Μηνύματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2014. 41 χρόνια μετά!

41 χρόνια συμπληρώνονται από τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, που σηματοδότησε την απαρχή του τέλους της στρατιωτικής δικτατορίας  στη χώρα μας.  Κόμματα, φορείς και οργανώσεις της Φθιώτιδας με αφορμή την επέτειο τόνισαν με ανακοινώσεις τους το  μήνυμα της εξέγερσης 41 χρόνια μετά.

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε καταλύτης ιστορικών εξελίξεων και αποτελεί διαχρονική έκφραση κοινωνικών διεκδικήσεων. Σηματοδοτεί δε τη διαρκή αναζήτηση, την ανάδειξη, τη διεκδίκηση έμπρακτων απαντήσεων στα κοινωνικά αιτήματα για το παρόν και το μέλλον. Γι’ αυτό οφείλουμε να την αναδεικνύουμε, πέρα από μια τυπική επετειακή ημέρα, ως κορυφαίο σημείο αναφοράς, μνήμης και διδαχής. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν -πέρα από οτιδήποτε άλλο- επανάσταση συνείδησης και ως τέτοια πρέπει να μείνει στη μνήμη μας για να σηματοδοτεί τη δύσκολη πορεία μας σε ένα σύνθετο και αβέβαιο μέλλον.

Τιμούμε την ημέρα αυτή τους νέους της πατρίδας μας για την προσήλωσή τους στα δημοκρατικά ιδεώδη, τις πανανθρώπινες αξίες και την ουσιαστική συμμετοχή τους στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Σήμερα που η ελληνική κοινωνία ζει τις χειρότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, με αξίες και ιδανικά σε καθολική κρίση, με το μηδενισμό να αποτελεί την κυρίαρχη ιδεολογία και τα ανακλαστικά της πλειοψηφίας των πολιτών ισοπεδωμένα από τις σύγχρονες ερπύστριες του μνημονιακών επιλογών, σήμερα που το μεγαλύτερο τμήμα της ζει στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, χωρίς ελπίδα και προοπτική, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ την αμφισβήτηση, την ορμή, την τόλμη και τα οράματα της νεολαίας μας.

Σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η σήψη και το τέλμα, σε ένα τοπίο που σφύζει από το γκρίζο της απαισιοδοξίας και της μιζέριας οι νέοι άνθρωποι είναι εκείνοι που μπορούν να επιβάλλουν διεξόδους αισιοδοξίας και να ανοίξουν δρόμους ελπίδας για το αύριο. Είναι εκείνοι που μπορούν να αναβαθμίσουν το δημόσιο βίο διεκδικώντας την ισοπολιτεία, τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία για όλους και για όλα, για μια σύγχρονη πολιτεία που παράγει, που προοδεύει και που μοιράζει με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη τον πλούτο που δημιουργεί.

Στον αγώνα γι’ αυτή την κοινωνία, που όλοι πρέπει να οραματιζόμαστε, πρωτοπόροι θα είναι πάντα οι νέες και οι νέοι. Γιατί μόνο οι νέες και νέοι, άφθαρτοι και ανέπαφοι με όσα μας κρατούν αγκιστρωμένους στο χθες, μπορούν να κάνουν επίκαιρα και σήμερα τα μηνύματα που Πολυτεχνείου.

ΣΥΡΙΖΑ

41 χρόνια μετά, το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Την ίδια στιγμή που η μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει κάθε έννοια συλλογικού δικαιώματος, που καταδικάζει τη νεολαία και τους εργαζομένους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των μνημονίων και της λιτότητας.

•  Απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου

•  Απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν η λήθη να νικήσει τη μνήμη

•   Απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία,

ο λαός μας απαντά με την ενότητα, τη συλλογική δράση και την αντίσταση.

Σήμερα στα χρόνια των μνημονίων, της φτώχειας, της ανεργίας του αυταρχισμού και της καταστολής ο δρόμος είναι ένας: Αντίσταση και Ανατροπή.

Το μήνυμα είναι ένα: Ο κόσμος αλλάζει με αγώνες.

Να συμμετάσχουμε μαζικά τη Δευτέρα 17/11 στη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία στις 7μμ.

