλος για κάθε δημότη που επιθυμεί να συμμετέχει. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην αυτοδιοικητική πρόκληση και καλούμε όλους τους πολίτες να συστρατευθούν στο πλευρό μας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.