Με όπλο τη μεγάλη αλληλεγγύη συνεχίζουν τον αγώνα για να καπνίσει ξανά το καμίνι της ΛΑΡΚΟ

«Αδέρφια της ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας. Σάρκα από τη σάρκα σας, ψυχή από την ψυχή σας», ήταν το μήνυμα που έστειλαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και εκπρόσωποι Συνδικάτων και φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και συμμετείχαν μαζικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 15 Γενάρη στον οικισμό του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, από την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας αντάμωσαν για μία ακόμη φορά με τα αδέλφια τους στη ΛΑΡΚΟ εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό τους, οπότε και όπου χρειαστεί, όπως και κάνουν τρία χρόνια τώρα στο μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα που δίνουν για τις εργασίες και τα σπίτια τους, για να καπνίσει ξανά το καμίνι της ΛΑΡΚΟ. Παρά τα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης, υψώθηκε για μία ακόμη φορά το κύμα της πλατιάς εργατικής και λαϊκής αλληλεγγύης και ενώθηκε με την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι την τελική νίκη.

Στη σύσκεψη Σωματείων και φορέων που διοργανώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον  Δημήτρη Κουτσούμπα .

Παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώτα Πούλου, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές και Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, καθώς και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων συνταξιουχικών οργανώσεων, περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Για ακόμη μία φορά δίνουμε δυναμική απάντηση στον εμπαιγμό και την κοροϊδία» τόνισε στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στης ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. «Δεν πρόκειται να “βάλουμε πλάτη” στο έγκλημα να παραμείνει κλειστό το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα επιδόματα ανεργίας, θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους το δικαίωμα στην ζωή και την εργασία. Δεν πρόκειται να υποταχθούμε στις επιλογές της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που υπερασπίζεται» σημείωσε. 

Ο Π. Πολίτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε τη ΛΑΡΚΟ από «θησαυρό» σε κουφάρι, «με σχέδιο και συνειδητή επιλογή έχει σταματήσει τη λειτουργία της σε μία περίοδο που οι τιμές του σιδηρονικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στα ύψη» και ενώ υπήρχαν χίλιοι τρόποι και δυνατότητες χρηματοδότησης, «η κυβέρνηση ως συνέχεια όλων των προηγούμενων και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διάλεξε την απαξίωση». Σημείωσε ότι «είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι 3 χρόνια, το παλεύουμε, συνεχίζουμε να είμαστε μέσα στο ρινγκ και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τη νίκη». «Έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να μας πείσουν να συναινέσουμε και να τα αποδεχτούμε, αλλά δεν θα τους ξημερώσει τέτοια μέρα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση του ειδικού διαχειριστή ότι θα παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι τις 31 Μαΐου, ο Π. Πολίτης σημείωσε ότι «”ζύγισαν” καλά την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, την αλληλεγγύη και για να αποφύγουν την ανάπτυξη νέων αγώνων στην προεκλογική περίοδο, κάνουν άλλον έναν ελιγμό. Θα ξανάρθουν, το γνωρίζουμε ότι θα ξανάρθουν. Θα είμαστε εδώ και θα τους περιμένουμε».

Τόνισε την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης έκφρασης αλληλεγγύης από την εργατική τάξη υπογραμμίζοντας πως «έχοντας εσάς δίπλα μας, είμαστε ζωντανοί, όρθιοι και έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μέχρι την νίκη, μέχρι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ να ξανά καπνίσει, μέχρι στα μεταλλεία να ξανά σηκώσουν αντάρα τα φουρνέλα και να δώσουν ”την ανάσα που χρειάζονται τα πνευμόνια” μας, την βουή που χρειάζονται τα αυτιά μας» τόνισε και υπογράμμισε: «Μέσα από αυτή τη δύναμη που μας δίνετε, τους λέμε και ας το βάλουνε μία και για πάντα στο μυαλό τους αυτοί που κυβερνούν σήμερα, κυβέρνησαν χθες, θα κυβερνήσουν αύριο: Την ΛΑΡΚΟ θα την ξαναβάλουμε σε λειτουργία, ενιαία, όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Θα ανακτήσουμε όλα τα δικαιώματά μας, θα πάρουμε πίσω και το τελευταίο ευρώ που μας χρωστούν από το μόχθο μας, θα κερδίσουμε κι άλλα για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

«Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι «βαρέλι δίχως πάτο», όπως λένε κάποιοι υπουργοί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Έδρας, στην παρέμβαση του, επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που την οδήγησαν συνειδητά στην απαξίωση και τη σημερινή διαλυτική κατάσταση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους διαγωνισμούς εκποίησης, τονίζοντας ότι εκθέτουν την κυβέρνηση και δικαιώνουν τους εργαζόμενους, τον αγώνα και τις θέσεις που έχουν καταθέσει.

 Το ψήφισμα της σύσκεψης

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους, το οποίος έχει ως εξής:

«Σήμερα 15 Ιανουαρίου 2023 στην ανοιχτή συσκευή που πραγματοποιήθηκε στον οικισμό ΛΑΡΚΟ, εκπρόσωποι Σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, μαζικών λαϊκών φορέων, Κομμάτων και τοπικής διοίκησης, με μία φωνή λέμε στην κυβέρνηση:

-Να εξασφαλιστεί, ανεξάρτητα την έκβαση των διαγωνισμών, η ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, ο εκσυγχρονισμός της, η παραπέρα ανάπτυξη της.

-Να σταματήσει εδώ και τώρα η εργασιακή ασφάλεια και ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των εργολαβιών, να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας με πλήρεις εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

-Να καταβληθούν εδώ και τώρα:

  • Οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν λίγο πριν την ειδική διαχείριση.
  • Οι διαφορές που προκύπτουν από τις παραμονές και και καταχρηστικές περικοπές.
  • Οι διαφορές που προκύπτουν στο σύνολο των αποζημιώσεων.
  • Τα ποσά που προκύπτουν από τα ασφαλιστήρια ζωής.

Όλοι εμείς, μια γροθιά στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, των δίκαιο, τίμιο και ακούραστο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες».

ΠΗΓΗ:https://www.902.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.