ΤΕΕ Αν. Στερεάς

Με τον εορτασμό της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ξανάρχονται στη μνήμη μας τα ιδανικά, που οδήγησαν τους φοιτητές σε αντίσταση – ορόσημο της νεότερης ιστορίας μας κατά του καθεστώτος τυραννίας και βίας. Η πάνδημη αναγνώριση του αγώνα της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι μια μεγάλη δικαίωση, για όσους συμμετείχαν σε εκείνη τη λαϊκή εξέγερση. Οι νέοι της εποχής του 1973 πρωτοστάτησαν αψηφώντας μέχρι και το θάνατο, για ελευθερία στην έκφραση, ισονομία και ισοπολιτεία, που επί επτά χρόνια ο Ελληνικός Λαός στερήθηκε από το καθεστώς μιας στυγνής δικτατορίας. Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, όμως η μεγαλύτερη δικαίωση και τιμή είναι να ενστερνισθούμε αυτά τα ιδανικά και να αγωνισθούμε για την πραγμάτωσή τους.

ΚΚΕ

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, όλο το λαό να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης και να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις γιορτασμού και στην πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι νέες και οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το λαϊκό ξεσηκωμό το Νοέμβρη του ’73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Να μάθουν για το ρόλο που έπαιξε η στρατιωτική δικτατορία για την προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ρίχνει λάσπη και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας. Να αποκρούσουν και όσους διαστρεβλώνουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του ’73, τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη, καθ’ όλη την 7ετία, για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας, για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία ενάντια στον αντικομμουνισμό που ήταν η επίσημη ιδεολογία της στρατιωτικής δικτατορίας, του κράτους και των αστικών κομμάτων που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου.

Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου το 1973 και τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία. Να δυναμώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματα, το δίκιο και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, του λαού, της χώρας από τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο δρόμος για να επιβάλουμε σήμερα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας που πληρώνει τα βάρη της κρίσης, να εμποδίσουμε νέα μέτρα που προωθεί το κεφάλαιο και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, στο όνομα της γεωστρατηγικής «αναβάθμισης» της χώρας, στην πραγματικότητα για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή συγκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των «συμμάχων» της χώρας, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε βάρος του λαού. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εμπλοκής του λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες. Γι’ αυτό έχουν μεγάλες ευθύνες τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», που όχι μόνο δεν αμφισβητούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά καλλιεργούν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή και το ΝΑΤΟ να αυτοδιαλυθεί.

Η μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική δημοκρατία δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διαρκούς υπονόμευσης των κατεκτημένων λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες ούτε να εξασφαλίσει ειρήνη για τους λαούς. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν με τη δική τους συμμαχία να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο δρόμο της οργάνωσης και της πάλης για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική – λαϊκή εξουσία».

ΑΝΕΛ

Πολλές φορές τα ωραία και μεγάλα λόγια μας πρόδωσαν. Πολλές φορές τα ωραία και μεγάλα   λόγια μεταβλήθηκαν  σε  τοξικές  υποσχεσιολογίες επικίνδυνων δημαγωγών .  Πολλοί είναι αυτοί  που πιστεύουν, ορμώμενοι από το παρόν , τώρα που η αποκριά πέρασε και οι μάσκες έπεσαν,   ότι το σημερινό πολιτικό προσωπικό, που αναδείχθηκε μέσα από τον αγώνα του          Πολυτεχνείου,  ξεπούλησε και την εξέγερση και την πατρίδα. Βλέπετε, στο χρήμα και στην εξουσία, δύσκολα αντιστέκεται κανείς και τότε, και σήμερα, και πάντα.

Όμως, το μήνυμα του Πολυτεχνείου,  δεν το πρόδωσαν μόνο οι εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας, τα χρόνια που ακολούθησαν. Το πρόδωσε κι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, που μετέτρεψε το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» σε «Εύκολο χρήμα-Αμορφωσιά-Ασυδοσία». Μια κοινωνία που σε μεγάλο ποσοστό παραμένει αλυσοδεμένη σε δύο μεγάλα κόμματα.

Οι μόνοι που δεν φταίξανε σίγουρα για τη σημερινή κατάντια μας,  είναι εκείνοι οι ιδεολόγοι νέοι,  που γαντζωμένοι στα κάγκελα τρεις μέρες και τρεις νύχτες, πρόταξαν τα στήθη τους στα τανκ με μόνο όπλο την πίστη τους στη δημοκρατία , την ελευθερία, την παιδεία. 

Πολλοί λοιπόν ήταν αυτοί, που όλα αυτά τα χρόνια, καπηλεύτηκαν το θάρρος και τη θυσία αυτών των παιδιών, κόμματα , παρατάξεις,  κτίζοντας ιδεολογικές και οικονομικές φυλακές. Οι αξίες και τα ιδανικά εκείνων των νέων πολτοποιήθηκαν  από ένα νεοφιλελεύθερο,  σοσιαλιστικό, ιδιότυπο φασισμό που κλείνει σχολεία και χτυπάει με χημικά τους φοιτητές, αντιμετωπίζοντάς τους ως τρομοκράτες, επικίνδυνους για τη δημοκρατία τους. Ένα σύστημα, που προσπαθεί να καλύψει τα κενά των εκπαιδευτικών με εθελοντές.  Μια ιδιότυπη δημοκρατία, που προωθεί μια ιδιότυπη μεταμοντέρνα σκλαβιά, όπου οι σημερινοί δούλοι του συστήματος δεν θα αμείβονται  με ένα πιάτο φαί αλλά με μόρια.

Απέναντι σε αυτήν την ύπουλη  χειραγώγηση της  κοινωνίας,     που έχει βάλει το Λαό στην γωνία  και τον συνθλίβει με  την ανεργία, την φτώχεια, την έλλειψη υγείας και  παιδείας, την ανασφάλεια και  το φόβο για το αύριο, η Συντονιστική ΑΝΕΛ Ν. Φθιώτιδας  καλεί σε  μια νέα συστράτευση  εκείνους τους  Έλληνες, που αρνούνται να παραμένουν παθητικοί θεατές στην στέρηση των δημοκρατικών τους ελευθεριών. Ο εχθρός  είναι εντός των τειχών, και πλέον δεν υπάρχουν  τα  κάγκελα  του Πολυτεχνείου να ανακόψουν την  πορεία του τανκ.

 Μπροστά μας, υπάρχει ο δημοφιλής, πολύβουος δρόμος της υποταγής, του συμβιβασμού, της αποστασίας και της αδιαφορίας. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος,  αυτός της αντίστασης.  Κι αυτό το δρόμο οφείλουμε ν΄ακολουθήσουμε  όλοι, αποπληρώνοντας το χρέος σε εκείνα τα αγνά παιδιά, που υπερνικώντας κομματικές και παραταξιακές ιδεοληψίες, κλείστηκαν  στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ κάποιο  Νοέμβρη του 73.  

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 άνοιξε το δρόμο για μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και οδήγησε στην πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών. Υπήρξε η κορύφωση μιας σειράς πράξεων ανυπακοής, παρά το ότι η χούντα για έξι χρόνια με την καταστολή, τις εξορίες και τα βασανιστήρια αριστερών αγωνιστών είχε προσπαθήσει να βάλει όλη την κοινωνία «στο γύψο» (επειδή σύμφωνα με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο «νοσούσε»).

Το Πολυτεχνείο δεν αφορούσε μόνο τους φοιτητές. Έδωσε το έναυσμα στην εργατική τάξη που ανταποκρίθηκε άμεσα και στήριξε την κατάληψη με τα πιο μαχητικά κομμάτια που οργάνωσαν τις δικές τους συνελεύσεις μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Μέσα στις μαζικές διαδικασίες δόθηκαν πολιτικές μάχες, τόσο για το πλαίσιο, όσο και για τις μορφές και την προοπτική του αγώνα. Η επαναστατική αριστερά, παρ’ ότι νεαρή σε ηλικία και ανέτοιμη, χωρίς κεντρική συγκρότηση, αλλά με την έμπνευση των ιδεών του Μάη του ‘68 πρωτοστάτησε ώστε η εξέγερση του Πολυτεχνείου να μην μείνει αποκλειστικά στα φοιτητικά ζητήματα, να συγκρουστεί συνολικά με τη χούντα, εν τέλει να μην ζητήσει απλά εκδημοκρατισμό και ομαλοποίηση, αλλά να κλιμακώσει ενάντια στο καθεστώς, την αστική τάξη, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Μπορεί τα τανκς να κατέστειλαν βάρβαρα την εξέγερση ισοπεδώνοντας την πύλη, σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές και βασανίζοντας αγωνιστές στα μπουντρούμια της ΕΣΑ, όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου άλλαξε την πορεία των πολιτικών εξελίξεων. Οκτώ μήνες μετά ήρθε η πτώση της χούντας και η μεταπολίτευση, όμως τα πιο ριζοσπαστικά αιτήματα για ανατροπή και λαϊκή εξουσία έμειναν ανεκπλήρωτα.

Σήμερα το Πολυτεχνείο είναι επίκαιρο όσο σχεδόν ποτέ άλλοτε. Η χώρα μας βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονίων, της λιτότητας, της φασιστικής απειλής και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Με μια αστική τάξη πληγωμένη αλλά αδίστακτη και μια κυβέρνηση που ενορχηστρώνει τις επιθέσεις σε αγαστή σύμπνοια με την τρόικα, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Το μαύρο μέτωπο απολύει εργαζόμενους, ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, διαλύει παιδεία και υγεία και εξαπολύει την καταστολή απέναντι στην αντίσταση της εργατικής τάξης και της νεολαίας τσαλαπατώντας τις ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Σήμερα είναι η στιγμή να ξαναπιάσουμε το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και να το συνδέσουμε με τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, από τις απεργίες, τις μάχες ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις, την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες και κάθε κοινωνική αντίσταση, δίνοντας έμπνευση και προοπτική για το μέλλον. Να θυμίσουμε ότι η δύναμη βρίσκεται στους αγώνες και την αυτενέργεια του κόσμου, αλλιώς οι υποσχέσεις για δημοκρατία και δικαιοσύνη καταντάνε κούφιες υποσχέσεις.

Η λύση θα έρθει από ένα δυνατό μαζικό κίνημα, που θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση και  την τρόικα, την ΕΕ, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους φασίστες συμμάχους τους. Από έναν οργανωμένο λαό που θα διεκδικήσει να πάρει την εξουσία. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια Αριστερά μαχητική, ενωτική, αντικαπιταλιστική!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ  ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  17 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 7.00ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΤΟΥ 1ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΔΗΜΑΡ

«41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και ανθεκτικά. Σήμερα, που η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, η παρακαταθήκη του αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια είναι ο οδηγός για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Η γενιά της κρίσης δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Πρέπει, αντίθετα, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία της μεταπολίτευσης, να σταθεί όρθια, απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, που δεν θα σφραγίζουν η απόγνωση της ανεργίας, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση.

Στις μέρες μας, όπου τα φαντάσματα του φασισμού απειλούν να πάρουν πάλι σάρκα και οστά, η διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου και ο ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές και σε όσους επιδιώκουν να δηλητηριάσουν την κοινωνία με τον ρατσισμό, αποτελούν απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στη δημοκρατική ιστορία της χώρας.

Η έκβαση της αναμέτρησης ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη σφραγίζει πάντοτε τις κοινωνίες και προσδιορίζει το μέλλον τους. Στην περίπτωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, χρέος όλων μας είναι η μνήμη να νικά πάντοτε τη λήθη».

Μ-Λ ΚΚΕ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 41 χρόνια σύμβολο του αγώνα για ψωμί – παιδεία – ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση μαζικής αντίστασης της νεολαίας και του λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική διχτατορία και σηματοδότησε την αρχή του τέλους της. Η λαομίσητη διχτατορία έχοντας διαπράξει αναρίθμητα εγκλήματα εναντίον του ελληνικού λαού θα κατέρρεε 8 μήνες αργότερα, αφού προηγούμενα με το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο  άναψε το πράσινο φως στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη ως σήμερα κατοχή.

Θα ακολουθήσει η πολιτική αλλαγή του Ιούλη του 1974 ανοίγοντας την περίοδο της “μεταπολίτευσης” και θα κατακτηθούν χάρη στον αγώνα και τις θυσίες του λαού συνδικαλιστικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, που η ξενόδουλη ολιγαρχία και τα κόμματά της, έκαναν πάντα κάθε τι για να τα περιορίσουν, και σήμερα με τις σαρωτικές επιθέσεις τους κατά της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού, απροσχημάτιστα και ωμά τα ακρωτηριάζουν και επιδιώκουν να τα εκμηδενίσουν.

41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά  τις αδιάλειπτες προσπάθειες της αντίδρασης να διαστρέψει, να καπηλευτεί, να συκοφαντήσει και να αφανίσει το Πολυτεχνείο, ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη παραμένει άσβηστος στη συνείδηση της ανυπότακτης νεολαίας και των δημοκρατικών μαζών του εργαζόμενου λαού, ανυψώνοντας το Πολυτεχνείο σε διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία-εθνική ανεξαρτησία.

Ο αγώνας αυτός γίνεται εξαιρετικά επίκαιρος στις τωρινές συνθήκες της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονιόδουλων κυβερνήσεων και των κάθε λογής υποτακτικών της ντόπιας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών προστατών και κηδεμόνων της, Ευρωπαίων και Αμερικανών. Στις συνθήκες που ο φασισμός έχει σηκώσει ξανά το κεφάλι ενώ εντείνεται η αντιδημοκρατική πολιτική και ο εκφασισμός του κράτους. Στις συνθήκες που δυναμώνει η απειλή του πολέμου στην περιοχή μας και σ’ όλο τον κόσμο.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, βρίσκεται και σήμερα, όπως και τότε, πριν 41 χρόνια, όχι στο δρόμο που καλούν τα κηρύγματα της συνδιαλλαγής, της παραλυσίας και της υποταγής, αλλά στο δρόμο του Νοέμβρη, στο δρόμο της μαζικής αντίστασης της νεολαίας και του λαού, στο δρόμο του παλλαϊκού αγώνα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, εξαπολύοντας ξανά τώρα τους μηχανισμούς της κρατικής καταστολής, επιχειρεί προκαταβολικά με επιχειρήσεις τρομοκρατίας, να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Ο λαός θα δώσει τη δική του απάντηση: Όλοι στον αγώνα

Κάτω η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ολιγαρχίας – ΕΕ – ΔΝΤ

ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ  ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΨΩΜΙ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ                                                  

Όλοι στην συγκέντρωση της Λαμίας στην Πλ. Ελευθερίας την Δευτέρα 17/11 στις 7:00μμ

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους μαθητές και γονείς του 1ου ΕΠΑΛ και του 1ου Γενικού Λυκείου- Συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια την Πέμπτη 20/11.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σαράντα ένα (41) χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου ξέσπασε ένα ισχυρό κύμα αντίθεσης και αντίστασης στο καθεστώς της χούντας με τα γνωστά συνθήματα: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Κάτω η χούντα», «Εθνική ανεξαρτησία», «Λαϊκή κυριαρχία», «Έξω οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».  Μέσα σε τρεις μέρες πήρε τα χαρακτηριστικά ενός λαϊκού ξεσηκωμού.  Γρήγορα απλώθηκε  σε εργατικές γειτονιές, σε τεχνικές σχολές, σε Γυμνάσια, σε χώρους δουλειάς και σε άλλες πόλεις, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα. Ήταν εντυπωσιακή η γρήγορη εξάπλωση της λαϊκής παρέμβασης.  Σε όλους αυτούς τους χώρους οι οργανωμένες δυνάμεις ήταν ελάχιστες. Αρκούσε ένας πρωτοπόρος αγωνιστής να βγει μπροστά θαρραλέα για να ξεσηκωθεί η γειτονιά, η σχολή, το εργοστάσιο, η πόλη.

 Η ιστορία αποδεικνύει περίτρανα πως  όταν ο λαός θέλει, μπορεί να αποτινάξει τον ζυγό του δυνάστη του. Οι αγώνες των φοιτητών για Ψωμί-Παιδεία –Ελευθερία –Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία δεν δικαιώθηκαν ποτέ !

Ο αγώνας  του Πολυτεχνείου ζητά  δικαίωση ιδίως σήμερα:

•που το ψωμί λείπει από χιλιάδες οικογένειες,

•που η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού,

• που η δημόσια παιδεία, η υγεία,  η πρόνοια, εκτελούνται από τα «τανκς» των μνημονίων και τα συμφέροντα των τραπεζιτών,

• που οι ελευθερίες μας περιστέλλονται, η δημοκρατία τσεκουρώνεται,  τα δικαιώματα μας καταργούνται και η εθνική ανεξαρτησία φαλκιδεύεται.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !

Δεν ανεχόμαστε το παρόν και το μέλλον  μας  να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν ανεχόμαστε κάθε μέρα να βασανιζόμαστε, για να σωθούν τα κέρδη των δανειστών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  Δεν ανεχόμαστε αυτούς που μας στερούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά. Δεν ανεχόμαστε να σέρνονται μαθητές και γονείς στα δικαστήρια, φοιτητές να χτυπιούνται από τα ΜΑΤ, επειδή παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Σήμερα πρέπει να δώσουμε την δική μας απάντηση με συνέχεια του αγώνα και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για να ανατρέψουμε τις απάνθρωπες  πολιτικές τους.

 «Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο . Όρκο της νιότης, της ζωής, της λευτεριάς». Γ. Ρίτσος

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ   ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΛΑΜΙΑ – ΔΕΥΤΕΡΑ 17/11 & ΩΡΑ 07:00 Μ.Μ.  ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ !

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.